Zucchini Drive :: Being Kurtwood

"Zucchini" vertaalt men als "courgetten", een groentesoort die we niet onmiddellijk met intrigerende hiphop associƫren. Toch is Zucchini Drive de naam waaronder Marcus Graap (Stacs Of Stamina, Gunporn) en Siaz (Cavemen Speak, Gunporn) tegenwoordig opereren. Beide heren brachten onder nom de plume The World After 4/02 al het knappe album Vikings & Waffles uit.

Maar waar Vikings & Waffles zich duidelijk op een hiphoppubliek richtte door zijn melancholische hiphop, tapt Being Kurtwood uit een heel ander vaatje. Niet in de laatste plaats door een indrukwekkende schare aan producers, o.a. Styrofoam, Alias en Markus Acher (The Notwist), sluit het album ondanks de kenmerkende stemmen van Graap en Siaz veel nauwer aan bij electro dan bij hiphop, waardoor er een heel andere groep naar voor komt.

Nochtans opent het album met "Painting Things In Harsh Colours" vrij traditioneel: een pulserend drumpatroon wandelt hand in hand met een dromerige melodie waarboven beide MCā€™s hun rhymes kunnen draperen. Markus Acher en Aqua Luminus III laten in "Sombre City" meer indietronica toe, mede door de gastrol van Acher op zang. Maar als Graap en Siaz de song in handen nemen, geven hun dwingende raps de song vooralsnog een weifelende hiphopfeel mee.

Met "Easy Tiger", courtesy of Lord Grunge, wordt de kaart van eighties-electronica uitgespeeld: droge drums en dreunende keyboardklanken rollen de rode loper uit voor de gastbijdrage van huisvriend Bluebird. Corrado Muccini zweert dan weer bij dromerige geluiden, al smokkelt hij in "Knucklesandwich" wel een kleine hommage aan old skool hiphop binnen. "1000 Streets Beneath The Sky" gaat de retrofuturistische toer op, waarbij zorgvuldig geplaatste ruis het geheel een verstoorde touch geeft.

Styrofoam wil met "Vagabondage" electrofunk weer in de kijker plaatsen en kiest dan ook voor traag pompende baslijnen, Graap schakelt naar een lagere versnelling maar Siaz schiet de melodie vooralsnog links voorbij. "Earth To Kurtwood" twijfelt tussen vrolijkheid en melancholie door een breekbare gitaarmelodie te herhalen: Graap en Siaz onderstrepen de dualiteit nog meer door onvast tussen zingen en rappen te blijven, terwijl de weemoed in hun stemmen doorschemert.

Met "Banned From Poland" treedt de duistere electrowave op het voorplan. B. Fleischmann, bijgestaan door Homesick Nomad (Caveman Speak, Gunporn) knipogen naar Gunporn door voor bezwerende, dreunende keyboardklanken en ratelende drums te kiezen, in de verte horen we Styrofoam er nauwelijks boven uit komen. Alias tracht oriĆ«ntaalse klanken vrij spel te geven, al eisen de MCā€™s snel alle aandacht op, met een gastrol voor een raspende Lord Grunge. "Good Music & Indian Food" mag het album afsluiten en start als een klassieke hiphoptrack, maar ontspoort muzikaal al snel in een The New Romanticshommage.

De stap van Cavemen Speak-releases naar Vikings & Waffles was zeker niet groot te noemen, maar deze maal zal een geloofssprong nodig zijn, want Zucchini Drive heeft met Being Kurtwood een duidelijk en gedurfd statement gemaakt. Geruggensteund door illustere namen uit de ruime electro- en hiphopwereld, breken ze met de stijl die hun vorige releases kenmerkte. Dit album vraagt dan ook tijd om door te dringen en zijn sterkte zichtbaar te maken.

http://www.zucchinidrive.com/
http://www.zucchinidrive.com/
2nd Rec

verwant

Nieuw album en Euro-tour voor Zucchini Drive

Het inventieve muzikale duo Marcus Graap en Tom De...

Nieuwe clip en album voor Zucchini Drive

Op 25 september brengt Zucchini Drive hun nieuwe album...

Nomad & Speed Dial 7:: Lil Rio

Twee oudgedienden van Cavemen Speak, 's lands bekendste alternatieve...

Nieuwe single en clip voor Zucchini Drive

Het alternatieve hiphop duo Zucchini Drive, bestaande uit Speed...

Speed Dial 7 :: 11

Marathon Of Dope, 2011 7-11, volgens een numerologische benadering betekent...

aanraders

Bolis Pupul :: Letter To Yu

Bolis Pupul is al lang niet meer ā€˜de zoon...

Porcelain id :: Bibi:1

Ook wij moeten er soms aan herinnerd worden dat...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

Coeur :: SHOW

Meer pompende beats. Meer duizelingwekkend Frans. Meer pure, feestelijke...

recent

Ilja Leonard Pfeijffer :: Alkibiades

Bekroond, gelauwerd, alom gelezen en geprezen: zonder overdrijven mogen...

Ā„$ :: Vultures 1

Doorheen zijn hele carriĆØre zijn twee elementen altijd dominant...

Talk Show

27 maart 2024Botanique, Brussel

Eind jaren tachtig sloegen alle rockers plots aan het...

Arthur The King

Uitgerekend in de week dat Joe Camp ā€“ de...

Hors-saison

Met zijn sociaal bewogen films past StƩphane BrizƩ binnen...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in