Karen Willems :: Schreve 04

… en zo komt Terre Sol, de neerslag van Karen Willems’ jaar van exploratie, aan z’n einde. Voorlopig toch. Weer helemaal anders, maar duidelijk voorzien van de Willems-stempel.

Als Grondwerken Willems na Color In The Zoo een meer introspectief geluid liet horen, dan keek Seslerde weer wat meer naar buiten, vooral dan door het betrekken van een paar gelijkgezinden. Bentillse Berber was een terugkeer naar het eerste deel, en om de slalombeweging af te maken trekt Schreve weer iets meer naar buiten én terug richting Color In The Zoo. Een paar gasten van dat Inwolves-album keren hier terug, wat ook een impact heeft op het reliëf en de kleur van Schreve.

Hier en daar is wel heel evident welke muzikant wanneer opduikt, door een abrupte overgang of het gebruik van nieuwe instrumentatie, maar net zo vaak is dat niet het geval, om de eenvoudige reden dat het vaak niet duidelijk is welke tinten precies gehanteerd worden in dit kleurboek. Akoestisch, elektrisch en elektronisch vloeien regelmatig door elkaar heen, net als organische en gemanipuleerde klanken. De opbouw gebeurt vaak gedoseerd, maar de muziek blijft een rafelig pad tussen structuur en spontaniteit bewandelen.

Percussie, galm en achtergrondruis brengen het album op gang en voor je ‘t beseft zit je weer in een van die marcherende wentelbewegingen. Die wordt gevolgd door een korte passage met iele/spacey toetsen van Stijn Dickel, om vervolgens de deur te openen naar een timmeratelier, met Rutger Zuydervelt die grotesk uitvergroot kattengespin binnen smokkelt op een ondergrond van rammelende koebellen. Het heeft soms iets abstracts, beweegt zich voortdurend op de grens tussen klankonderzoek en muziek. Een lang stuk met Glen Steenkiste is de start van een ritualistische trance-beweging waarin Willems’ stem een centrale rol speelt.

De tweede albumhelft is al net zo gevarieerd en eigenzinnig, met een speelse aanzet en een onwerkelijke interactie met Bram Bosteels die regelmatig neigt naar Silver Apples-terrein en aanverwante avant-garde regionen vol ontregeling, elektronische verwarring en een dolgedraaide pocketfanfare. Een korte solopassage van Willems gaat over in een tweede stuk met Zuydervelt, meer ingetogen deze keer, en een kort slotakkoord met violiste Margaret Hermant (Echo Collective), dat de aardse wortels van Willems verdringt in finale die verdampt als een ongrijpbare dromerij. Je blijft een beetje beduusd achter.

En zo belichaamt Schreve eigenlijk toch weer zoveel dingen waarmee Willems zich onderscheidt. Het is regelmatig bewegen op de tast en zonder kompas, maar dat zoeken en voelen, vastpakken en weer loslaten, geeft deze muziek een vloeiende richting, bewegend langs onvoorspelbare zijpaden die uiteindelijk allemaal weer naar het centrum leiden, daar waar Karen Willems, omringd door bakken uitgestald materiaal, besliste om te gaan zoeken. Het was een bijzondere tocht om te volgen.

De cassette is te koop via Taping Policies, de digitale versie via Karen Willems’ Bandcamppagina.

Taping Policies
Beeld:
Dominiek Claeys
Inwolves, Kaboom Karavan

verwant

Karen Willems :: K A A P M I J

Welkom op planeet Grom Wom. Percussionist Karen Willems was altijd...

Zwerm :: Great Expectations

Grote verwachtingen, inderdaad. Badminton In Tehran was een van...

2 x Jürgen Augusteyns :: De god van ongeveer + Rapper!

Das Ewige Ende // Diptych, het EP’tje dat Jürgen...

Karen Willems & Frederik Croene

27 september 2020Jazz Middelheim

Karen Willems :: Bentillse Berber 03

2020 zou voor Karen Willems het jaar van Terre...

aanraders

ILA :: Ayna

Het was met verbetenheid dat Ilayda Cicek zich met...

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

recent

Mark Schaevers :: De Levens van Claus

De recent verschenen lijvige biografie De levens van Claus...

Fischer-Z :: Triptych

John Watts lijkt de laatste jaren wel aan een...

The Dead Don’t Hurt

Viggo Mortensen heeft als acteur een langlopende en gevarieerde...

Chantal Acda & The Atlantic Drifters :: Silently Held

Met haar nieuwe studioalbum Silently Held spant de Nederlands-Belgische...

John Moreland :: Visitor

Op Visitor keert John Moreland terug naar de uitgepuurde...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in