Film Top 10 voor 2022: Evelien Van Houdt

De Enola filmrecensenten lichten de komende dagen elk hun tien favoriete titels van 2022 toe en op 31 december krijgt u de samengestelde top-10 van de hele filmredactie (om in aanmerking te komen moest een film in 2022 in dit land uitgebracht zijn in de zalen of via VOD/streaming, titels op filmfestivals die pas in 2023 in de zalen verschijnen, werden dus niet opgenomen in de lijstjes en verhuizen naar 2023).

  1. Licorice Pizza (P.T. Anderson – Usa)

Drop is niet meteen een ingrediënt dat je op een pizza verwacht. De relatie tussen de 15-jarige Gary en de 25-jarige Alana is ook zo’n gekke combinatie, maar toch lijkt die te werken. Paul Thomas Anderson plaatst deze twee tegenstrijdige personages in het Californië van de jaren zeventig, waar ze beiden ondanks het leeftijdsverschil op zoek zijn naar wat ze willen in en van het leven.

  1. Everything, Everywhere, All at Once (D. Kwan, D Scheinert – Usa)

Een Chinese immigrante en uitbater van een wasserette wordt de ster van deze absurde sci-fi film. Naast de diepere lagen over de prestatiedruk van familie en de gevolgen van acties bevat de film ook heel wat visueel verbluffende scènes en speelt de film met verschillende genreconventies.

  1. Triangle of Sadness (R. Östlund – Zw/D/F/Uk)

Deze veelbesproken satire viel al meermaals in de prijzen en dat heeft zijn reden. Ruben Östlund zet in zijn eerste Engelstalige langspeler de rijke elite – letterlijk – te kakken. Niet altijd even subtiel en fijngevoelig als zijn eerder werk, maar een behoorlijk entertainende zit.

  1. De Acht Bergen (F. Van Groeningen, C. Vandermeersch – Be/Fr/It)

Felix Van Groeningen en Charlotte Vandermeersch leveren met De Acht Bergen een prachtig visuele en ontroerende prent over vriendschap, familie en de kaarten die het leven je deelt.

  1. Doraibu Mai Kâ / Drive My Car (R. Hamaguchi – J)

In deze drie uur durende film volgen we theaterregisseur Yūsuke Kafuku en diens vrouwelijke chauffeur Misaki Watari. Beide personages gaan gebukt onder verlies en leed en vinden langzaam steun en begrip bij elkaar. Drive My Car neemt de tijd om emoties te laten ontwikkelen, waardoor het verhaal erg waarheidsgetrouw en herkenbaar aanvoelt.

  1. Nope (J. Peele – Usa/Can/J)

De opzet van Nope is redelijk absurd en toch slaagt regisseur Jordan Peele erin om spanning te creëren. Daniel Kaluuya en Keke Palmer spelen broer en zus die proberen te bewijzen dat er een UFO boven hun ranch zweeft. Grappig, met momenten beangstigend én indrukwekkend in beeld gebracht.

  1. Holy spider (A. Abassi – Dk/S/D/Fr)

Met de huidige omstandigheden in Iran krijgt de film een belangrijk maatschappelijk kantje. De misdaadthriller geeft inzicht in de seksistische maatregelen waaraan Iranese vrouwen onderworpen worden. Straffe vertolkingen, met name van de vrouwelijke hoofdinspecteur Arezoo Rahimi, zorgen ervoor dat je twee uur lang aan het scherm gekluisterd zit.

  1. Close (L. Dhont – Be/Fr/Nl)

Lukas Dhondt zijn nieuwste langspeler werd al over heel Vlaanderen en daarbuiten geprezen. Met Close levert Dhondt een ontroerend portret af van vriendschap en puberteit. Lukas weet welke knoppen hij moet bespelen om het publiek te emotioneren en doet dat tot tranen toe. Ook een knap en indrukwekkend debuut van de twee jonge hoofdrolspelers.

  1. Bones and All (L. Guadagnino – Usa/It)

In se is Bones and All een film over outcasts en ondanks dat deze outcasts kannibalen zijn, slaagt Luca Guadagnino er toch in om je te doen meeleven met de twee hoofdpersonages die uiteindelijk gewoon op zoek zijn naar liefde, begrip en schoonheid.

  1. Good Luck to You, Leo Grande (S. Hyde – Usa/Uk)

Good luck to you is een film over sekswerk zoals je het nog nooit zag. Vooral omdat het een vrouw is die op zoek is naar nieuwe seksuele ervaringen. Bovendien toont de komedie seks zoals dat nog nooit getoond werd, namelijk realistisch, intiem en kwetsbaar. Tot slot is de film ook gewoon leuk. Dat mag ook al eens.

recent

Rock Herk 2024 :: Lieve jongens zonder schaamte

Een jarig festival vraagt om een feestje, Rock Herk...

Fremont

“Mensen met herinneringen schrijven de mooiste dingen.” Dat krijgt...

Luigi Critone & Gipi :: Aldobrando

De Italiaanse vakmannen Luigi Critone en Gipi maakten van...

Haruki Murakami :: De stad en zijn onvaste muren

In 1987 brak Haruki Murakami (1949) door met zijn...

Bart Schoofs :: Morgen weer een brt – Kind aan huis

Online mag Bart Schoofs dan behoorlijk aanwezig zijn met...

aanraders

Love Lies Bleeding

Toen eind 2023 in de Amerikaanse zalen de eerste...

Sons (Vogter)

Met The Guilty verscheen in 2018 een nieuwe ster...

Kinds of Kindness

Van wegbereider van de ‘Greek Weird Wave’ met Dogtooth...

Inside Out 2

Ook al is Inside Out 2 bij ons nog...

Longlegs

Met de uiterst beheerste thriller Longlegs treedt regisseur Oz...

verwant

Unie van de Belgische Filmkritiek bekroont ‘Vortex’ als beste film van 2022

Vortex van de Frans-Argentijnse regisseur Gaspard Noé wint grote...

Film Top 10 voor 2022: De Filmredactie

De afgelopen dagen kon u de persoonlijke top 10...

Film Top 10 voor 2022: David Vanden Bossche

De Enola-filmrecensenten lichten de komende dagen elk hun tien...

Film Top 10 voor 2022: Jeroen Hulsmans

De Enola filmrecensenten lichten de komende dagen elk hun...

Film Top 10 voor 2022: Philippe Vermeer

De enola-filmrecensenten lichten de komende dagen elk hun tien...

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in