The Mountain Goats :: The Sunset Tree

Al sinds 1994 brengt John Darneille, de man die achter The Mountain Goats schuilgaat, op regelmatige basis een nieuwe plaat uit. The Sunset Tree is reeds de negende in het rijtje. Een meesterwerk zit er vooralsnog niet in, maar de kwaliteit volgt onmiskenbaar een stijgende lijn. En dat is iets dat zelden bij een negende plaat gezegd kan worden.

Met de eerste platen van The Mountain Goats bouwde John Darneille een kleine schare trouwe fans op. Helaas viel de man nogal vaak in herhaling zodat het aantal fans na verloop van tijd sneller afnam dan het aantal praktiserende katholieken. Met een overstap naar 4AD en het uitbrengen van Tallahassee in 2003 leek het tij te keren voor deze voormalige psychiatrische verpleger. We Shall Be Healed liet vorig jaar eveneens een behoorlijk positieve indruk na en met The Sunset Tree lijkt eindelijk de stap naar een groot publiek gezet. Hoewel groot in deze context uiteraard relatief is. De muziek van Mountain Goats is net iets te onconventioneel om, pakweg, een festivalweide in opperste vervoering te brengen.

Om te beginnen is de muziek veelal akoestisch. Het zijn namelijk eerder luisterliedjes, verwacht dus geen hoog dansbaarheidsgehalte. Behalve dan misschien bij “Dance Music”, hoewel de harde, bevelende toon die Darneille in dit nummer aanslaat jje behoorlijk ongemakkelijk laat voelen op de dansvloer. Alsof je bij één verkeerde danspas onmiddellijk tegen de muur gezet zal worden. Ongemak is een gevoel dat wel vaker terugkomt bij het beluisteren van dit album. Bijvoorbeeld “Magpie”, met een agressief bespeelde gitaar, doet je soms onwennig opkijken, afvragen waarom die man zo te keer gaat.

Gelukkig staan er ook heuse pareltjes op The Sunset Tree: “Broom People” en “Love Love Love” blinken uit in kwetsbaarheid en raken je tot op je ziel. Als er meer nummers van dit kaliber op deze plaat stonden, zouden we plaat van het jaar! roepen. Helaas ligt het niveau niet altijd even hoog. “This Year” is ronduit irritant en “Dinu Lipatti’s Bones” klinkt als een demo van wel heel bedenkelijke kwaliteit.

Zodoende is The Sunset Tree een serieuze poging van John Darneille om een mooie plaat te maken over moeilijke onderwerpen (zoals daar zijn: dood, familiale problemen etc). De brave man is gedeeltelijk in zijn opzet geslaagd, doch het langverwachte meesterwerk is het helaas weeral niet geworden. Volgend jaar misschien?

http://mountain-goats.com
http://mountain-goats.com
4AD

verwant

The Mountain Goats :: Picture Of My Dress

Met The Mountain Goats ben je nooit klaar. De...

The Mountain Goats :: Beat The Champ

Een conceptalbum over Amerikaans worstelen, die -- nuchter bekeken...

The Mountain Goats :: The Life Of The World To Come

4AD, 2009 Grote songwriters hebben haast allemaal een moment of...

The Mountain Goats :: The Life Of The World To Come

Duik snel uw zolder in en haal die Bijbel...

The Mountain Goats :: Heretic Pride

Je zou verwachten dat een groep die al 15...

aanraders

Bolis Pupul :: Letter To Yu

Bolis Pupul is al lang niet meer ‘de zoon...

Porcelain id :: Bibi:1

Ook wij moeten er soms aan herinnerd worden dat...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

Coeur :: SHOW

Meer pompende beats. Meer duizelingwekkend Frans. Meer pure, feestelijke...

recent

Ilja Leonard Pfeijffer :: Alkibiades

Bekroond, gelauwerd, alom gelezen en geprezen: zonder overdrijven mogen...

¥$ :: Vultures 1

Doorheen zijn hele carrière zijn twee elementen altijd dominant...

Talk Show

27 maart 2024Botanique, Brussel

Eind jaren tachtig sloegen alle rockers plots aan het...

Arthur The King

Uitgerekend in de week dat Joe Camp – de...

Hors-saison

Met zijn sociaal bewogen films past Stéphane Brizé binnen...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in