Warped Dreamer :: Live At Bimhuis

Vijf jaar na het debuut Lomahongva komt Warped Dreamer, het Belgisch-Noorse kwartet rond drummer Teun Verbruggen, eindelijk met een opvolger. Eentje waarin de band nog altijd uitpakt met een bevreemdende, losgeslagen sound.

Teun Verbruggen hoeft uiteraard niet meer voorgesteld te worden. Weinigen in de Belgische jazzscene hebben een even indrukwekkend curriculum vitae. Bij het grotere publiek is hij het meest bekend via zijn werk bij het Jef Neve trio of Flat Earth Society. Maar dat is maar een klein facet van ‘s mans kunnen. Als bezieler van het in Anderlecht gevestigde Werkplaats Walter probeert hij ook een vrijhaven te bieden voor minder evidente muziek. Hier wordt hij vergezeld door Jozef Dumoulin, de boomlange tovenaar met de Fender Rhodes die al eerder met Verbruggen samenspeelde in de internationale band Bureau Of Atomic Tourism.

Het kwartet wordt verder aangevuld door twee vertegenwoordigers van de jazzscene uit het Hoge Noorden: gitarist Stian Westerhus en trompetist Arve Henriksen. Maar minstens even belangrijk voor Warped Dreamer als hun respectieve hoofdinstrumenten is de voorliefde van alle bandleden voor elektronica. Het geluid van de band is dan ook een samengaan van traditionele instrumenten en elektronische geluiden die samen voor een uniek resultaat zorgen. Het maakt dat het soms moeilijk te bevatten is wie welk geluid voortbrengt, waardoor de band er een is die je eigenlijk vooral in een live-setting moet beluisteren. Of beter gezegd: beleven.

Dat beide albums dan ook concertregistraties zijn, mag dan ook geen verwondering wekken. Debuut Lomahongva was de opname van een van de eerste optredens van Warped Dreamer in Het bos in 2015. Zoals de naam al duidelijk maakt, werd Live At Bimhuis opgenomen in de Amsterdamse jazztempel aan de Ij. Een opname die overigens al dateert uit 2016, maar pas nu pas uitgebracht wordt. Met 5 nummers in ongeveer 40 minuten is het een erg gebald werkstuk geworden.

Nochtans begint het allemaal behoorlijk rustig. Op “Ixwele” — een van de titels met een Afrikaanse referentie — hoor je eerst de talmende trompet en wat bescheiden percussie maar langzaamaan komt er een versnelling in het nummer en treedt de elektronica op de voorgrond. Naadloos gaat het over in “Golden Geek Award” — Google leert ons dat dit een bestaande onderscheiding is — waarin de luisteraar langs alle kanten overdonderd wordt. Verbruggen gaat als een bezetene tekeer achter z’n drumstel, de vervormde electronica biedt weinig houvast maar langzaam ontwaar je toch een onweerstaanbare groove die door het nummer loopt. 

Donkere onweerswolken lijken samen te troepen bij het begin van “Lights Out – Darkness”, maar krakkemikkig klinkende elektronica — en dat bedoelen we positief, voor de goede orde — maakt dat het nummer eerder neigt naar de soundtrack die gespeeld wordt in een futuristisch spookkot. Een overweldigende ervaring. Op “Umgaba” tuimelen de bandleden eerst haast over elkaar heen om dan te ontplooien tot een logge elektronicastorm. Henriksen en Westerhus pakken op “Camphor Bush” uit met bezwerende gezangen — geen flauw idee wat ze precies zingen — in een relatief rustig begin vooraleer het geheel begint rol te tollen als een ontketende derwisj. Vijf jaar heeft het geduurd vooraleer deze concertregistratie een officiële release kreeg, maar dat bleek het wachten meer dan waard. 

7.5
Release:
2021
Consouling Records
Beeld:
Geert Vandepoele
Teun Verbruggen, Jozef Dumoulin, Stian Westerhus, Arve Henriksen

verwant

PJDS :: Beach Head

PJDS doet het weer: tegen de tijdsgeest in een...

PJDS

3 februari 2023Ancienne Belgique, Brussel

Meest genoteerde twee woorden tijdens het optreden van PJDS...

PJDS :: Extinct Birds

Dat Pieter-Jan De Smet tot de beste singer-songwriters van...

BRAND! Jazzfestival 2021: naar het Hoge Noorden

Eind november (van 25/11 tot 30/11) vindt in kunstencentrum...

aanraders

Richard Thompson :: Ship to Shore

Richard Thompson is 75 jaar, maar verkeert dezer dagen...

King Hannah :: Big Swimmer

Beste maatjes Hannah Merrick en Craig Whittle trokken in...

Cigarettes After Sex :: X’s

Derde plaat voor Greg Gonzalez, en ook deze keer...

John Grant :: The Art Of The Lie

Van John Grant is geweten dat hij via tekst...

Hulst :: Broederband

Wat je krijgt als je twee hechte broers, de...

recent

Rock Herk 2024 :: Lieve jongens zonder schaamte

Een jarig festival vraagt om een feestje, Rock Herk...

Fremont

“Mensen met herinneringen schrijven de mooiste dingen.” Dat krijgt...

Luigi Critone & Gipi :: Aldobrando

De Italiaanse vakmannen Luigi Critone en Gipi maakten van...

Haruki Murakami :: De stad en zijn onvaste muren

In 1987 brak Haruki Murakami (1949) door met zijn...

Bart Schoofs :: Morgen weer een brt – Kind aan huis

Online mag Bart Schoofs dan behoorlijk aanwezig zijn met...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in