Stuart A. Staples :: Lucky Dog Recordings 03-04

Tindersticks moest er even tussen uit, maar van al dat rondhangen werd zijn vrouw gek. “Doe iets!”, was haar dwingende bevel, en dus maakte Stuart Staples een soloplaat met de hulp van een paar occasionele bezoekers. Lucky Dog Recordings 03-04 is het resultaat.

Neen, Tindersticks split niet, zoals vorig jaar ter gelegenheid van hun optreden op Feest in het Park werd verspreid. Het was gewoon even tijd voor een schep frisse lucht weg van de band: andere horizonten verkennen, om gelouterd terug thuis te komen. Staples zette Nebraska van Bruce Springsteen op, luisterde vervolgens ook nog een keertje naar Voice Of America van Cabaret Voltaire en begon zelf wat songs te schrijven.

Af en toe kwam er een kameraad over de vloer om een handje toe te steken. David Boulter van Tindersticks speelde uiteindelijk de meeste orgel- en harmoniumpartijen, Neil Fraser kwam eens langs om een paar songs op de rails te zetten, en ook Terry Edwards en Thomas Belhom zorgden voor wat extra instrumentarium. Yann Tiersen zorgde voor de piano op “She Don’t Have To Be Good To Me”. En zo knutselde Staples in zijn eigen Lucky Dog studio aan zijn solodebuut.

Met zo’n kenmerkende stem mag het niet verbazen dat Lucky Dog Recordings 03-04 niet veel verschilt van wat we van Tindersticks kregen: de arrangementen zijn kaler, de sfeer blijft dezelfde melancholische toets behouden. De geweldige single “Say Something Now” had bijvoorbeeld zo op een Tindersticksalbum kunnen staan.

Ook mooi: opener “Somerset House”, waarin Staples de zang voor rekening van Gina Foster laat. Zelf komt hij pas op de vocale proppen in “Marseilles Sunshine”. Een simpele piano en die stem: meer is niet nodig om een nummer af te maken. Waarna “Say Something Now” een breed arrangement krijgt aangemeten, net als later “Shame On You”. En zo gaat het van kaal naar voller en weer terug, met Staples’ stem en de hoge songkwaliteit als constante.

Afsluiter “I’ve Come A Long Way” doet het wel heel sober met een quasi a capella Staples die heel voorzichtigjes ruggensteun krijgt van een harmonium. Stil worden wij daarvan, en veel woorden gaan we dus niet meer vuilmaken aan deze plaat. Het woord is “mooi”, het advies “koop”. Nieuw is het allemaal niet, sterk blijft het: wie houdt van Tindersticks valt zich geen buil, anderen hebben het plezier voor de boeg een universum vol prachtige tristesse te ontdekken.

http://www.tindersticks.co.uk
Lucky Dog Recordings/Beggars Banquet

verwant

Tindersticks

2 mei 2022Bozar, Brussel

Tindersticks :: Distractions

Een titel die 'afleidingen' spelt zou een mens op...

Tindersticks :: No Treasure But Hope

Een vluggertje. Van de eerste noten van No Treasure...

Tindersticks

11 juli 2019OLT Rivierenhof, Deurne

Stuart A. Staples en zijn Tindersticks lijken de aangenamere...

Tindersticks

11 juli 2019OLT Rivierenhof, Deurne

aanraders

Bolis Pupul :: Letter To Yu

Bolis Pupul is al lang niet meer ‘de zoon...

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

recent

Masters Of The Air

Toen begin deze eeuw Band Of Brothers verscheen, sloeg...

Fontaines D.C. :: Starburster

Fontaines D.C. for the bigger and bolder: vierde album...

Manu Chao

16 april 2024Het Bau-Huis, Sint-Niklaas

Morrissey wilde op de Lokerse Feesten geen paardenworst, Manu...

Civil War

Nog voordat iemand de film gezien had, veroorzaakte Alex...

Animalia

Het MOOOV-filmfestival biedt een staalkaart van het beste uit...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in