Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Bekijk Berichten

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar Girl In Red zes jaar geleden mee debuteerde. Met haar nieuwe album I’M DOING IT AGAIN BABY! lijkt die ideeënwereld een benadering van het verleden geworden. En toch zal ook deze tweede plaat van Marie Ulven Ringheim de schappen doen vullen.

Sinds Ulvens eerste plaat is er veel gebeurd. Zo veroverde ze met “i wanna be your girlfriend” vrijwel alle tiktokkende-queerharten, kreeg ze de eer te openen voor – jawel – Miss Americana op haar Eras Tour, viel een eerste Super Bowl-uitnodiging op haar Noorse deurmat, werd ze trotse eigenaar van een knalrode Corvette en, zo weten we nu dankzij haar nieuwe album, is ze haar onzekerheid voor een goed deel te boven gekomen. “I’m back / I feel like myself / I was gone for a minute / ‘cause I want(ed?) to get help” steekt ze dan ook van wal.

Naast een aankondiging van terugkomst is die opener, met een luchthartig pianodeuntje en weidse geluiden daaromheen, vooral een warmmakertje voor de rest. ‘Wees voorbereid,’ zegt ze eigenlijk, ‘ik ben veranderd’. En dan is “I’m Back” nog gematigd in vergelijking met de rist nummers nadien.

Banger op banger op banger, dat is wat volgt. Met track twee, “DOING IT AGAIN BABY”, spat de levenslust vanaf tel één uit je speakers, nummer drie, “Too Much”, is één dikke uptempo-middelvinger naar hen die haar nieuwgevonden energie naar beneden praten, en als vierde brengt “Phantom Pain” liefdesverdriet niet ernstig met een getrokken slachtofferkaart, maar met speelse scherpte. Niets sad girl aesthetic: dit is haast big dick energy. Dat verdriet waarover ze in dat laatstgenoemde nummer zingt is overigens hartenleed voor een relatie die nooit is geweest; emotionele fantoompijn.

Niet dat Ulven neerkijkt op haar oude zelf. Ze erkent dat ook deze relatieve tevredenheid met het leven slechts een fase kan zijn, en precies dat maakt al het gevrolijk op dit album even oprecht als eerdere, meer sombere teksten. Bovendien is aan de oplevering niets veranderd: nog steeds geen ingewikkelde metaforen of zinsneden in haar teksten waarbij de luisteraar gissend achterblijft, nee, Ulven is nog steeds lekker recht voor haar raap. “There are parts of me I ghost / I surpress them for the most / If I could make them all go quiet that’be something” klinkt het in “Ugly Side”, wat meteen weer bevestigt dat haar lelijke kanten niet definitief vertrokken of overwonnen zijn.

“New Love” is het absolute hoogtepunt – je wilt er net als Ulven simpelweg van in geliefde armen vallen. Een heerlijk basgeluid, uitstekend gepolijste productie, prachtig vlotte overgangen en dat in perfect samenspel: beter kon Girl In Red niet terugkomen. Daarna volgt afsluiter “*****”. Als “I’m Back” een warmmakertje was, is dit de cool-down – zij het een excentrieke van minder dan twee minuten.

En zo weten we wel zeker dat dit de potentie heeft om hét lentealbum van 2024 te worden. I’M DOING IT AGAIN BABY! is fris, oprecht en vol energie. Meer hebben we dit voorjaar niet nodig.

8.5
Sony
Columbia

verwant

girl in red :: Too Much

She’s doing it again. Drie jaar na debuutalbum If...

girl in red

20 augustus 2023Pukkelpop, Hasselt

PUKKELPOP 2023: Smeltende tenten in sonisch cinemascope

Wat is dit; Best Kept Secret? Yup, net als...

21 namen voor Rock Werchter 2021

Een uitzonderlijk Rock Werchter-weekend is voorbij. Waren er niet...

Miles Kane, Fontaines D.C., Phoebe Bridgers en meer voor Rock Werchter

Nieuwe vrijdag, dat betekent ook nieuwe namen voor Rock...

aanraders

Ronker :: Fear Is A Funny Thing, Now Smile Like A Big Boy

Ronker-frontman Jasper De Petter over hoe Fear Is A...

ILA :: Ayna

Het was met verbetenheid dat Ilayda Cicek zich met...

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

The Lemon Twigs :: A Dream Is All We Know

De Amerikaanse band The Lemon Twigs komt terug met...

St. Vincent :: All Born Screaming

St. Vincents zevende slaat je flink op je donder,...

recent

Ronker :: Fear Is A Funny Thing, Now Smile Like A Big Boy

Ronker-frontman Jasper De Petter over hoe Fear Is A...

The Strangers: Chapter 1

Vooraan de jaren negentienhonderdtachtig begon Renny Harlin commercials en...

J. Bernardt :: Contigo

Op Contigo slaat Jinte Deprez’ alter ego J. Bernardt...

Ronker

15 mei 2024Ancienne Belgique, Brussel

'Welkom op onze babyborrel!' Hoezo, al een albumpresentatie? Onze...

Maria Iskariot :: ”We zijn heel verschillende persoonlijkheden die elkaar versterken”

'Bedankt', zongen ze al in de preselectie, maar de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in