Thundercat :: The Golden Age Of Apocalypse

Twee jaar geleden werd aangekondigd dat José James en Flying Lotus de handen in elkaar zouden slaan. Blackmagic was vooral James’ werk en de plaat telde slechts enkele samenwerkingen tussen beide heren. Voor wie wil horen hoe dat knappe partnerschap een album lang zou kunnen klinken, is er nu The Golden Age OfApocalypse van Thundercat.

Thundercat, Stephen Bruner, is in feite een bassist die zijn boterham verdient als sessiemuzikant. Onder meer Erykah Badu, Suicidal Tendencies en Snoop Dogg maakten in het verleden al gebruik van ’s mans diensten. Al deze opdrachten leverden hem een mooi spaarpotje op om na zijn uren de studio in te trekken en aan eigen materiaal te klooien. Pas recentelijk, tijdens de opnames van Flying Lotus’ Cosmogramma — waarop Burner actief meewerkte — ontstond het idee om ook effectief met die eigen nummers naar buiten te komen. In de persoon van Flying Lotus vond Thundercat ook meteen de geknipte producer voor zijn debuut.

Laat het wel meteen duidelijk zijn dat The Golden Age Of Apocalypse géén Flying Lotus-plaat pur sang is. Want aan al dat sessiewerk hield Thundercat, naast een hoop ervaring, voldoende assertiviteit over om zelfzeker te werk te gaan en resoluut te kiezen voor eigen geluid. Één waar jazz, disco, funk en basloopjes haasje over spelen. Er vallen uiteraard enkele gelijkenissen met FlyLo te trekken, maar tegelijk is The Golden Age Of Apocalypse minder futuristisch en minder cryptisch, maar meer vanuit de buik, opgewekter en dynamischer.

Er wordt soepel gemusiceerd en niet zelden roept dit debuut herinneringen op aan de cool van de psychedelische funkcombo’s uit begin jaren zeventig. Burners vader was vroeger drummer bij de Temptations en je merkt dat de authentieke disco-funkrock in het bloed zit. Sluit de ogen tijdens de intro “Hooooooo” en zie Sly Stone met een opzichtige keyboard om de hals het podium bestijgen. Verderop schemert hier en daar een tikkel van de geniale gekte van George Clinton’s Funkadelic door. Ook improvisatie is een sleutelwoord, luister maar met welke naturel George Dukes “For Love I Come” onder handen genomen wordt.

“In this space, time really isn’t a thing”, klinkt het op de afsluiter “Return To The Journey”. Om maar te zeggen dat in het universum van Thundercat geput wordt uit een half decennium funky muziek, en dat The Golden Age Of Apocalypse ook genoeg hedendaagse elementen bevat om geen pure retroplaat te zijn. “Jamboree” en “Fleer Ultra” zijn getikte basfantasieën met een elektronische onderbouw die aan het jazzy werk van Squarepusher doen denken. De synths van “Daylight” doen op hun beurt erg jaren tachtig aan en zo is ieder decennium wel ergens aanwezig.

Naar eigen zeggen had Thundercat nooit de intentie om zijn eigen muziek uit te brengen, en was het Flying Lotus die hem ertoe overtuigde. Alleen al daarvoor verdient FlyLo alle lof, want op The Golden Age Of Apocalypse laat Thundercat horen tot zoveel meer in staat te zijn dan louter het inspelen van sessiemuziek voor anderen. Dit debuut swingt, rockt en groovet alle kanten uit en brengt een huwelijk teweeg tussen oud en nieuw, zodat het etiket “tijdloos” zich zachtjes opdringt.

http://thundercattheamazing.tumblr.com/
Brainfeeder

verwant

Kendrick Lamar :: Mr. Morale & The Big Steppers

Op zijn vijfde kijkt Kendrick Lamar lang en diep...

Thundercat

9 april 2022De Roma, Borgerhout

In het adresboekje van wonderbassist Stephen ‘Thundercat’ Bruner kom je wel wat namen tegen. Op de eerste plaats Flying Lotus, op wiens platenlabel Braindfeeder hij al vier platen uitbracht. Vlak onder producer FlyLo: vaste kompaan Kendrick Lamar, op wiens magnum opus To Pimp A Butterfly Thundercat voor het gros van de baslijnen tekende. En verder op de lijst: muzikale vernieuwers zoals Kamasi Washington, Erykah Badu, Childish Gambino, Louis Cole, Ty Dolla $ign en Steve Lacy. Zelfs Prince was fan! Om maar te zeggen: Thundercat is waanzinnig hot. Maar Thundercat is gewoon ook waanzinnig goed bezig. Met zijn laatste album It Is What It Is uit 2020 scoorde hij onlangs een Grammy Award for Best Progressive R&B en bevestigde hij zijn transitie van topmuzikant tot superster. De inspiratie voor de opvolger van Drunk uit 2017 vond Bruner jammer genoeg in het overlijden van Mac Miller. Als een hommage aan zijn vriend en medemuzikant maakte hij een album over liefhebben en verliezen, volgens het fatalistische inzicht dat de dingen zijn wat ze zijn. Maar de vijftien vaak korte songs, samengebald tot een krachtig kunstwerk van 38 minuten lang, nodigen de luisteraar ook uit op een onweerstaanbaar muzikaal feest. Met zijn zwoele falsetstem verrijkt met effecten en zijn eigenzinnige mix van soul, funk, jazz, hiphop en elektronica creëert Bruner intimistische en tegelijk uiterst dansbare klanksculpturen. Thundercat live bezig zien is een belevenis. In 2017 stond hij met een band met even fantastische muzikanten op het podium van De Roma en maakte hij van elk nummer een waanzinnig nieuwe versie. “Thundercat trakteerde het publiek op een bijna twee uur durende beleving, die bij een loutere luisterbeurt van de platen onmogelijk verkregen zou kunnen worden”, vatte De Beren Gieren het samen. “Miraculeus hoe snel en geïnspireerd zijn vingers over de arm van zijn zessnarige basgitaar dansten”, schreef De Standaard na een eerder passage in ons land. Mis deze unieke ontmoeting met het wonder van de hedendaagse R&B niet! Bron: ©de Roma

Flying Lotus & Thundercat :: Black Gold

Flying Lotus en Thundercat vielen beiden nog in de...

Moses Sumney :: græ

“I truly believe that people who define you control...

Thundercat :: Black Qualls

Bijna drie jaar na het knotsgekke Drunk is Thundercat...

aanraders

Bolis Pupul :: Letter To Yu

Bolis Pupul is al lang niet meer ‘de zoon...

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

recent

Masters Of The Air

Toen begin deze eeuw Band Of Brothers verscheen, sloeg...

Fontaines D.C. :: Starburster

Fontaines D.C. for the bigger and bolder: vierde album...

Manu Chao

16 april 2024Het Bau-Huis, Sint-Niklaas

Morrissey wilde op de Lokerse Feesten geen paardenworst, Manu...

Civil War

Nog voordat iemand de film gezien had, veroorzaakte Alex...

Animalia

Het MOOOV-filmfestival biedt een staalkaart van het beste uit...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in