Samowar :: Samowar EP

Als het Belgische muzieklandschap één probleem heeft, dan is het wel epigonisme. Maar al te vaak moeten we het stellen met “onze versie van de garagerockhype” of erger: “de Vlaamse Interpol”. Met een straffe debuut-EP bewijst Samowar dat dit niet zo hoeft te zijn.

Veel treurnis nochtans weer op de laatste, flauwe editie van Humo’s Rock Rally. Veel te veel Alt-J-klonen, om maar iets te zeggen. Maar daartussen toch één lichtpuntje, in fel blacklight en een neonkleedje: Samowar, ofte Leen Diependaele. Gewapend met niet meer dan een tafel vol knopjes en pedalen creëerde de Antwerpse niet alleen intrigerende klanktapijten, maar schudde ze achteloos ook enkele beklijvende songs uit haar mouw. Op een titelloze EP in eigen beheer vormen die nu een visitekaartje om “wel, heb ik me daar!” tegen te zeggen.

Natuurlijk is er vooral “Thirsty Well”, nu al een klassieker in de Belgische muziek. Héél even een beatje dat van Burial wordt geleend en dan die stem. Meisjesachtig maar zelfverzekerd en een bas die van de leiband wordt gelaten. Een refrein dat je van je sokken blaast. “You’re not made for love / You thirsty well”, galmt ze. Voor de tekst putte Diependaele inspiratie uit een toneelstuk van Federico Garcia Lorca, maar dat hoeft u niet eens te weten om meteen helemaal om te zijn: dit is een melodie om van kapot te gaan.

Ze mag dan een autodidact zijn die nog maar net de wonderlijke wereld van de elektronica is gaan verkennen, de flair waarmee ze haar beats en loops opbouwt, is overtuigend. De diepe tribale drum die de humus van “Roots” vormt, dondert zoals het moet, maar het zijn vooral de kleine details – de manier waarop dat gefloten stukje de song opent, dat kleine stemsampletje op zijn Tuneyards in de intro, die viool – die nu al een soort van vakmanschap laten voelen.

Diependaele is eerst en vooral een geweldige zangeres die er ook niet voor terugschrikt haar stem resoluut op de voorgrond te plaatsen. Zo haalt ze genadeloos uit in “A Good Head For Heights” waarin haar innerlijke actrice zich niet langer lijkt te kunnen bedwingen. Net nog dat beetje anders. De beat dreunt genadeloos monotoon, stemmen worden laag boven laag gestapeld tot alles hortend tot stilstand komt. “Surprise Surprise” haakt er meteen naadloos op in met een beat die stommelt en stampt.

“Breathe in, control away, I can grow”, belooft Diependaele in die laatste track en dat is een resolute belofte. Wat Samowar op dit schijfje laat horen, is niet meer dan het begin. Van hier kan het nog alle kanten uit. Extra muzikanten, meer computerkennis, bedenk het maar: met dit soort songs is alles mogelijk. Deze Samowar EP is een fenomenaal schot in de roos.

8.5

verwant

Samowar

29 september 2021Trix, Antwerpen

Eindelijk een plaat. Zeven jaar na de belofte in...

Samowar :: Leeway

Een samowar, zo vertelt Wikipedia ons, is een Russische...

Samowar :: Splinter

Het heeft haar verdomd veel tijd gekost, maar eindelijk...

Samowar :: ”Een béétje dramatischer moet kunnen”

Een tafel. Wat pedaaltjes en knopjes. Een microfoon of...

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Gaye su Akyol

24 april 2024De Roma, Borgerhout

The Jesus and Mary Chain

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Hoe moeilijk kan het zijn om een geluidsman eens...

James Brandon Lewis Quartet

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Back to Black

De titel van Sam Taylor-Johnsons jongste film verwijst naar...

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in