The Germans :: Elf Shot Lame Witch

Geen half werk voor The Germans. Een kleine eeuw na hun debuut-EP levert het Gents viertal een loeier van een langspeler af. Na het wekenlang grijsdraaien van het zinderende werkstuk Elf Shot Lame Witch vergeven we The Germans die lange wachttijd maar al te graag.

Het verhaal van The Germans is ondertussen bekend: halve finalist op de Rock Rally van 2004 en vervolgens getipt voor een finale- en podiumplaats in de editie van 2006, waar de groep echter gewipt werd in de voorrondes. Tussendoor verscheen met The Next Superstar echter een EP die duidelijk maakte dat dit Gents viertal het ook zonder wedstrijden kan stellen, zo’n impact maakte het schijfje alhier.

Bijna twee en een half jaar zijn ondertussen verstreken en ettelijke nagels werden in die periode meermaals afgebeten, maar aan dat ellendige wachten komt nu eindelijk een einde met de release van Elf Shot Lame Witch, een loeier van een debuutplaat waarmee het rock-‘n-rollgeluid van de EP van ettelijke extra lagen wordt voorzien. Dat heeft als consequentie dat Elf Shot Lame Witch een pak minder toegankelijker klinkt dan we van de groep tot nu toe gewoon waren, maar eens de plaat in je systeem doordrongen is, wil ze van geen wijken meer weten. Voor zulke situaties wordt met plezier het woord ‘dolletjes’ bovengehaald.

Die aanpassing van het groepsgeluid is vanaf de eerste noot van opener “Waiting For The Band” hoorbaar. Hoewel dat nummer, niet toevallig de single, nog behoorlijk catchy is, zijn de stoorzenders, die zo kenmerkend zijn voor het ganse album, reeds ruimschoots aanwezig. Ze voorzien de songs van weerhaakjes die ongenadig inhakken op de luisteraar en van Elf Shot Lame Witch een bij wijlen hallucinante trip maken.

Het beste voorbeeld van dat laatste is het zowaar het tien minuten durende “Dog”. Beginnend als een ogenschijnlijk onschuldige folksong evolueert het nummer tot een freaky, aan The Blair Witch Project verwante en met prog flirtende helse rit die je met de daver op het lijf achterlaat. Maar geen seconde verveelt onderweg, laat dat duidelijk zijn.

Hoewel de band zelf van The Next Superstar vindt dat het een gevarieerde plaat is en deze langspeler een evenwichtig tegengewicht moet bieden, is Elf Shot Lame Witch in onze ogen een heerlijk gevarieerd werkstuk waar een ingetogen brok emotie als “Bones” perfect gedijt naast een waanzinnige splinterbom als “Witch”, een nummer dat spanningopbouw met grote S als mission statement meekreeg.

En hoe klinkt dat, mocht die vraag intussen nog rijzen: als The Germans, quoi?. Wat dat betreft is er geen beter voorbeeld aan te halen dan “Carolife Daisy”: geflipte emoties en waanzinnige gitaren gaan hand in hand in een song die zowel hartverscheurend als meedogenloos meeslepend is. En dat effect is aanwezig op elk nummer op deze plaat. Geen geringe prestatie gezien de torenhoge kwaliteit van voornoemde nummers. Helemaal achteraan, als toegift zeg maar, zit bovendien een herwerkte versie van vroeger prijsbeest “Pornographic Blue”. De meest erotische aller kleuren vormt daarmee een herkenningspunt na een lange, bezwerende rit. En reken maar zeker dat het een rit is om meermals te ondernemen.

The Germans speelt op in Nijdrop (21 maart) en Petrol (31 mei).

http://www.elfshotlamewitch.com
http://www.myspace.com/thegermanstheband
http://www.elfshotlamewitch.com
Germaniac

verwant

Borokov Borokov :: Enkel Duetten

Borokov Borokov is stilaan van randfenomeen tot fenomeen uitgegroeid....

The Germans

14 september 2019Leffingeleuren, Leffinge

Leffingeleuren kleurt affiche met Brutus, Raketkanon en Peuk

De teller stond op 20 aangekondigde acts en vandaag...

The Germans :: 3 april 2019, De Centrale

Met Sexuality brachten The Germans vorige maand een bezwerende...

MDCIII :: “Noem het gezond verzet tegen een opgelegde traditie”

Bij Nordmann had hij de rock al een nieuwe...

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Einstürzende Neubauten :: Rampen (apm: alien pop music)

Vijftien probeersels. Vijftien live-improvisaties die in de studio opnieuw...

Masters Of The Air

Toen begin deze eeuw Band Of Brothers verscheen, sloeg...

Fontaines D.C. :: Starburster

Fontaines D.C. for the bigger and bolder: vierde album...

Manu Chao

16 april 2024Het Bau-Huis, Sint-Niklaas

Morrissey wilde op de Lokerse Feesten geen paardenworst, Manu...

Civil War

Nog voordat iemand de film gezien had, veroorzaakte Alex...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in