BRAND! Jazzfestival 2021: naar het Hoge Noorden

Eind november (van 25/11 tot 30/11) vindt in kunstencentrum nona in Mechelen de zesde editie plaats van het jazzfestival BRAND! Dit jaar staat het festival in het teken van Noorwegen, met naast volledig Noorse bands ook een aantal samenwerkingen met Belgische artiesten. 10 optredens, 5 dagen. Wij gidsen u alvast doorheen de boeiende affiche. 

Op donderdag 25/11 mag de naar Noorwegen uitgeweken Belgische pianist Jonas Cambien met zijn trio het festival openen. Samen met zijn twee Noorse kompanen — rietblazer André Roligheten en drummer Andreas Wildhagen — hebben ze een unieke, speelse sound die ergens tussen de traditie en experiment in zit, waarvan hun meest recente album Nature Hath Painted The Body weer een uitstekend voorbeeld is. Het kwartet Waldemar 4 van bassist Trygve Waldermar Fiske is de tweede act van de openingsdag. Bijgestaan door pianist Oscar Grönberg, drummer Erik Nylander en rietblazer André Roligheten — het wordt een druk avondje voor die laatste — zorgt Waldemar met deze band al sinds 2014 voor vurige en schurende jazz die de luisteraar regelmatig op het verkeerde been durft te zetten.

De tweede dag wordt gekenmerkt door artiesten de al langere tijd de dienst uitmaken. Het Christian Wallumrød Ensemble is een steeds van samenstelling wisselende groep rond pianist Christian Wallumrød. De voorbije twee decennia bracht hij een reeks gesmaakte albums uit op het befaamde ECM label. Op BRAND! brengt het vijftal hun typische nordic folk meets jazz waarbij ze sinds hun laatste release ook een elektronisch toets aan toevoegen. Het Trondheim Jazz Orchestra is een ensemble dat de voorbije decennia indruk maakte met een diverse reeks samenwerkingen, van Chick Corea tot de stadsgenoten van Motorpsycho. In Mechelen spelen ze samen met bassist Ole Martin Vågan, bekend van onder andere het Joshua Redman Trio. 

Op 27 november staan twee artiesten die een band hebben met het eigenzinnige Hubro-label op het podium. Het trio Lumen Drones noemt zichzelf een “psychedelische droneband” en brengt muziek waar in je echos hoort van John Cale tot Arvo Pärt. Violist Nils Økland, gitarist Per Steinar Lie en drummer Ørjan Haaland zorgen ongetwijfeld voor het meest hypnotiserend optreden van het festival. Al even gestoord wordt het met Skarbø Skulekorps rond drummer Øyvind Skarbø die een eclectisch geluid brengen waar pop, jazz, punk en nog wat andere invloeden elkaar ontmoeten. 

Zondag 28 november mag het er wat rustiger aan toe gaan dan de dag voordien. Het Belgische pianotrio DONDER speelt dan samen met de Noorse harmoniumspeler Sigbjørn Apeland. Donder laaft zich aan de Vlaamse volksmuziek, iets wat het uitkijken maakt naar de samenwerking met Apeland die een doctoraat in de etnomusicologie op zak heeft. Een uitermate intrigerende combinatie. Dat het trio van drummer Thomas Strønen, pianist Ayumi Tanaka en klarinettiste en zangeres Marthe Lea de interesse opwekte van het ECM label hoeft niet te verbazen. Tussen uitgepuurde klassieke muziek, ingetogen jazz en volksmuziek geven ze hun eigen invulling aan het begrip kamermuziek. 

De slotdag 30 november wordt gekenmerkt door twee Belgisch-Noorse samenwerkingen. Het duo van gitarist Ruben Machtelinckx en trompettist Arve Henriksen werkte het afgelopen jaar samen aan een eerste samenwerking die binnenkort op het Aspen Edities label zal verschijnen. Hoe het precies zal klinken wordt voor het eerst aan de wereld getoond op deze slotdag. Het kwartet Warped Dreamer toonde op het vorig jaar verschenen Live At Bimhuis al dat ze meesters zijn van de muzikale deconstructie. Ze zorgen ongetwijfeld voor een eigenwijs slotstuk voor het festival. 

Meer informatie en tickets via Brand! Festival.

recent

Shôgun – Seizoen 1

Het wil het Game Of Thrones van Disney+ worden,...

Justice

9 juni 2024Best Kept Secret, Hilvarenbeek

PJ Harvey

9 juni 2024Best Kept Secret, Hilvarenbeek

Gurriers

9 juni 2024Best Kept Secret, Hilvarenbeek

Tamino

9 juni 2024Best Kept Secret, Hilvarenbeek

verwant

Natashia Kelly :: Dear Darkening Ground

Bijna exact drie jaar na haar eerste langspeler is...

Donder & Apeland

10 juli 2021Gent Jazz

Jonas Cambien Trio :: Nature Hath Painted The Body

In ons hoofd blijft het Jonas Cambien Trio vooral...

Warped Dreamer :: Live At Bimhuis

Vijf jaar na het debuut Lomahongva komt Warped Dreamer,...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in