Porter Ray :: Watercolor

Bekijk Berichten
82806109

“Now let me take a trip down memory lane,” rapte Nas nog op zijn illustere Illmatic. Drieëntwintig jaar later tracht Porter Ray met Watercolor een gelijkaardig en even ambitieus debuut af te leveren, maar raakt niet verder dan deze memory lane, een nostalgische verwijzing naar de tijd toen gangsta rap een beetje meer conscious werd.

Niet dat hij dat slécht doet, die Porter Ray Sullivan. Hij heeft zo’n fluwelen flow en een woordenschat om het ver te brengen. Dat vond ook Ishmael “Palaceer” Butler van Shabazz Palaces, die hem ontdekte en nu door de Sub Pop-poort naar een potentieel internationaal publiek loodst. Sullivan komt net als zijn hoeder uit de rijke ondergrond van Seattle die ons, naast Shabazz, ook THEESatisfaction schonk. Maar in tegenstelling tot die acts vertelt hij een klassiek, zelfs ronduit gangbaar verhaal. Geen experimentele hocus pocus en dissonante beats, maar vrij eenvoudige schetsen van het leven in de concrete jungle.

Voor Porter Ray is dat natuurlijk niet gekunsteld: hij is afkomstig uit zo’n betonnen achterbuurt. Zijn vader stierf toen hij nog een kind was en zijn broer was het dodelijke slachtoffer van een drive-by shooting. Hij groeide op bij zijn moeder, die het potentieel in hem aanwakkerde ter preventie van een leven in de illegaliteit. Herkenbaar is het wel, en ook goed voor de man dat hij wist te ontsnappen aan die uitzichtloosheid, maar — Tupac Shakur nog aan toe! — hoeft dat alweer te leiden tot zo’n afgezaagde ode-aan-de-mama? En werkelijk, nog een elegie aan de afgestorven homies? Dat soort clichés waren in 1996 al done to death en doen regelrecht afbreuk aan het goede wat deze Watercolor te bieden heeft.

Want, nogmaals, Sullivan is een spitsvondige rapper die vloeiend stukken zin aan elkaar last als weinig anderen tegenwoordig. Zo heeft hij het over “venomous vixens with generous victims funding shorty” en “envious children, reckless dumping forties” (“My Mother’s Words”). Zo herinnert hij zich het “blunted, bare-knuckled backyard boxin’” met zijn oudere broer (“The Mirror Between Us”) en hoe de politie het steeds gemunt had op “pot smokers, rock smokers, block stock brokers, bustin’ joogs, Range Rovers with the custom wood” in “East Seattle”. Zet daar de donkere, sensuele beats van BRoc onder en je hebt in principe een winnende formule. Des te jammer dus dat het album thematisch niet voorbij de typische dooddoeners van rapmuziek komt.

Watercolor schiet daarom tekort om Ray Porter — en bij uitbreiding Seattle-rap — naar de top te katapulteren, maar houdt wel een ultieme belofte in. We hebben hier immers te maken met een woordkunstenaar, iets waar het genre in dit huidige decennia nogal verlegen om zit.

6.5
http://porterray.bandcamp.com/
Konkurrent
Sub Pop

verwant

Shabazz Palaces :: Exotic Birds of Prey

Shabazz Palaces lijkt met zijn laatste releases door een...

Eindejaarslijstje 2023 van Jef De Ridder

Welke albums waren dit jaar de kroketten bij mijn...

Shabazz Palaces :: The Don of Diamond Dreams

Dat hiphop zich in ongekende en vaak verrassende vormen...

Shabazz Palaces :: Quazars Vs. The Jealous Machines, Quazars: Born On A Gangster Star

Het onvolprezen Shabazz Palaces maakt al sinds het begin...

Digable Planets :: 20 november 2016, VK

De jaren negentig zijn helemaal terug in hiphopland. Vorige...

aanraders

Beth Gibbons :: Lives Outgrown

Tientallen jaren wachten op een plaat hoeft niet altijd...

Ronker :: Fear Is A Funny Thing, Now Smile Like A Big Boy

Ronker-frontman Jasper De Petter over hoe Fear Is A...

ILA :: Ayna

Het was met verbetenheid dat Ilayda Cicek zich met...

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

recent

Peter de Wit :: Doodleuk

Dood moeten we allemaal en toch lopen we indien...

Bridgerton – Seizoen 3 (Afl 1-4)

Wie wil, kan opnieuw zijn dagelijkse beslommeringen vergeten en...

Mdou Moctar :: Funeral For Justice

Mdou Moctar is boos. Er is niet alleen de titel...

Furiosa: A Mad Max Saga

In 1979 draaide George Miller – een spoedarts die...

Hit Man

De films van de Amerikaanse independent-regisseur Richard Linklater worden...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in