The Album Leaf :: Seal Beach E.P.

"This E.P. features 5 bonus tracks from The Album Leaf’s tour with Sigur Rós", toetert een sticker. Je weet: hier is iemand wel héél opzichtig aan het teren op de reputatie van zijn bekende vriendjes. Jammer dan ook dat The Album Leaf op deze heruitgebrachte e.p. geen greintje originaliteit of passie vertoont.

Om op de markt van de "sfeervolle elektronica"-artiesten nog je eigen stekje te veroveren moet je al behoorlijk fris uit de hoek komen. Dat Jimmy LaValle van The Album Leaf vooralsnog niet in dat opzet slaagt, kon u al lezen in onze recensie over In A Safe Place. Wij hebben blijkbaar een vergadering gemist, want plots werd er her en der te lande duchtig gezwijmeld over The Album Leaf.

Reden genoeg, zo vond LaValle, om een e.p. die aanvankelijk alleen in Spanje te verkrijgen was, een beetje op te poetsen en los te laten op de internationale markt. Elk verkocht exemplaar is er immers eentje minder dat gedownload wordt en je weet maar nooit dat zo’n sticker met verwijzing naar "Sigur Rós" nog een kleine bijdrage aan de populariteit levert. Om helemáál op zeker te spelen worden ook nog wat livetracks aan het geheel toegevoegd, zodat de e.p. in elk geval lijvig is.

Live? The Album Leaf? Dat betekent dat er na ieder nummer wat applaus weerklinkt, maar voor de rest krijgen we voorspelbare laptopklankjes en wat spaarzame instrumentale begeleiding te horen. We zijn het niet nagegaan, maar we verdenken "Last Time Here", "Wet The Day", "Essex" "The MP" en "Storyboard" ervan in hun oorspronkelijke versies niet fundamenteel anders te klinken.

De eerste vijf – en meteen ook de oorspronkelijke – nummers van deze Seal Beach-e.p. passen naadloos bij de livenummers: statig laptopgepingel, knisperende geluiden, lekker tikkende ritmes. Soit: hetgeen u kent van duizend-en-één andere elektronica-met-wat-echte-instrumenten-acts. In "Brennivin" is het ritme wat trager, "One Minute" legt iets meer nadruk op het echte gitaarwerk, maar voor veel variatie zijn we aan het verkeerde adres.

Wat The Album Leaf ons brengt is niet veel meer dan geluidsbehang. Dat verwijt klinkt als het goedkoopste en grootste cliché over dit muziekgenre, maar wat het in het geval van Seal Beach-e.p. wél terecht maakt, is de verschrikkelijke gezichtsloosheid van de verschillende tracks. Allemaal, voorzien van applaus-coda of niet, zijn ze onderling inwisselbaar.

Steek na The Album Leaf nog eens een schijfje van múm of Sigur Rós in de cd-speler en het verschil is voelbaar: in vergelijking met deze Ijslanders ontbreekt bij Jimmy LaValle elke emotionele investering. Hij raakt niet verder dan het geluid van evenwichtige berekening. Dit is voer voor mensen die zich een stel oogkleppen hebben aangeschaft en leven in een wereld waarin niets dan Duystermuziek weergalmt. The Album Leaf mist elke vorm van relevantie, speciaal voor deze groep werd de uitdrukking "dertien in een dozijn" nog eens afgestoft en opgeblonken in de etalage gezet.

http://www.albumleaf.com
http://www.albumleaf.com
Better Looking Records

verwant

The Album Leaf :: A Chorus Of Storytellers

We hadden er nooit van durven dromen, maar tussen...

The Album Leaf :: A Chorus Of Storytellers

Opboksen tegen hoge verwachtingen: haast niemand krijgt er zonder meer...

The Album Leaf :: Into The Blue Again

De nieuwe plaat van The Album Leaf had evengoed...

The Album Leaf :: In A Safe Place

Wie bij de hond slaapt, krijgt zijn vlooien: The...

aanraders

Bolis Pupul :: Letter To Yu

Bolis Pupul is al lang niet meer ‘de zoon...

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

recent

Julian Lage Trio

14 april 2024De Roma, Borgerhout

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Tommy Wieringa :: Nirwana

Joe Speedboot, Caesarion, Dit zijn de namen en De...

Bad Nerves

31 maart 2024Paaspop, Schijndel

Chase & Status

31 maart 2024Paaspop, Schijndel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in