Fallout – Seizoen 1

Bekijk Berichten

De afgelopen jaren worden meer en meer games uitgewerkt tot films en series. De resultaten zijn wisselvallig, maar één zaak lijkt alvast een rode draad: de bewerkingen die goed zijn, zijn doorgaans steengoed, de rest altijd ondermaats tot erbarmelijk slecht. De trend is niet nieuw. Enkele van de oudste gekende voorbeelden zijn Super Mario Bros. (zo een eeuwig twijfelgeval tussen barslecht en cultklassieker) en Streetfighter (alleen leuk voor Raul Julia als slechterik van dienst, een prestatie die Alan Rickmans Hans Gruber ei zo na naar de kroon steekt). De trend kreeg echter snel een slechte reputatie toen ondingen werden gemaakt als Mortal Kombat, Tomb Raider en de Resident Evil-films. Toegegeven, sommige daarvan zijn fun en onnozel entertainend, maar goed? Nee, dat waren ze nooit. Ook de recente op kinderleest geschoeide films als Sonic The Hedgehog, Detective Pikachu en The Super Mario Bros. Movie zijn rotzooi eerste klas. Op het kleine scherm begint dit soort adaptaties de laatste jaren echter weer wel echt goed te lukken.

Fallout staat pal naast die andere topseries die we al voorgeschoteld kregen: Gangs Of London, The Last Of Us en Arcane. Fallout combineert elementen uit Mad Max, Silo, The Last Of Us en Red Dead Redemption. De serie volgt vier personages in het heden, waarvan er één ook in het verleden te zien is voordat de bommen vielen (de titel verwijst uiteraard naar de gevolgen van een nucleaire apocalyps). De premisse is alvast ontleend aan Dr. Strangelove, wat duidelijk wordt door de vergaderzaal van Vault-Tec, een groot bedrijf á la ‘Nestlé meets Amazon’, dat doet denken aan de ‘war room’ uit Kubricks film.

Het verhaal begint met Lucy, die in ‘Vault 33’ leeft en zal huwen met iemand uit ‘Vault 32’. Een ‘Vault’ is een grote ondergrondse bunker waar een veertig- á vijftigtal personen kan in leven. Zo’n 200 jaar nadat de bommen vielen is de wereld nog steeds een radioactieve woestenij. De taak van de bewoners in al deze Vaults is voortplanten zodat ze op een dag de wereld kunnen herbevolken. Tijdens het huwelijk blijkt dat de gasten niet de bewoners van de andere kluis zijn, maar bandieten van het oppervlak. Ze komen in hoofdzaak om Hank, de vader van Lucy, te ontvoeren. Tegen het advies van de nieuwe leiders van de Vault in, beslist Lucy haar vader te vinden en terug te brengen.

In het niemandsland is er een religieuze orde ontstaan van ridders genaamd ‘The Brotherhood Of Steel’. Een van deze ridders (een loodzwaar exoskeleton in plaats van harnas), trekt er met zijn schildknaap Maximus op uit om een vermiste wetenschapper met een geheim op te sporen. Iedereen probeert als eerste deze ‘MacGuffin’ van dienst te bemachtigen. Maximus neemt na de dood van zijn ridder diens ‘harnas’ over. Zijn plan de wetenschapper te vatten, die ondertussen het pad van de naïeve Lucy was gekruist, wordt gedwarsboomd door ‘The Ghoul’, een zwaar door radioactiviteit besmette ondode. Om te overleven, heeft hij een gigantische cocktail van drugs en medicijnen nodig.

Flashbacks onthullen dat ‘The Ghoul’ een Hollywoodster was, een befaamde cowboyvertolker en dat zijn vrouw een hoge functie had bij Vault-Tec, een van de grote bedrijven die de wereld om zeep hielp uit winstbejag. Ondertussen is de wetenschapper overleden, maar zit het geheim verstopt in zijn hoofd. Het wordt een jacht op het hoofd en onderweg wisselen de fracties voortdurend. Uiteindelijk vindt Lucy haar vader, maar ook haar dood gewaande moeder en belangrijker: de waarheid. Parallel heeft haar broer Norm die in de kluis was achtergebleven, ook het mysterie van de drie kluizen ontrafeld. De kaarten worden herschud en het vervolg is voor seizoen 2.

De reeks heeft een lange lijst van drijvende krachten achter zich, met als opvallendste naam die van Jonathan Nolan (Person Of Interest en Westworld). Hij filmde de eerste twee afleveringen en levert op het kleine scherm alvast een betere ontploffende atoombom af dan broer Christopher. Een van de showrunners van Fallout verdiende haar sporen eerder in scenario’s voor Tomb Raider en Captain Marvel (niet echt referenties). De andere helft van het duo trekt dit gelukkig meer dan recht met ervaring bij The Office US, Portlandia en Sillicon Valley.

Fallout is dus puik gemaakt, de scènes in de kluis willen een beetje de sfeer oproepen van het onnozele dat de Coen bros. zo goed konden weergeven in hun “trilogy of idiots” met Clooney. Zeker de oude liederen uit vervlogen tijden helpen bij dat opzet. De juxtapositie met het bloederig geweld is dan weer een knipoog naar – vermoedelijk – Tarantino. Dat The Ghoul wordt vertolkt door Walton Goggins helpt. U kent hem als de sheriff uit The Hateful Eight. Deze rol past echter meer in het rijtje van zijn uiterst indrukwekkende tv-oeuvre: The Shield, Justified, The Righteous Gemstones, … Lucy wordt gespeeld door Ella Purnell, die al eerder meespeelde in Yellowjackets (waarin ze in tegenstelling tot in Fallout wel wordt opgegeten en hoe!) en de stem leverde voor Jinx in het eerder vermelde Arcane.

Nu de strips met superhelden zijn uitgemolken, lijkt het de gouden tijden voor bewerkingen van videospellen te zijn aangebroken. Zolang ze van de kwaliteit als Fallout blijven, mogen ze blijven komen.

Fallout streamt via Amazon Video.

8
Met:
Ella Purnell, Aaron Moten, Walton Goggins
USA
Bedenker:
Geneva-Robertson Dworet, Graham Wagner

aanraders

Masters Of The Air

Toen begin deze eeuw Band Of Brothers verscheen, sloeg...

Mr. & Mrs. Smith – Seizoen 1

Donald Glover komt soms een beetje over als een...

The Gentlemen – Seizoen 1

De serie The Gentlemen was een paar jaar geleden...

verwant

The Hateful Eight

“Tarantino loopt in al zijn films het risico dat...

Predators

'Predators' moet dé zomerblockbuster zijn waar nu eens echt niemand...

The Shield :: Seizoen 1

Aangezien Canvas zweert bij eindeloze, dodelijk saaie en onderling inwisselbare...

The World’s Fastest Indian

Zeg het vooral niet te luid, maar Anthony Hopkins...

recent

Ronker :: Fear Is A Funny Thing, Now Smile Like A Big Boy

Ronker-frontman Jasper De Petter over hoe Fear Is A...

The Strangers: Chapter 1

Vooraan de jaren negentienhonderdtachtig begon Renny Harlin commercials en...

J. Bernardt :: Contigo

Op Contigo slaat Jinte Deprez’ alter ego J. Bernardt...

Ronker

15 mei 2024Ancienne Belgique, Brussel

'Welkom op onze babyborrel!' Hoezo, al een albumpresentatie? Onze...

Maria Iskariot :: ”We zijn heel verschillende persoonlijkheden die elkaar versterken”

'Bedankt', zongen ze al in de preselectie, maar de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in