Rape Blossoms :: Ruinenlust

82825549

Zou het kunnen dat de vier jongelingen van Rape Blossoms geboren zijn in de jaren tachtig? Als je hun tweede plaat Ruinenlust wat tijd gunt, zal je gauw merken dat de Gentse bloesems voor meer dan alleen post-punk staan.

Rape Blossoms heeft met leden van The Germans en Penguins Know Why niet alleen veel talent in zijn rangen, ook eigenzinnigheid. Op hun eerste release, het bijna drie jaar oude Starving Vultures At 7-Eleven haalden ze al hondsbrutaal uit. U kent misschien nog monsters van nummers als “No Higher Plot” en “Hungry Wolves” of herinnert u nog hun optreden in de Kinky Star tijdens de Gentse Feesten van 2011? Ook in het voorprogramma van Kapitan Korsakov maakte de band al enkele jaren gelden indruk. Met zanger David Defrenne hebben ze dan ook een ideale frontman die het publiek meesleurt in hun intense optredens.

Om eens omgekeerd te beginnen: onze favoriet van de plaat is de geduldige, elf minuten durende afsluiter “In The Red”; een lange duistere, claustrofobische ervaring die eerst op subtiele percussie en na enkele minuten ook op gitaren drijft. Pas op het einde wordt een vuurbal van hypernerveuze drums, gierende gitaren en hysterisch gezang naar de luisteraar gespuwd. Tegenwoordig zou Rape Blossoms naast fans van Joy Division (nolens volens), Fugazi en The Horrors ook Swans- en Liars-liefhebbers kunnen aanspreken.

Wordt daarmee de chaotische new wave punk van weleer achterwege gelaten? Helemaal niet. De andere nummers worden geduldiger opgebouwd, maar klinken daarom niet minder zwaar in het gehoor. Het beste voorbeeld daarvan is opener “Saturn”. “Outlines” klinkt wat makkelijker in het gehoor en zal in tegenstelling tot andere nummers echt blijven hangen, maar ook dit is een pareltje van onderhuidse spanning. “VHS” klinkt gelijkaardig maar naarmate je meer het nummer luistert, zal je merken dat repetitieve drums en het snerpend gitaargeluid, dat door merg en been gaat, de vocalen subtiel op de achtergrond drukken.

Met twee nummers, die evenzeer ongeschikt zijn voor hartlijders, hebben we het iets (met de nadruk op iets) moeilijker. Zowel in “Egging Voices” als “Slow Breath” lijken de gevaarlijke tegendraadse riff van Lennert Jacobs en nerveuze drums enerzijds en de vocalen van Defrenne anderzijds tegen elkaar te botsen, maar elkaar in de weg lopen doen ze gelukkig echt nooit. Dat maakt de spanning alleen maar sterker. Ook mixer Pascal Deweze verdient dus een applausje.

Rape Blossoms hebben duidelijk hun muziekgeschiedenis goed geleerd, maar ze hebben daaruit wel een eigen geluid gedestilleerd en dat klinkt mysterieus, spannend en duister. Veel tijd hebben ze niet nodig om ons daarvan te overtuigen: Ruinenlust is voorbij na amper zes nummers en 33 minuten. Als deze band eens in uw buurt speelt: mis ze niet maar u bent gewaarschuwd.

7
http://soundcloud.com/rapeblossoms

verwant

Op tour met A Place To Bury Strangers :: het dagboek van Rape Blossoms (deel 8)

Dezer dagen toert Rape Blossoms door Europa als voorprogramma...

Op tour met A Place To Bury Strangers :: het dagboek van Rape Blossoms (deel 3)

Dezer dagen toert Rape Blossoms door Europa als voorprogramma...

GENTSE FEESTEN: Rape Blossoms :: “Ja, wij zijn sowieso geen echte popgroep”

Zoekt u nog een originelere plaats dan Sint-Jacobs en...

Räpe Blossoms + Nisennenmondai :: 21 mei 2014, Vooruit

Terwijl de meeste mensen woensdagavond nog genoten van een...

Räpe Blossoms :: Starving Vultures At 7-Eleven

Koolzaad, daar komt een mens op uit als na...

aanraders

ILA :: Ayna

Het was met verbetenheid dat Ilayda Cicek zich met...

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

recent

Hinds :: Boom Boom Back

Kijk, we hebben geprobeerd ons te verzetten. Met een...

Pet Shop Boys :: Nonetheless

De vijftiende van Pet Shop Boys is niet Electric,...

Maria Iskariot :: EN/EN

Tot spijt van wie het benijdt: de meisjespunk van...

Fallout – Seizoen 1

De afgelopen jaren worden meer en meer games uitgewerkt...

Neil Young & Crazy Horse :: F##in’ Up

Het was soms moeilijk om niet overweldigd te worden...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in