Adrian & Regis Hautiere :: Het Weeskind van Perdide: 1. Claudi & 2. Silbad

Uitgeverij Lauwert waagt zich naast vaak gesmaakte graphic novels ook aan kortlopende reeksen. Het tweeluik ‘Het weeskind van Perdide’ is hiervan een even gesmaakt voorbeeld. Deze bewerking van de SF-roman van Stefan Wul scoort op alle fronten.

Uitgeverij Lauwert waagt zich naast vaak gesmaakte graphic novels ook aan kortlopende reeksen. Het tweeluik Het Weeskind van Perdide is hiervan een even gesmaakt voorbeeld. Deze bewerking van de SF-roman van Stefan Wul scoort op alle fronten.

Met Het Weeskind van Perdide bewerkten scenarist Régis Hautière en tekenaar Adrian de gelijknamige roman van Stefan Wul (1922-2003) uit 1958 tot een striptweeluik. In het Frans wordt het werk van SF-schrijver Wul al vele jaren actief naar het stripverhaal omgezet. De voorbije jaren bereikten enkele van die bewerkingen ook de Nederlandstalige markt. Zo verschenen onder andere Niourk (Olivier Vatine) en Valstrik op Zarkass (Didier Cassegrain en Yann) al bij Dark Dragon Books. Stefan Wul is in het Nederlands nooit een echt grote naam geworden als schrijver, terwijl zijn SF-romans in het Frans zeker wel baanbrekend waren en lange tijd het beeld dat de Fransen van SF hadden in grote mate bepaald heeft. Door de grote namen die vaak aan de strips meewerken, worden de album meteen ook interessanter voor onze markt.

Nu vertaalde Lauwert op korte tijd de twee delen van Het Weeskind van Perdide. Het is een klassiek SF-verhaal over Claudi, een kleine jongen die alleen achterblijft op de planeet Perdide, nadat op korte tijd zijn beide ouders om het leven kwamen. Hij staat via een soort zender-ei in verbinding met Max, een sympathieke smokkelaar en vriend van het gezin. Die zit enkele lichtjaren verder verzeild in allerlei louche zaakjes, maar probeert om Claudi zo snel mogelijk te bereiken. De grote verhaallijn in dit tweeluik is de hectische zoektocht van Max naar Claudi. In zijn tocht ontmoet hij verschillende figuren die niet altijd een hulp zijn in de zoektocht. De ervaren scenarist Régis Hautière heeft de spanningsopbouw uit de roman heel goed vertaald naar de strip. Zo geeft hij alle passagiers van Max’ schip voldoende kleur waardoor ze als personage ook echt een meerwaarde krijgen en ze elk hun eigen verhaal hebben binnen het geheel.

In heel wat SF-verhalen lopen de randpersonages er enkel bij als ondersteuning van de helden en blijven die al te vaak steken in kartonnen karakters. Dit is helemaal niet het geval in Het Weeskind van Perdide. Het tekenwerk van Adrian Fernandez Delgado (kortweg Adrian) past perfect bij het verhaal. Hij heeft een erg dynamische tekenstijl die de spannende achtervolgingen en actiescènes overtuigend op papier zet. Zijn stijl is schatplichtig aan animatiefilms en manga. De Spanjaard tekent al sinds 2010 stripverhalen voor de Franse markt. Het Weeskind van Perdide is zijn eerste werk dat naar het Nederlands vertaald wordt.

Lauwert heeft de beide albums op een wat kleiner, meer comic-achtig formaat gedrukt. Hierdoor vallen de albums op binnen het aanbod aan typische Europese albums. Het lijkt erop dat Het Weeskind van Perdide een van de minder opvallende releases is van deze uitgeverij die in 2023 een vliegende start maakte. Hun graphic novels lijken vaker in de smaak te vallen van de recensenten. Nochtans is Het Weeskind van Perdide niet te versmaden en is het nog maar eens een blijk van de goede smaak van de uitgeverij. Wie houdt van SF en een meeslepend verhaal, is bij dit tweeluik zonder twijfel aan het juiste adres.

8.5
Adrian
Stefan Wul, Régis Hautière

recent

Basia Bulat :: Basia’s Palace

Voor haar zevende album houdt Canadese singer-songwriter Basia Bulat...

Snow White

Toen een van mijn Amerikaanse collega’s me vroeg wat...

Salman Rushdie :: Mes – Gedachten na een poging tot moord

Wat doe je na een brutale moordaanslag te hebben...

Poison

Het verlies van een kind is ongetwijfeld de grootste...

Vermiglio

Ter voorbereiding van Maternal (2019) ging Maura Delpero, die...

aanraders

Frank Westerman :: Zeven dieren bijten terug

Tot in den treure is de achterflap al verketterd...

Yūko Tsushima :: Een Vrouw rent over een Berg

Onder het pseudoniem Yūko Tsushima publiceerde Satoko Tsushima (1947-2016)...

Salman Rushdie :: Mes – Gedachten na een poging tot moord

Wat doe je na een brutale moordaanslag te hebben...

Elizabeth O’Connor :: Walvistij

Denk aan het leven op een nauwelijks bewoond eiland,...

Colm Tóibín :: Long Island

In Hollywood zou men er heus geen maanden over...

verwant

Reno & Hautière :: Aquablue: 15. Gan Eden

De herstart van Aquablue in 2011 houdt de zuurstof...

De oorlog van de Lulu’s 1 :: 1914 – Het weeshuis (Régis Hautière & Hardoc)

Oorlog is geen kinderspel, zo bewijst bijna dagelijks de...

Dillies & Hautière :: Abeltje

Abeltje is het tweede album van Renaud Dillies dat...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in