Borokov Borokov :: Enkel Duetten

Borokov Borokov is stilaan van randfenomeen tot fenomeen uitgegroeid. Sinds het verrekt aanstekende ‘halfvier’ is het Antwerps viertal quasi synoniem geworden met broeierige liveshows waarbij lichaamssappen – niet enkel zweet, aldus de band – lustig verdampen. Die dansfeestjes zijn voorlopig enkel toegestaan binnenshuis, en toch zijn Borokovs absurdistische genre-experimenten en geinige kwinkslagen de serotinepilletjes die we nu allen nodig hebben.

Zesentwintig samenwerkingen is wat het vergde om Enkel Duetten tot stand te laten komen. Daarbij zitten aannemelijke duetten tussen (SHHT, The Germans, Fenne Kuppens) en vrij verrassende (Junior Eurosongs jodeltalent Laura Omloop en Op naar de 100 Marcel Vanthilt). De voertaal blijft ons moerstaal, de inhoud van de nummers uiteenlopend zoals steeds. Het is een eclectische mix van genres en muzikanten, die de meest banale zaken des levens bezingen als tweedehands antropologen. Maar hoewel je de band op basaal niveau met moeite kunt betichten van enige sérieux, is de satire die ze bedrijven uiterst beredeneerd en losweg voortreffelijk.

Neem bijvoorbeeld een van de eerste nummers die ze losten: “Dat Wat U Zoekt” in samenwerking met Fenne Kuppens diepe timbre. Het nummer is classic Borokov-nedertronic, maar dan met een tekst die het cynisme van iedere HR-recruiter onderuithaalt: “Efficiënt met taal/Klantgericht onthaal/ Dat is wat ik zoek”. Met weinig woorden slagen ze erin om een bijtende ode te brengen aan het solliciteren. Een betere motivatiebrief zal u zelden ontvangen.

De talloze artiesten die ze optrommelden zijn absoluut niet louter uithangborden voor hun nieuwe plaat. Integendeel: door hen stuk voor stuk uit te dagen om buiten de contouren van hun comfort zone te treden, geeft Borokov Borokov hen via die bijdrages telkens een lofzang voor de rekbaarheid van hun talent en hun tomeloze aanpassingsvermogen aan de branie van het viertal. Wij hadden ook niet gedacht dat het een goed idee was om Marcel Vanthilt repetitief “Of ik kom morgen hier wel langs” te laten zeuren over de armworstelende beats en percussies van Dijf Sanders en W. Ravenveer, maar aanstekelijk is het zeker. Goed nummer ook, trouwens.

En zo valt er over ieder nummer wel iets te zeggen. Op “Doordeweekse Man” horen we het soort vadsige disco uit de eighties en een verdraagbare Mathieu Terryn die zelden zo’n zelfbewuste woorden uitte op het soort beats die Gestapo Knallmuzik zou willen maken. Of “Bond Pro Leenwoorden” waar les francophones – door de band genomen de taalpuristen bij uitstek – Marka en René Binamé een hoop leenwoorden opsommen: enthousiaste pluspapa, spectaculair, humanitair én lo-lololololo-lo-lolo. Tegelijkertijd catchy poppunk en daadwerkelijk dikke lol.

De vraag rest alleen maar of de lol van Borokov Borokov kan blijven duren, of hun moppentrommel ooit uitgeput of bestoft zal geraken. Maar nummers als “Deurenkomedie” waarbij we door een spookpaleis van deuren kuieren, van Rocco Huetings (De Staat) kronkelende synthkamer door componist Frederik Croenes virtuoze pianohal naar wat we vermoeden een toilet is, bewijzen dat Borokov Borokov meer dan waanzinnige elektronica maakt. Onder die kurkdroge humor zitten ook gewoon steengoede muzikanten.

En als dat niet overtuigt: Enkel Duetten was overigens niet het enige album dat ze losten in 2020. Samen met dit dansplezier, dropten ze Wachtmuziek en ook die plaat is meer dan wat de titel doet vermoeden.

7.5
Release:
2020
Rotkat records

verwant

Misty Fields 2023 :: Een hitmachine van een andere planeet

Vorig jaar staken we er nog een teen in...

De Staat

10 juni 2023Best Kept Secret, Hilvarenbeek

De Staat

9 juni 2023Best Kept Secret, Hilvarenbeek

De Staat

7 april 2023Paaspop, Schijndel

aanraders

Bolis Pupul :: Letter To Yu

Bolis Pupul is al lang niet meer ‘de zoon...

Porcelain id :: Bibi:1

Ook wij moeten er soms aan herinnerd worden dat...

Coeur :: SHOW

Meer pompende beats. Meer duizelingwekkend Frans. Meer pure, feestelijke...

Talk Show :: Effigy

Het leven is een club waar al eens klappen...

Whispering Sons :: The Great Calm

Wat het Belgisch leger steeds meer nalaat, weten de...

recent

Zimmerman

17 maart 2024Rotown, Rotterdam

Zondagavond spelen Ivy Falls en Zimmerman in Rotown in...

Coeur :: SHOW

Meer pompende beats. Meer duizelingwekkend Frans. Meer pure, feestelijke...

The Smile

15 maart 2024Vorst Nationaal, Brussel

Er zit een goeroe verborgen diep in Thom Yorke....

Benni :: Make Me Blind

Vanuit het land van de eeuwige herfst bracht de...

Miek Zwamborn :: Onderling – Langs de kustlijn van Mull

Hoe maak je als auteur het landschap tot hoofdpersonage...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in