The Album Leaf :: In A Safe Place

Wie bij de hond slaapt, krijgt zijn vlooien: The Album Leaf’s Jimmy LaValle verzorgde het voorprogramma van Sigur Rós op hun eerste tournee door de VS, later dook hij wel eens op om hier of daar een nootje met hen mee te spelen. Op zijn derde plaat blijkt hij ook heel wat van hun muzikale tics te hebben overgenomen. Of hoe "IJsland" langzamerhand een besmettelijke ziekte aan het worden is.

In A Safe Place van The Album Leaf lijkt bij momenten wel een soort toeristische gids van all things IJslands in muziek: hier hoor je wat Sigur Rós, daar klinkt wat múm op, … Geen wonder dat de plaat is opgenomen in die befaamde zwembadstudio waar beide voormelde bands al eerder werkten. Als je dan nog weet dat zowel Jon Thor Birgisson als Gyda Valtysdottir (het múm-meisje dat er uit stapte) meespelen, dan weet je wel hoe The Album Leaf hier gaat klinken.

En ja hoor: "Over The Pond", waarin Birgisson de zang voor zijn rekening neemt, kon een outtake van Agaetis Byrjun zijn, "Another Day (Revised)" had op Summer Make Good kunnen staan. En toch raakt LaValle maar aan de enkels van deze Grote Namen. In A Safe Place is zo instant-toegankelijk dat het ook bijna instant-vergeetbaar wordt.

Is In A Safe Place slecht? Neen. Aan geen kanten. Wat LaValle brengt is echter zo dertien in een dozijn en je kunt hem zoveel gelijkluidende groepsnamen toegooien dat de goeie zin van de plaat je ontgaat. Zo zijn er twee nummers waarop Black Heart Procession-zanger Pall Jenkins meezingt, en als we dat allemaal niet hadden geweten, dan hadden we zo kunnen denken dat De Portables een nieuwe plaat uit hadden: dezelfde halfslachtige dromerige zang, hetzelfde gezapige tempo, … Het had ook één van die zeldzame gezongen Mogwai-nummers kunnen zijn, genre "Are U Stil In 2 It?".

Nu we dit plaatje hebben besproken, overheerst eigenlijk vooral de neiging om nog eens de originelen op te leggen. Light-versies mogen dan gezonder zijn voor het lichaam, geef ons maar het origineel-vol-vet. Laten we er maar een conclusie aan breien: als u van het genre niet genoeg kan krijgen, is dit aan te schaffen. In alle andere gevallen beperkt u zich beter tot de essentials, die we hierboven vernoemden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vier × vier =