Ertebrekers :: Otel

Funk. Groove. Soul. Het debuut van Ertebrekers heeft het allemaal. Een onvervalste ode aan de alledaagsheid van het leven.

“De Zji”, de vooruitgeschoven single van Ertebrekers’ debuut Otel, moet zowat de perfecte flashback evenaren naar onze jonge jaren. Toen we – nog jong en onbezonnen – onze zomers sleten aan de Vlaamse kust en de kwajongens ‘uopkes van oeze zandkastjillen’ maakten. Onvervalste nostalgie op een eighties groove!

Maar wie zijn die Ertebrekers eigenlijk? Flip Kowlier hadden we meteen herkend. Hij neemt deze keer de bas voor zijn rekening en rapt als vanouds in wat hij zelf als een “West-Vlaamse boyband” omschrijft. Peter Lesage, al ettelijke jaren toetsenist bij zowel Kowlier als Gabriel Rios, staat in voor keys en zang. En nieuwkomer Jeffrey Bearelle – Jeffrey Jefferson voor de vrienden – rapt en zingt dankzij zijn twee bandmoaten voor het eerst in het West-Vlaams – vroeger deed hij dat in het Engels. Het was Jeffrey die aan de grondslag van Ertebrekers lag. Deze jonge gast uit – godbetert – Ingelmunster zond af en toe demo’s naar Kowlier die ze op zijn beurt aan Lesage liet horen. De drie zijn bij wijze van experiment eens samengekomen, hebben meteen een paar nummers geschreven en daar is Ertebrekers uit voortgevloeid.

Het moet daar vrji geestig geweest zijn in de studio. Niet alleen klinkt Otel alsof ze er met het grootste gemak is uitgekomen, het spelplezier druipt er nog eens vanaf ook. De drie vullen elkaar perfect aan. Ofwel gaan Kowlier en Bearelle in dialoog zoals in “Verliefd”, waar de eerste de laatste moed inpraat als Bearelle op zijn nieuwe vlam afstapt. In het funky “Eva Mendes” maakt Bearelle voor het eerst duidelijk dat hij over een aardig stel smoothe stembanden beschikt terwijl hij vol overgave de rondingen van de dame in kwestie bezingt. Kowlier rapt er bij wijze van intermezzo nog een aardig stukje tussen, met als uitsmijter de zalige zinsnede “ ik wete daj een bitje bekender zit dan ik, maarreuh, je moe moar ne kir ofkommen, é, anders”. En Lesage fungeert telkens als subtiel bindmiddel, in de samenzang en in de riedeltjes op de achtergrond. En dat alles in het sappigste Zuid-West-Vlaams. Heerlijk!

Het strafst van al is nog het gemak waarmee de groep de alledaagsheid der dingen bezingt en dat vooral niet saai doet klinken. In “Duodgeweune” gaat het bijvoorbeeld over een zoon naar school brengen, een stuutje eten en naar de fitness gaan. Nooit gedacht dat een duodgeweune dag zo interessant kon zijn. Ook de Zuid-Afrikaanse rapper Jack Parrow komt even piepen om de boel wat op te krikken in het lome “You Party Too Much” dat op het eind zelfs een korte drum ’n basstoets mee krijgt.

Funk. Hiphop. Groove. Soul. Otel is vanalles een beetje. De jongens kennen hun klassiekers en lieten zich inspireren door de groten: van Marvin Gaye tot D’Angelo. Met zalige lyrics die van een herkenbare alledaagsheid zijn: van onenigheid met je lief of je beste moat over schone vrouwen tot gin goeste en in vandoage. Over alles en niets dus. Rest ons enkel nog volgende goede raad: blaas het stof van je discman, haal je zonnecrème en strandhanddoek uit de kast en rijd gewoon volle gas naar “De Zji”, met Otel op volume tien.

Ertebrekers spelen op 14 april in de Vooruit in Gent, op 16 april in CC De Schakel in Waregem, op 23 april in de Ancienne Belgique in Brussel en op 5 mei in het Casino in Sint-Niklaas.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twee × 4 =