’t Hof Van Commerce :: Stuntman

Zelfs al bent u niet vertrouwd met woorden als ’wrikkelgat’ (een ongedurig iemand), ’truntekousse’ (zeurkous), ’tsjolen’ (sukkelen), ’stoffoasje’ (materie), ’buuketetje’ (navel) of ’wietewoai’ (onnozelaar) en kunt u het antwoordpartikel ’ja’ niet vervoegen (joak, joag, joaj, joas, joat, joam, joag, joa(n)s), dan nog moet u Serge Buyse en Flip Kowlier van ’t Hof Van Commerce al bijna vijftien jaar in uw hart hebben gesloten.

Als we ons even een fijn grapje van Nigel Williams kunnen permitteren: wat is een West-Vlaming met een diploma? Een Gentenaar. Jazeker, ook voor uw dienaar met domicilie te Gent heeft het West-Vlaams weinig geheimen, en vandaar togen we met het nieuwe album van de hiphophelden van ’t Hof van Commerce naarstig aan het recenseerwerk.

Er wordt alleszins schitterend geopend met het delicieuze oldschoolnummer "Stuntmann" (met twee n’en, want meervoud in het West-Vlaams): het Beastie Boys-gevoel ten tijde van het meesterwerkje Licensed To Ill steekt meteen de kop op, alleen wordt de montere flow een tikkeltje gebroken door de wat softe bijdrage van DJ 4T4. Het lethargische "Nie Normael" steekt daarna bleekjes af tussen uitblinkers als "Wupperbol" en "Kwik lik Pélé", dat gezwinder dan een pizza delivery boy op een brommer door de plaat sjeest en een refrein herbergt dat met de beste wil van de wereld niet uit uw kop is weg te branden. "Iderjin is goed" is ook een toppertje: de vocoder braakt het refrein uit, Buyse kan lyrics als "boerelute, klache mie kreupel / kdoe mee met tgepeupel ip de show van flip geubels / ik komme nie bie / kverlieze nen dreupel pipi" eruit krijgen zonder dat het lachwekkend wordt en het dialoogje tussen de twee hiphoppers is bijzonder geinig.

Ook met vlag en wimpel geslaagd is het springerige "Trappet of" en het obscure "Wolfizer" kent een onmiskenbare Snoop Dogg-insteek. "Baes", met vettige en strijdbare beats die er niet om liegen en de machtige lines "ge vindt uzelvne ne hjille groate piet / ge lopt neffest u skoen en ge wit nie worrom / geter nietn moetn voarn doen / butn ut u moeders ne foef komn" baden in een episch RZA-sfeertje. Limburger DJ 4T4 waagt er zich met wisselend succes op glad ijs, namelijk het West-Vlaams, maar het moet gezegd dat dergelijke in-your-face-songs al beter en krachtiger werden gedaan. Tja, heel af en toe kijken we nog eens verlangend uit naar een rechttoe-rechtaanknaller als het nummer "’t Hof van Commerce" ("Wudder zyn ’t hof van commerce, de micro in oes pw&ocirctn, ongelw&ocircflikke stw&ocirctn steekn w’&ucirct,’t hof van commerce, gjille daagn bezig, geliek wuk da ter komt, wudder skjin nie &ucirct") van het debuut En in Izzegem.

Lyrics schrijven gaat de Izegemnaren nog steeds uitstekend af en het hagelt — zij het iets minder dan voorheen — tekstuele pareltjes. Songs als "Kinders in bedde" (het meegesmokkelde gitaartje voegt niets essentieels aan het nummer toe), "Voe de show" of "Gie teegn de wereld" klinken echter iets te braafjes en halen de drive uit het album.

Maar laten we elkaar geen Carl De Caluwé noemen: Stuntman is pure fun, hiphopclichés worden lacherig door de mangel gehaald, de raps zijn lekker opschepperig en 4T4 is en blijft een producer en dj met prima invallen en een copieuze verbeelding. Stuntman zegeviert dus en geduld wordt, na het sprankelende Rocky 7 en Ezoa en niet anders beloond. Toch hadden de twee vorige platen ons iets meer bij het nekvel en door enkele tammere nummers lijken de strijdlust en de zin voor avontuur wat afgenomen.

Live belooft het album een pittig feestje te worden, maar op plaat missen we dus wat scherpte, trefzekerheid en prikkeling. Stuntman is een knikje in de sterke lijn die Rocky 7 en Ezoa en niet anders uittekenden. Heden ten dage wordt er met heel veel goede wil flink wat afgehiphopt in Vlaanderen. Het Antwerpse hiphoplabel Eigen Makelij zag een jaar of drie geleden het levenslicht, maar Buyse en Kowlier blijven — wanneer laten overigens de Predikanten uit Aalter nog eens van zich horen? — de maatstaf en de sterkhouders van het genre. Nog oltid goe stoffoasje, ’t Hof.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zestien − zes =