Hanne Hukkelberg :: Little Things

Ze kwamen uit het Noorden. De schier onophoudende stroom van nieuwe interessante muziekjes uit de Noorderse contreien is opvallend en doet hier en daar zelfs al een aantal vergrijsde wenkbrauwen fronsen. "Gehypt", zegt men. "Gezever", zeggen wij. Onze nieuwste ontdekking luistert naar de naam Hanne Hukkelberg (26, vrouw, Oslo, Noorwegen) en levert met Little Things een beloftevol debuut af dat ergens ronddwaalt in de schemerzone tussen warme pop, zwoele jazz en kille elektronica.

Hanne Hukkelberg heeft een naam als een basiliek. Maar wie een plaat vol door castraatkoortjes ten berde gebrachte religieuze kerkgezangen of bombastisch galmende orgelmuziek had verwacht, komt bedrogen uit. Get over it, Godfried. Wat we horen is een lieflijk, ingetogen en dromerig sfeerplaatje dat perfect past in het rijtje straffe recente releases van vrouwelijke singer-songwriters with a twist genre Joanna Newsom, Emiliana Torrini, Cocorosie en konsoorten.

Het sfeerscheppende niemendalletje "Hoist Anchor" even buiten beschouwing gelaten, opent Little Things met een van de mooiste liedjes dat ons de laatste maanden ter ore is gekomen. "Searching" is een lied om verliefd op te worden. Al kan dat ook aan Hukkelbergs wondere stem liggen: een mengeling van het onschuldige, zelfs kinderlijke stemgeluid van Stina Nordenstam en de I’ve seen it all sound van Billie Holiday. Voeg daar nog een heerlijk dromerige melodie en dito tekst aan toe en je krijgt een instant zondagavondclassic.

Van hetzelfde kaliber is "Cast Anchor". Een rustgevend nummer over in je eentje wegvluchten naar een plaats waar het vredig en kalm is. In dit geval een Noorse fjord naar keuze. Vanuit haar bootje zingt Hanne, de ongetwijfeld poezelige voetjes zachtjes badend in het water, ons toe: "I sit back and wonder how things are down under and smile" en we wensten dat we samen met haar in dat bootje op de Noorse wateren konden ronddobberen.

Niet alles op Little Things baadt in diezelfde idyllische sprookjessfeer. "Little Girl" is een leutig up-temponummer dat zowaar een lang vervlogen Kotmadamgevoel oproept. De übervrolijke fluitsolo op het einde van het liedje doet ons steeds weer denken aan de begintune van die vermaledijde VTM-serie. "Do not as I do" is het meest poppy nummer van de plaat, eentje dat in een pink en fluffy hiernamaals ongetwijfeld dagelijks uit de radioboxen komt geschald; en was Tom Waits een zoetgevooisde bosnimf geweest, in plaats van een slechtgeluimde grizzlybeer met schuurpapieren stembanden, dan stonden zijn platen wellicht vol met nummers als "Displaced". Een verslavend walsje dat doet wat walsjes horen te doen: je tot bewegen aanzetten.

Naar het einde toe komt Little Things even in een kortstondig dipje terecht, maar vervelen doet het nooit. De plaat sluit af met een bepaald indrukwekkend tweeluik: "How do I put words about love on a piece of paper?", vraagt Hukkelberg zich af in het toepasselijk getitelde "Words & Piece Of Paper". We begrijpen wat ze bedoelt: ook wij hebben moeite om in één à twee zinnen neer te schrijven hoe schóón dit nummer wel niet is. Bellen en andere niet-voor-de-hand-liggende instrumenten begeleiden Hannes heerlijk lieftallige geneurie. Zelden klonken fietsspaken zo romantisch. Afsluiter "Boble" is een in het Noors gezongen sfeerstukje dat een perfect einde breit aan deze verrassend diverse plaat.

Wij durven soms al eens wat uitwijden, maar wat we eigenlijk wilden zeggen: Hanne Hukkelberg is een dame om in het oog te houden. Beloftevol debuut, sterke plaat. Uw zuurverdiende en ongetwijfeld diepgekoesterde centen meer dan waard.

http://www.hannehukkelberg.com
http://www.theleaflabel.com/
http://www.hannehukkelberg.com
Propeller/Leaf

verwant

Hanne Hukkelberg :: Featherbrain

Het is een aangenaam weerzien met Hanne Hukkelberg op...

Hanne Hukkelberg :: 5 mei 2009, STUK

Ch-ch-ch-changes. Een Bowie-cover had niet misstaan in de set...

Hanne Hukkelberg :: Blood from a stone

Duizend jaar geleden voeren de Noord-Europeanen zuidwaarts om hun...

Hanne Hukkelberg + Mrs Hyde

Een teveel aan schedelbrekende, orgaanverplaatsende teringherrie achter de rug? Zoekt...

Hanne Hukkelberg :: 28 november 2007, Handelsbeurs

Een fiets op het podium, het is niet eigenaardig...

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Back to Black

De titel van Sam Taylor-Woods jongste film verwijst naar...

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

Stake :: ”Ik zie ons nog wel doorgaan tot we baarden hebben als ZZ Top”

We hebben het met de manager gecheckt: bedoelde hij...

Roncha :: Fleecedekentje Thuglife

Berichtje aan alle rappers van België: goed bezig. Onze...

The Gentlemen – Seizoen 1

De serie The Gentlemen was een paar jaar geleden...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in