Edmond

De wereld is niet fair, en de filmwereld nog veel minder. Voorbeeld: vorig jaar draaide ‘Edmond’ op het Filmfestival van Gent, maar helaas kreeg dit pareltje geen officiĆ«le release bij ons. Deze straight-to-dvd film verdiende nochtans beter. Edmond is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van David Mamet, de Amerikaanse theaterauteur die ook al het schitterende ‘Glengarry Glen Ross’ op zijn conto heeft staan. De film vertelt het verhaal van een man die mentale roofbouw op zichzelf pleegt omdat hij een ander leven wil.

Edmond Burke is een nette, ietwat saaie werknemer van Stearns & Harrington. Na alweer een onbevredigende dag op kantoor stapt de man het winkeltje van een kaartlegster binnen. Deze stuurt hem, na zijn hand te hebben gelezen, terug naar huis met een mysterieuze boodschap: ‘You are not where you belong’. Burke beslist van de weeromstuit om weg te gaan bij zijn vrouw en duikt het New Yorkse nachtleven in. Daar ondervindt hij algauw wat zijn ‘herwonnen vrijheid’ werkelijk betekent. Net als Michael Douglas in ‘Falling Down’ van Joel Schumacher, speelt Macy een personage dat gevangen zit in zijn burgerlijk leventje. Hier is het echter geen file op een hete zomerdag, maar een waarzegster die de gebeurtenissen in gang zet.

Een radicale ommekeer van levensstijl moet Edmond bevrijden van de waarden en plichten die de maatschappij hem opleggen. Edmond ondervindt echter maar al te snel dat hij wel degelijk een aanhanger is van precies al die waarden en plichten die hij probeert overboord te gooien. Dit wordt treffend geĆÆllustreerd in een aantal pijnlijk grappige scĆØnes. Als Burke voor het eerst in zijn leven een stripteasebar binnenstapt, weet hij eigenlijk niet goed wat hij daar gaat doen. Als hij dan ook nog eens met een stripteaseuse begint te discussiĆ«ren over de prijs die hij moet betalen, wordt hij al snel de bar uitgezet. Hetzelfde verhaal wanneer hij een peepshow bezoekt. Edmond raakt niet echt opgewonden van een meisje dat achter plexiglas over haar naakte lichaam wrijft en trapt het dan ook af. Het clichĆ© dat je een product bent van je opvoeding en je omgeving wordt opnieuw bevestigd.

Scenarist Mamet heeft veel aandacht besteed aan de psychologische ontwikkeling van zijn personages en dat komt de film zeker ten goede. Hij maakt het perfect aannemelijk hoe iemand als Edmond Burke van verantwoordelijke burger kan vervallen tot bajesklant. Als toeschouwer zit je dan ook verbijsterd te kijken naar deze opmerkelijke, maar toch geloofwaardige transformatie. Regisseur Stuart Gordon koppelt aan dit interessante scenario ook nog eens een interessante visuele stijl. Hoe verder we in de film gaan, hoe diverser het kleurenpalet wordt. Van de monochrome kleuren van Burke’s kantoor en appartement tot de rijke schakeringen van rood, geel en blauw van de neonlichten van de bordelen en peepshows. Andere knap gevonden visuele stijlmiddeltjes zijn het steeds terugkeren van tarotkaarten telkens het leven van Burke een andere wending neemt en het inventieve gebruik van het getal 115.

William H. Macy levert hier een ware tour de force als de getormenteerde Edmond Burke. Als hij in ontbloot bovenlijf en molenwiekend met een mes aan dienstertje Glenna duidelijk maakt ‘dat er ook krijgersbloed door hem stroomt’ lijkt hij net een gorilla die met tromgeroffel op de borst aan het wijfje duidelijk maakt dat hij en hij alleen de beste kandidaat is om mee te paren. Macy is duidelijk op zijn best als hij een underdog met een donker kantje mag spelen. Denken we maar aan ‘Fargo’ van de Coen Brothers en ‘Magnolia’ van P.T. Anderson.

Het oorspronkelijke toneelstuk van David Mamet kreeg in 1982 de kritiek dat het vrij racistisch was tegenover de Afro-Amerikanen. In de filmversie is dat racistische kantje geenszins gecensureerd. Bij Ć©Ć©n van zijn cafĆ©bezoeken komt Edmond in contact met een man die vrij racistische opvattingen heeft over de rol van Afro-Amerikanen in de maatschappij. Later in de film, als Edmond meer ‘streetwise’ is geworden, schuwt hij het geweld niet als een ‘aap’ hem wil overvallen. Burke vervalt tenslotte zelfs in een betoog voor de ‘survival of the most adaptive’Ā wanneer hij stelt “dat als er een God is, dan bemint hij wie zwak is, maar respecteert hij wie sterk is”.

‘Edmond’ is een moderne fabel waarin een meer dan degelijk scenario wordt gekoppeld aan een indrukwekkende visuele stijl. De film is ook als sociale studie zeer geslaagd omdat hij treffend aantoont wat er kan gebeuren als een man in de sleur van zijn leven beslist om het roer radicaal om te gooien en een ander pad te bewandelen. De conflicten die hij hierdoor krijgt met anderen, illustreren hoe moeilijk wij het hebben om de, in onze ogen, vreemde keuzes van onze medemens te rechtvaardigen.

8
Met:
William H. Macy, Julia Stiles, Joe Mantegna, Denise Richards ,
Regie:
Stuart Gordon
Duur:
82 min.
2005
VS
Scenario:
David Mamet

verwant

Jason Bourne

Negen jaar nadat regisseur Paul Greengrass en acteur Matt...

The Sessions

Seks. Wat? Seks. Nog eens? Seks! En nu in...

The Lincoln Lawyer

Tot eind jaren negentig was de legal thriller Ć©Ć©n...

Redbelt

Wat doet het deugd om eindelijk nog eens de...

The Bourne Ultimatum

In z'n bespreking van 'Rogue Assassin' (ja, ik doe die...

aanraders

Drive-Away Dolls

Nadat ze decennialang als tandem de filmwereld verrijkten met...

Dream Scenario

ā€˜Nicolas Cage is de enige acteur sinds Marlon Brando...

Evil Does Not Exist (Aku wa sonzai shinai)

Films zijn doorgaans gebaseerd op een sterk verhaal, of...

Civil War

Nog voordat iemand de film gezien had, veroorzaakte Alex...

La Chimera

De in Toscane geboren scenariste/regisseuse Alice Rohrwacher vestigde op...

recent

Teddy Swims

25 april 2024Trix, Antwerpen

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Keane

25 april 2024Koninklijk Circus, Brussel

"Wat een zaal! Hier zouden we wel een week...

Gaye su Akyol

24 april 2024De Roma, Borgerhout

The Jesus and Mary Chain

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Hoe moeilijk kan het zijn om een geluidsman eens...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in