Junior Boys :: So This Is Goodbye

Elektronische melancholie, luchtpijpvernauwende weemoed, dansbare droefheid, … Omschrijvingen zat voor de muziek van Junior Boys. Met So This Is Goodbye perfectioneert de groep het geluid van zijn debuut. Een meeslepende, minimalistische electrotrip is het betoverende resultaat.

Junior Boys, het is dat ze zo ver wonen — in Ontario meer bepaald — anders zou je hen aan de borst willen drukken. Hun muziek is van het vreemde soort dat zowel op de dansvloer als in een chill-outruimte overeind blijft, iets wat weinig voorkomt. Op de dansvloer luistert echter niemand naar de nummers zolang de muziek dansbaar genoeg is, wat dus weinig zegt over de kwaliteit. Een eerste geruststelling: de nummers van Junior Boys zijn uiterst dansbaar, tenminste als je een beetje vlot van lijf en leden bent. Neem bijvoorbeeld opener "Double Shadow": spontaan dringt de vraag waar je dancing shoes zijn zich aan je op. Dat neemt uiteraard niet weg dat het ook een mooi luisterlied is, net als de overige nummers op So This Is Goodbye.

Een album maken dat ook buiten de danstent blijft overtuigen, is geen sinecure. De meeste zogenaamd rustige elektronische platen hebben als grootste nadeel dat ze al gauw in new age-vaarwater komen, waar je voor je het weet naar walvisgeluiden luistert, terwijl je eigenlijk gewoon een leuke tijd wou beleven. Geen walvissen op So This Is Goodbye, een leuke tijd des te meer. Zelfs de sombere ondertoon en het donkere, vergankelijke sfeertje dat over sommige nummers hangt, nemen niet weg dat dit een plaat is die je in een staat van dromerige extase weet te brengen.

Was voorganger en debuutplaat Last Exit soms nog een bijna geslaagde poging, dan is dit nieuwe album helemaal een schot in de roos. Het duo heeft hoorbaar geen last van remmingen en dat is aan het eindresultaat te merken. Op ingenieuze wijze wordt in nummers als "The First Time" een spanning gecreëerd die aan de song enkele cliffhangermomenten lijkt te geven. Het vertrouwde ritme vormt het skelet van het nummer, daarnaast is er het aldoor muterende lichaam, waardoor je nooit weet hoe de song nu weer zal kantelen. Naar deze plaat luister je verwonderd, als was je een baby die voor het eerst met het fenomeen ’radio’ geconfronteerd wordt.

Net als bij Air en The Postal Service is sfeerschepping heel belangrijk voor Junior Boys en dat zorgt ervoor dat hun muziek zo ver verwijderd blijft van de doorsnee floorfiller, hoe ingenieus die bij momenten ook mag klinken. So This Is Goodbye is een plaat die je evengoed op maandagmorgen als op vrijdagavond speelt en dat maakt ze tot een Groot album, een album dat voor Junior Boys een duidelijke stap vooruit betekent, zonder dat de melancholieke en adembenemende sfeer die hen zo kenmerkt, verloren is gegaan.

http://www.juniorboys.net
http://www.juniorboys.net
Domino

verwant

Junior Boys :: Big Black Coat

Toen Junior Boys zo’n vijftien jaar geleden de kop...

Junior Boys :: Begone Dull Care

Eerste indrukken kunnen zo bedrieglijk als Maurice Lippens zijn....

Junior Boys

De line-up van Music In Mind is heel het...

Junior Boys :: So This Is Goodbye

Als geluk verdriet op vakantie is, dan kijkt de...

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

Stake :: ”Ik zie ons nog wel doorgaan tot we baarden hebben als ZZ Top”

We hebben het met de manager gecheckt: bedoelde hij...

Roncha :: Fleecedekentje Thuglife

Berichtje aan alle rappers van België: goed bezig. Onze...

The Gentlemen – Seizoen 1

De serie The Gentlemen was een paar jaar geleden...

Louise van den Heuvel :: Sonic Hug

Op Sonic Hug neemt Louise van den Heuvel de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in