Lambchop :: The Decline Of The Country And Western Civilization

Soms vragen we ons af aan welk soort zoethoudertjes we ons het meest ergeren: liveplaten, verzamelalbums (al dan niet met één nieuw nummer) of een collectie met afleggertjes. Vaak is het nog die laatste die ons de haren ten berge doet rijzen. Niet elk nummer is nu eenmaal geschikt om het daglicht ze zien. Zo ook bij Lambchop.

Of Lambchop nu al dan niet country is, zal ons zo langzamerhand worst wezen. Feit is dat Kurt Wagner en de zijnen al meer dan een decennium lang muziek op de wereld loslaten waarop het heerlijk wegdromen is. Zoals dat zo vaak bij popgroepjes gaat, heeft ook Lambchop in de loop der jaren flink wat onuitgebrachte nummers achter de hand gehouden.

Het probleem met onuitgegeven nummers is dat ze veelal ook beter onuitgegeven blijven. Het is al veelzeggend dat ze het na opname vaak niet eens tot B-kantje wisten te schoppen. Een hele plaat met half of minder geslaagde nummers uitbrengen, is dan ook een zeer riskante onderneming. Voor wie niet vertrouwd is met het werk van de groep in kwestie wordt de drempel alleen nog maar hoger en of alle fans zitten te wachten op het resultaat van creatief minder vruchtbare dagen van hun favoriete artiest is nog maar de vraag. Ook op het briljant getitelde The Decline Of The Country And Western Civilization staan enkele songs die ons voor het eerst deden twijfelen aan het genie dat we altijd al in het Lambchop-opperhoofd hadden gezien.

Luister bijvoorbeeld naar "Two Kittens Don’t Make A Puppy" en het wordt meteen duidelijk dat sommige nummers gewoonweg voorbestemd zijn om tot het einde der tijden stof te vergaren in een platenfirmakelder. Even deed het nummer ons blij verrast opkijken, toen we een flard van het drumritme van New Orders "Blue Monday" opvingen. Het volgende ogenblik vroegen we ons onthutst af of dat geen goedkope manier is om een track te redden en we skipten vlug naar "Nine". Op de eerste noten afgaand een prima nummer, tot we plots overduidelijk een Voice Male-achtig koortje opmerkten en we terstond al onze Lambchop-platen uit onze kast trokken.

Tijdens het rommelige "The Scary Caroler (Fast)" waren we bijna zover dat we die platen uit het raam hadden gekeild, maar gelukkig wees een aanwezige goede ziel ons op het feit dat er op dit album ook steengoede nummers staan. "Soaky In The Pooper", om er maar één te noemen. Dit nummer vormt kwalitatief zo een contrast met bovenvermelde songs dat we niet helemaal kunnen bevatten dat één en dezelfde persoon beide nummer op zijn geweten heeft.

Ook het herkenbare "Cigarettiquette" en het wondermooie "I Can Hardly Spell My Name" deden ons tot rust komen én zorgden ervoor dat we al een kleine week niets anders meer beluisteren dan het verzameld werk van Lambchop.

Ondanks de minder tracks is The Decline Of The Country And The Western Civilization echter een aanrader voor éénieder die ook maar een beetje van de muziek van Lambchop houdt. Als je wat handig bent met de skip-toets blijft er nog steeds een sterk album van een tiental nummers over. De overige zeven mogen dan een onvoldoende halen op de schaal van nul tot Lambchop, ze geven ondanks alles toch een aardig beeld van de songschrijver die Wagner is: een man met gebreken die, net als al zijn luisteraars, niet perfect is en soms ook een steekje laat vallen. Dat alleen al rechtvaardigt de aanwezigheid van deze nummers in het oeuvre van Lambchop. Of ze daarom ook uitgebracht hadden moeten worden, daar zijn we nog niet helemaal uit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

4 × drie =