Khruangbin & Leon Bridges :: Texas Moon

Zoals de Duivel het onderspit moet delven tegenover God, het Kwaad tegenover het Goede, Lex Luthor tegenover Superman, zo moet ook Texas Moon – de tweede samenwerking tussen collega-Texanen Khruangbin en Leon Bridges – het afleggen tegen de vorige EP Texas Sun.

Texas Sun bracht twee jaar geleden een aangename nieuwe wending in de muziek – en de carrière – van Khruangbin. Zo plaatste het Texaanse trio op Mordechai plots teksten meer op de voorgrond, nadat bleek dat hun muziek wel vaarde bij de aantrekkelijke portie bedroom-soul die Leon Bridges injecteerde in hun slaperige space-funk. Vier nummers telde Texas Sun toen en dat liet ons toen vooral achter met goesting naar meer: always leave them hungry als beste verkoopsargument.

Onze wenken worden bediend, want nu is er dan toch Texas Moon – het zou de introspectieve tegenhanger moeten zijn van de zongeblakerde roadtrip die de vorige EP was. De nachtelijke uren doen de gedachten inwaarts keren, tot we de kern van ons eigen zelf aanboren. Alleen brengt dat in het geval van deze EP redelijk duffe muziek voort, waarin erg weinig gebeurt – té weinig. Less is more luidt het stijlvolle adagium, maar wanneer je dat extreem doortrekt blijf je op de duur natuurlijk met een lege doos achter. Zo heeft opener “Doris” op papier alles in zich om een mooie en oprechte ode aan de overleden grootmoeder van Bridges (‘I’ll be right here holding your hand / You taught me how to be a real man’) te zijn. Muzikaal heeft het echter zo weinig om het lijf dat je je afvraagt wat de meerwaarde is van die schijnbaar eindeloos voortdurende drumtics en galmende achtergrondzang – de tekst had beter gevaren wanneer hij inderdaad enkel een bestaan op papier had gekend. “Father Father” is als gospel dan weer zo levenloos dat zelfs het oudje op de laatste rij in de lege kerk zich met glazige ogen afvraagt: ‘is het dít maar?’. Het nummer bouwt verder op “Dearest Alfred” uit Mordechai, maar laat dat nu net het saaiste nummer van dat album zijn. Misschien toch best de GPS opnieuw instellen op alternatieve en spannender paden om te volgen? “Chocolate Hills” mislukt in zijn poging om cheeky business in de slaapkamer te beogen, en strooit als resultaat eerder slaap dan lust in de ogen.

Gelukkig zijn er alsnog, uiteindelijk, wél twee prima songs te vinden op dit album. De fijne funkshuffle “B-Side” – vol seventiesvibes en lekkere gitaarlicks die rollebollen met de conga’s en bongo’s – doet onze dagdagelijkse wandelpas transformeren in een zelfverzekerde strut en “Mariëlla” is een mooie liefdesode die net op de valreep nog de meubelen weet te redden. De bas komt hier weer tot leven, de gitaar antwoordt met gepaste joie de vivre en in het tweede deel vullen alle onderdelen elkaar zo naadloos aan dat het eindeloos zou mogen doorgaan. Het leent zich mooi tot gedachteloos wegdromen – wat toch de opzet was voor deze EP. Oef, de band kan het dan toch nog.

Enkele jaren geleden kwam Khruangbin ons zwerk binnengevlogen, met een nieuw en onverwacht geluid. De samenwerking met Bridges op Texas Sun zorgde voor een extra bries frisse wind. Nu is die wind echter te lang blijven liggen en begint hij belegen te ruiken. Weg zijn de verrassing en de inventiviteit op Texas Moon, de fut lijkt er uit.

5.5
Konkurrent
Dead Oceans

verwant

Khruangbin :: A LA SALA

Zes jaar geleden waren wij helemaal ondersteboven van Khruangbin...

Khruangbin :: People Everywhere (Shifting Sands Remix)

Lengte doet er wel degelijk toe. Misschien niet in...

Werchter Boutique 2022 :: Brel en een explosieve Frankenstein

Werchter Boutique was bijzonder snel uitverkocht na de aankondiging...

Best Kept Secret 2022 :: Minder drank, meer aardrijkskunde

Eindelijk. Geen woord past beter na drie jaar afwachten,...

Leon Bridges

10 juni 2022Best Kept Secret, Hilvarenbeek

aanraders

ILA :: Ayna

Het was met verbetenheid dat Ilayda Cicek zich met...

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

recent

Mark Schaevers :: De Levens van Claus

De recent verschenen lijvige biografie De levens van Claus...

Fischer-Z :: Triptych

John Watts lijkt de laatste jaren wel aan een...

The Dead Don’t Hurt

Viggo Mortensen heeft als acteur een langlopende en gevarieerde...

Chantal Acda & The Atlantic Drifters :: Silently Held

Met haar nieuwe studioalbum Silently Held spant de Nederlands-Belgische...

John Moreland :: Visitor

Op Visitor keert John Moreland terug naar de uitgepuurde...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in