The Antlers :: Familiars

82829699

Hoera, The Antlers zijn terug! De band die we in het verleden al doodknuffelden kondigde twee maanden geleden het nieuwe album aan. Dat is — de EP Undersea buiten beschouwing gelaten — toch al drie jaar na Burst Apart. In één moeite losten ze ook de nieuwe single “Palace”, die ons alvast deed reikhalzen.

Dat reikhalzen sloeg al snel om in verrassen. Na de prachtige en hartbrekende conceptplaat Hospice moesten we het drietal alle credits geven voor Burst Apart, een plaat die absoluut geen herhalingsoefening kon en mocht zijn en dat ook allesbehalve was. Nog altijd heel herkenbaar, door de falsetstem van Peter Silberman, maar met brede horizonten, door de polyvalentie van multi-instrumentalist Darby Cicci, die ditmaal zelfs voor het artwork instond. Waar bij Hospice links en rechts nog voorzichtige vergelijkingen met Arcade Fire genoteerd werden, vond de muziekpers voor Burst Apart nog amper referenties, wat een eerste indicatie was voor de eigenzinnigheid maar ook van de zin voor avontuur van de band.

Wat gebeurt er dan op Familiars? “Palace” strooide mist in de ogen. Het is het meest radiovriendelijke nummer op een album waarvan het kortste van de negen songs nog altijd vijf minuten duurt. Het is een vederlicht nummer, traag en sereen, met een heerlijk aanzwellende trompetmelodie die met Silberman in dialoog gaat. Het is bij manier van spreken de samenvatting van het verleden alvorens er naar een nieuw hoofdstuk wordt overgegaan. Dat nieuwe hoofdstuk start met “Doppelgänger”. De trompet blijft de rode draad, heel klagerig ditmaal, maar dan valt een contrabas in: een diep nachtelijke sfeer, tijdloos en erg filmisch.

Daarna glijdt het album verder als hars uit een den. Na tien luisterbeurten is het nog altijd moeilijk om een bepaald nummer voor de geest te halen, laat staan hoogtepunten aan te vinken. Songstructuren maken plaats voor variaties, vaak op een thema. Dat maakt het de luisteraar niet makkelijk. Hoewel dit album van een ongeziene muzikaliteit is, trekt de band zich niets van het verleden aan. Sterker nog, het gaat bijna obsessief door met het eindeloos verkennen en uitpuren van het eigen geluid. Dat maakt van Familiars geen autoplaat, maar een luisterstuk dat een bepaalde inspanning vraagt die geen garantie biedt om alles te snappen.

Silberman zingt anders, met een stem die dichter bij zijn spreekstem ligt. Uithalen zijn schaars, maar zorgen voor nodige accenten die de repetitieve melodielijnen haast tot mantra’s herleiden. “Directors” doet misschien wel aan Pink Floyd denken, “Hotel” is een houvast door zijn poppy structuur en “Revisited” is dan weer het andere uiterste met een complex arrangement van bijna acht minuten. Toch baden alle songs in dezelfde ongedwongen, schijnbaar nonchalante, bijna jazzy sfeer. Een blik door het raam en tiens, zijn we al twee nummers verder?

The Antlers zetten hun oeuvre verder als een spirituele reis, het pad bezaait met een brede waaier aan emoties. Het is net zoals de vorige albums bovenal een momentopname, een visie op muziek die past in zijn eigen tijdsgeest en één die onvermijdelijk niet meer dezelfde is bij een volgend album. De band levert daarmee een eerlijk album af, dat niet zwicht voor zekerheden of eerdere successen. Aan u om op die deur te kloppen.

8
http://antlersmusic.com
PiaS
Frenchkiss / Transgressive

verwant

DIT WAS 2021: The Antlers :: “Ik sta op, slof de studio in en kijk wat komt”

De hele maand december blikt enola terug op het...

The Antlers :: Green To Gold

Misschien komt er ooit een dag waarop het allemaal...

The Antlers :: Hospice (2019)

In Hospice van The Antlers veegt iemand zichzelf uit...

Peter Silberman :: Impermanence

Het zijn moeilijke tijden voor Amerikanen, en zeker voor...

The Antlers :: 6 augustus 2015, OLT Rivierenhof, Antwerpen

Nadat ze vorig jaar al een van dé platen...

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Back to Black

De titel van Sam Taylor-Woods jongste film verwijst naar...

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

Stake :: ”Ik zie ons nog wel doorgaan tot we baarden hebben als ZZ Top”

We hebben het met de manager gecheckt: bedoelde hij...

Roncha :: Fleecedekentje Thuglife

Berichtje aan alle rappers van België: goed bezig. Onze...

The Gentlemen – Seizoen 1

De serie The Gentlemen was een paar jaar geleden...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in