Kate Bush :: The Kick Inside (1978)

Vergissen we ons, of is melodieuze emo-pop weer in? Warm pianospel en mooie stemmen mogen weer, en daar is onze gevoelige zijde helemaal niet rouwig om. Een album dat op deze wijze na oneindig veel luisterbeurten blijft klateren als een beekje doorheen de woestijn, is de onovertroffen eersteling van Kate Bush.

Ondertekende was zelf nog maar een kick inside toen de piepjonge Kate Bush (ze was negentien) haar langverwachte debuutplaat maakte waarmee elke opvolger zou vergeleken worden. Kate leerde als meisje piano spelen in een schuurtje achter haar huis, en wat moet dat mooi geklonken hebben. Ze was nauwelijks zestien toen een zelfgemaakt demo’tje in handen viel van Pink Floyd-gitarist en legende David Gilmour, en meteen kreeg ze een contract van EMI aangeboden. Ze dook de studio in en kwam eruit met "Wuthering Heigths", een wondermooie pianopopsong, gebaseerd op Emily Brontes gelijknamige roman (of liever, op de verfilming ervan die Kate gezien had).

"Wuthering Heigths" bereikte meteen de top van de Britse hitparade, Kate Bush werd hot, en Engeland wachtte ongeduldig op een album. Dat werd The Kick Inside, verscheen in 1978, verkocht als een trein (meer dan een miljoen exemplaren in Engeland alleen al), en was van een ontstellend hoog niveau. Ook de tweede single, "The Man with the Child in his Eyes", werd een klassieke song.

De ongewone, soms verrassend Oosters aandoende melodieën grijpen naar de keel, vooral door het hoge stemmetje waarmee Bush ze zingt en dat haar handelsmerk zou worden. Ze klinkt als een nimf in de ijle lucht van een loofbos dat ontwaakt na een onweersnacht. Zelf gezongen backing vocals en heerlijk plukkende pianopartijen weven een cocon rond haar stem dat de luisteraar even een andere wending laat vermoeden, om zich dan weer gladjes rond de melodie te spannen.

Stevig op de voorgrond gemixte drums en een soms uitfreakend baslijntje (en dan dat orgeltje in James and the cold Gun!) verraden een glamrock-invloed, een stroming die Kate Bush overigens wel lag: evenveel als haar zangtalent benutte ze haar opleidingen in dans en mimiek om haar video’s en (zeldzame) optredens van veel emotie, kitsch, make-up en kostuumwisselingen te voorzien. Toch verschilt Bush’ muziek van elke gangbare stroming die, jaren voor de alternatieve scène een podium kreeg, gemakkelijker te verteren was.

Je hebt wel enkele luisterbeurten nodig vooraleer de eigenzinnige arrangementen echt gaan aanspreken, maar qua thematiek plant Bush met haar songs haar mes meteen in het hart van de universele jeugd. Zonder ook maar een ogenblik melig te worden, schildert ze enkele rake emoties waarmee jonge zielen te kampen hebben: melancholie, verliefdheid en goesting in het leven: "It could be love/Or it could be just lust but it will be fun/It will be wonderful"…

Als woman-songwriter-performer heeft Kate Bush tenslotte een bijzonder grote invloed gehad op een hele generatie woman-songwriters die een warm pianospel, een knappe stem en goeie teksten innerlijke kicks proberen teweeg te brengen, zoals Tori Amos en Sarah McLachlan.

verwant

Warm pleidooi voor kille technologie

"I used to be with it, but then they...

FKA Twigs :: Magdalene

Op het schizofrene Magdalene kanaliseert FKA twigs de pijn én...

Kate Bush: Before The Dawn :: 20 september 2014, Hammersmith Apollo

Dat ze nog één keer iets op een podium...

Kate Bush :: 50 Words For Snow

Een half jaar nadat ze 'Director's Cut' uitbracht, gooit...

Kate Bush :: Director’s Cut

Zijn remixen de moeite van de aanschaf waard? Is...

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Gaye su Akyol

24 april 2024De Roma, Borgerhout

The Jesus and Mary Chain

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Hoe moeilijk kan het zijn om een geluidsman eens...

James Brandon Lewis Quartet

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Back to Black

De titel van Sam Taylor-Johnsons jongste film verwijst naar...

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in