Damien Jurado :: In The Shape Of A Storm

82848102

Als Damien Jurado beslist om een album uit te brengen, dan doet hij dat gewoon. Een jaar na The Horizon Just Laughed verschijnt het akoestische In The Shape Of A Storm: een weeshuis voor nooit eerder uitgebrachte songs.

Net als op dat vorige album zit Jurado opnieuw zelf achter de knoppen. Dat is deels uit noodzaak, want zijn goede vriend singer-songwriter en producer Richard Swift, is vorige zomer helaas overleden. Swift producete Saint Bartlett en de Maraqopa-trilogie, waarbij — zeker bij de latere albums — de arrangementen complexer en gelaagder waren dan op eerdere albums. Nu, meer dan twintig jaar later, komt Jurado met zijn eerste volledig akoestische album op de proppen. Iets waar Swift al langer op aandrong, maar waar Jurado tot nu toe niet in meeging.

Als we het over authenticiteit hebben, dan mag dit album ernaast in het woordenboek. Op een kleine twee uur studiotijd — bezoekje aan de 7-Eleven inbegrepen — werden alle tien nummers ingeblikt. Allemaal eerste takes, live ingespeeld, slechts hier en daar bijgestaan door Josh Gordon op tweede gitaar. Het is een album als een potloodschets, zoals de cover, snel opgetekend zonder verbeteringen: berustend in zijn imperfectie en net daarom zo sterk.

De nummers zijn stuk voor stuk wezens van de voorbije jaren, zelfs decennia, die geen thuis vonden op eerdere albums. Omdat ze niet in het concept of arrangement pasten. Ook hier weer: het eigen aanvoelen als kompas. “Lincoln” bijvoorbeeld dateert al van de begindagen, van 1998 om precies te zijn. Het was oorspronkelijk een teruggevonden demo van verloren geraakt materiaal voor het album Ghost Of David (2000). Nu krijgt het spaarzame, verstillende nummer eindelijk onderdak. “There is nothing to hide / There is nothing left to hide”.

“Where You Want Me To Be” is naar Jurado-normen een zeldzaam uptempo nummer, waarin hij — al is het maar zachtjes — toestaat: “You can always tell me you love me, but say it quietly / Now you’ve got me where you want me to be”. Ook in “Throw Me Now Your Arms” is Jurado openhartig: “Let me be the one at day’s end / Who you can depend on, hand in hand / Safely on the shore where we stand / Throw me now your arms”. Kwetsbaar, maar nooit melig.

Ook “Newspaper Gown” is een bedrieglijk simpel nummer , maar de tekst die eraan gekoppeld wordt, schept met enkele woorden een wereld waarin zich een hele roman afspeelt. Iets waar Jurado als geen ander een patent op heeft. “Time does not heal”, wordt ons op het hart gedrukt in “Silver Ball”. En zelfs als dat zo is, is er nog altijd Damien Jurado.

7.5
http://damienjurado.com
Loose
Mama Bird Recording Co.

verwant

Richard Thompson, DJ Shadow, Herbie Hancock e.a. komen naar OLT Rivierenhof

OLT Rivierenhof heeft ook vandaag weer een flinke lading...

Damien Jurado :: The Horizon Just Laughed

Na de Maraqopa-triologie slaat Damien Jurado een nieuwe weg...

Damien Jurado

9 april 2016Little Waves Festival, Genk

Damien Jurado :: Visions Of Us on the Land

Bij elk nieuw album van Damien Jurado vragen we...

Little Waves met Marble Sounds en Damien Jurado

Ook dit jaar serveert het sympathieke Little Waves festival...

aanraders

Bolis Pupul :: Letter To Yu

Bolis Pupul is al lang niet meer ‘de zoon...

Porcelain id :: Bibi:1

Ook wij moeten er soms aan herinnerd worden dat...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

Coeur :: SHOW

Meer pompende beats. Meer duizelingwekkend Frans. Meer pure, feestelijke...

recent

Ilja Leonard Pfeijffer :: Alkibiades

Bekroond, gelauwerd, alom gelezen en geprezen: zonder overdrijven mogen...

¥$ :: Vultures 1

Doorheen zijn hele carrière zijn twee elementen altijd dominant...

Talk Show

27 maart 2024Botanique, Brussel

Eind jaren tachtig sloegen alle rockers plots aan het...

Arthur The King

Uitgerekend in de week dat Joe Camp – de...

Hors-saison

Met zijn sociaal bewogen films past Stéphane Brizé binnen...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in