Yair Yona :: World Behind Curtains

Israƫl mag zich qua identiteit dan wel meer Westers dan Midden-Oosters voelen, toch denken wij bij Israƫlische muziek niet meteen aan tokkelende gitaristen in typisch Angelsaksische stijl. Gelukkig zijn nationale en etnische muzikale vooroordelen sowieso zever, en bewijst Yair Yona met zijn tweede plaat dat er geen Amerikaanse cowboy nodig is om boeiende akoestische instrumentale gitaarmuziek te maken.

Dat deed hij eigenlijk ook al met zijn debuut Remember (origineel uit 2009, maar heruitgebracht in 2011), een plaat die barstte van de composities in opperbeste John Fahey-stijl. Of misschien nog accurater: in Glenn Jones-stijl, want die laatste kan zowat worden beschouwd als Yonaā€™s mentor, een invloed die dan ook rijkelijk doorsijpelt in sommige van zijn nummers. Op tweede plaat World Behind Curtains ligt dat er zelfs bijzonder dik op met het nummer ā€œThis Oneā€™s For You Glennā€, waarin de gelatenheid van de gitaarmuziek uit de weidse Noord-Amerikaanse landbouwvlaktes doorschijnt, ondanks dat het nummer gecomponeerd werd in grootstad Tel Aviv.

In tegenstelling tot veel van zijn voorbeelden kiest Yona er haast nooit voor om zijn gitaar (zes- en twaalfsnarig) volledig solo te bespelen. Is dat in het begin van het al vermelde ā€œThis Oneā€™s For You Glennā€ wel het geval, dan duiken even later alweer een hoorn, een klokkenspel en een elektrische gitaar op om het nummer even een moderne tint te geven. Het enige nummer waarin de toevoegingen zo subtiel zijn dat het nummer toch zo goed als sologitaar is, is ā€œKottke And The Orchidsā€ (nog zoā€™n hoofdknikje naar een groot voorbeeld), waar in het afsluitende deel weliswaar een mandoline, een bouzouki en een dobro opduiken en het nummer even naar Griekse eilanden katapulteren, maar waar de twaalfsnarige gitaar wel grotendeels blijft domineren.

Maar elders dus behoorlijk rijke arrangementen van de hand van producer Erez Kariel, die ervoor zorgen dat Yona zo ergens te situeren valt tussen de Amerikaanse primitieven, Britse folkepigonen genre Bert Jansch (en het betere imitatiewerk van Led Zeppelins Jimmy Page) en de recentere golf van gitaristen die niet vies zijn van een stevig arrangement hier en daar. Zo klinkt ā€œMad About Youā€ als iets dat James Blackshaw had kunnen maken, met de strijker- en blazergolven die bij momenten opduiken om het nummer een ijle sfeer mee te geven. In ā€œPoetry Nights In Valhallaā€ zitten er zelfs delen die door de arrangementen met basgitaar en klarinet als een op hol geslagen hippiecowboyfestijn klinken, een trucje gelijkaardig aan wat hij op zijn debuut met het behoorlijk geschifte ā€œRussian Danceā€ presteerde. Lieflijk is dan weer hoe in de verstilde afsluiter ā€œBellaā€ Yonaā€™s moeder enkele verdwaalde pianonoten komt inspelen.

De grote variatie aan arrangementen en semi-onverwachte, maar nooit onaangename klankverschuivingen, is wellicht de grote sterkte van World Behind Curtains. Dat deed hij ook al met Remember, en het is dan ook moeilijk te zeggen welke van de twee nu de betere is. Wel is het zo dat World Behind Curtains ietwat eenvormiger is van klank (maar tegelijkertijd rijker in arrangementen) en ook bondiger in lengte met slechts 35 minuten speeltijd.

Niettemin is World Behind Curtains best de moeite om uit te proberen, zeker voor wie zich een adept van de hele Takoma- en American Primitivism-school waant. Dat het niet gemaakt is door een Amerikaan of Brit is dan ook totaal irrelevant, en toont juist aan dat we met onze doorgaans enorm op het Westen gerichte culturele blik eigenlijk veel goede muziek missen die op onverwachte plaatsen wordt gemaakt.

http://yairyona.com/
http://yairyona.bandcamp.com/
http://yairyona.com/
Anova Music

verwant

aanraders

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

recent

Constant Permeke in tegenlicht :: Permekemuseum, Jabbeke

In 2020 sloot het Permekemuseum voor een grondige renovatie...

Zap Mama

25 april 2024De Roma, Borgerhout

Teddy Swims

25 april 2024Trix, Antwerpen

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Keane

25 april 2024Koninklijk Circus, Brussel

"Wat een zaal! Hier zouden we wel een week...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in