Flying Lotus & Thundercat :: Black Gold

Flying Lotus en Thundercat vielen beiden nog in de prijzen op de Grammy’s vorige maand en nu brengt het muzikale duo from outer space “Black Gold” uit, een nummer uit de soundtrack van de reeks Yasuke, die volgende week op Netflix verschijnt.

Flying Lotus treedt op als producer van de reeks en verzorgt meteen ook de soundtrack. Een reeks over een zwarte samoerai die het feodale Japan uit de zestiende eeuw vermengt met sciencefiction is gefundenes Fressen voor manga- en animefans als Steven Ellison en Stephen Bruner.

De tekst van “Black Gold” loopt gelijk met het verhaal over de zachtmoedige veerman die een verleden als samurai achter zich probeert te laten. Wanneer de situatie hem daartoe dwingt, zal hij opnieuw de krijger moeten worden die hij diep vanbinnen is om zodoende de onschuldigen te beschermen. “I just wanna be where I’m supposed to be / And that’s right here with you / Don’t mistake my kindness for weakness” zingt Thundercat in zijn zoetste stem terwijl FlyLo zich naar de wetten van de soundtrack buigt en voorwaar een makkelijk verteerbare futuristische hiphopbeat serveert. Net als de pitch van de hele reeks past het nummer met een haast chirurgische precisie in dit tijdsgewricht. De tijd van de uitsluitend blanke superhelden is voorbij. Is het zwarte goud (in haar vele betekenissen) in de geschiedenis vaak het voorwerp van koloniale uitbuiting geweest, dan is het nu de tijd voor de onderdrukten om het juk van zich af te gooien en uit te gaan van de eigen kracht.

Hier is geen plaats voor hoffelijkheid en formaliteiten. Het nummer valt meteen met de deur in huis: een synthriedel wordt gevolgd door een loodzware bas, en na dik anderhalve minuut is het al voorbij. Op deze sterfdag van Prince is het een welgekomen shotje funk in de aderen, dat de dopamines nog lang kan laten nawerken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

achttien + 11 =