Brutal Blues :: Brutal Blues

82803659

Het soort band dat je bij eerste ontmoeting meteen aan het hart drukt, maar die het je erna niet makkelijk maakt om die liefde in stand te houden. Het Noorse duo Brutal Blues grossiert in van de pot gerukte grindcore die vooral op maat is van de liefhebbers van extremistenvoer.

Dat van die blues is trouwens maar een flauwe grap (wat die humor betreft, hebben ze trouwens nog een mooitje gemaakt). Dat van het brutale is dan weer volledig terecht, want gitarist Steinar (ook bij andere fijnzinnige bands als Psudoku en BxSxRx) en drummer Anders (ooit nog gitarist bij Noxagt en achter de vellen bij Moha!), laten op deze titelloze ep een staaltje muzikale gekte horen dat schuimbekkend van de ene naar de andere hoek stuitert.

Referenties zijn daarbij niet zo eenvoudig aan te duiden. Ook binnen de grindcore weten ze immers wel weg met enig purisme en er gaapt een immense leegte tussen deze furie en die van pakweg Napalm Death of Insect Warfare. Toch zijn er hier en daar raakpunten met de hoekigheid van Brutal Truth, de hysterie van The Locust en de brutale bastaardvorm van Wormrot. Met dan die semiklinische, technisch indrukwekkende Noorse toets erbovenop, plus onder effecten bedolven gekrijs en een snedige geluidsmix, waar ze zelf voor zorgden.

De songs van elkaar onderscheiden is dan weer wat moeilijker, al is “Skjold” met z’n chaotische zangpartijen en tempowissels vooral een knap voorbeeld van hun stop/start-beheersing, kent “Stafett” genoeg wendingen om een doorsnee plaat mee te vullen en gaat het in “Medalje” al helemaal loos met noisy erupties. Afsluiter “Alminneleg Utsegn” lijkt aanvankelijk een iets minder eclectisch parcours te volgen door boudweg in te zetten op een ziedende zesde versnelling, maar gaandeweg lost alles op in digitale noise die de luisteraar met een schop onder de kont de straat op stuurt.

Het is dus allemaal erg indrukwekkend om te horen, maar of deze release er eentje is die regelmatig op de draaitafel zal belanden is nog een andere vraag. Daarvoor is die beslissende factor, die je nodig hebt om de band helemaal aan het hart te drukken, ook nog nodig. En die is er niet helemaal doorgekomen, ondanks de hondsdolle inventiviteit en onaflatende energie.

Beluisteren en digitaal kopen kan via Bandcamp, vinyl is beschikbaar via Drid Machine. Brutal Blues speelt op 16 oktober in Magasin 4. Meer info hier.

6
Nerve Altar
Selfmadegod

verwant

aanraders

ILA :: Ayna

Het was met verbetenheid dat Ilayda Cicek zich met...

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

recent

Hinds :: Boom Boom Back

Kijk, we hebben geprobeerd ons te verzetten. Met een...

Pet Shop Boys :: Nonetheless

De vijftiende van Pet Shop Boys is niet Electric,...

Maria Iskariot :: EN/EN

Tot spijt van wie het benijdt: de meisjespunk van...

Fallout – Seizoen 1

De afgelopen jaren worden meer en meer games uitgewerkt...

Neil Young & Crazy Horse :: F##in’ Up

Het was soms moeilijk om niet overweldigd te worden...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in