CHVRCHES :: Screen Violence

CHVRCHES bonkt weer aan de poort met die herkenbare sound waar ze zelf liever geen genre op plakken – noem het in ieder geval nooit ‘schattig’. Screen Violence is de post-coronapopplaat die we nodig hebben.

Eerlijk is eerlijk, er was sprake van klamme oortjes toen het moment daar was om Screen Violence te beluisteren. De eerste twee platen van CHVRCHES – het drietal uit Glasgow met Lauren Mayberry als aanvoerder –, The Bones Of What You Believe (2013) en Every Open Eye (2015), waren hemels. Hun derde album, Love is Dead (2018), kon niet aan de sound van hun eerste twee platen tippen: composities die weinig tot de verbeelding spreken, voorspelbare riffs en tekstuele clichés. Doodzonde. En hier zijn we dan, drie jaar en twee lockdowns later. Enter Screen Violence. De perfecte plaat om alles sappig klam te krijgen, handjes in de lucht, wiegende heupen tegen elkaar geplakt op de wei, we mogen weer.

Met Screen Violence doet CHVRCHES opnieuw waar ze goed in zijn: beestige beats paren aan die typische marry-me-Mayberry-vocals. “Asking For A Friend”, het eerste nummer van het album, zet de toon. Het voelt nog enigszins braaf, maar we vangen al wel een glimp op van rauwe randjes wanneer Mayberry in haar engelenstem opbiecht: “cause I sunk some ships with selfish lips and it all came back to me / I was terrified / I never told why / And the songs I wrote about hearts I broke, never came for free / I cheated and I lied.”

En het wordt beter. In “He Said She Said” worden de maatschappelijke lijnen waarbinnen je mag bestaan als vrouw duidelijk getekend: “He said “You need to be fed”/ “But keep an eye on your waistline” and / “Look good but don’t be obsessed” / Keep thinking over, over.” Diezelfde lijnen worden daarna nauwkeurig doorgekrast in het pijnlijk aanstekelijke refrein: “I feel like I’m losing my mind. Over and over.” En dan is er nog het niets verbloemende “Good Girls.” Dit is snijdende, bijtende, no-nonsense bozemeisjespop. “And good girls don’t lie / And good girls justify, but I don’t.” Gooi die synthesizer erin, giet die CHVRCHES-beat erover en je krijgt de gloomy versie van Girls just wanna have fun-damental rights. Tijd om beha’s te verbranden, razorfree te gaan en die dikke middelvinger op te steken naar het patriarchaat.

Screen Violence is gewelddadig. Ja, het is nog steeds synth-pop. Ja, we horen nog steeds de invloeden van eighties-angst. Maar er is meer. Sommige lockdownplaten barsten van dwepende nostalgie. Screen Violence niet. Het voelt bij momenten als een getuigenis van de letterlijke en figuurlijke muren waar we niet van konden ontsnappen in de afgelopen periode. These violent delights have violent endings: Shakespeare heeft het gezegd, CHVRCHES maakt ons er opnieuw van bewust, met nummers als “Violent Delights”, “Nightmares”, “Final Girls” en “How Not To Drown.”

Toch wringt de muzikale schoen een beetje. Met “California”, “Lullabies” en “Better If You Don’t” wordt die intensiteit die ons op het puntje van de stoel houdt compleet losgelaten. Het voelt alsof er ineens een andere plaat is opgezet. De stem van Mayberry klinkt onnodig geforceerd wanneer ze in “Better If You Don’t” zonder veel overtuiging zingt: “Drinking to the things I can’t take back / Thinking of the friends and faith I lack”. Dat “Lullabies” vlak voor “Nightmares” op het album staat is ook geen toeval. Je zou het krijgen van minder. “Lullabies” barst van de muzikale banaliteiten. Een verveeld beatje, een twaalf-in-een-dozijn-refrein, en gemakkelijk rijmende clichés als: “I’m lying on the floor/ What are we waiting for? / I’m getting tired of trying so hard to be adored / Close the door / Wish I’d reached out to my mother more.”

“California” valt dan in vergelijking nog mee. Het is een beetje flauw, mist wat peper, maar al met al is het meestal nog te verkroppen. Het einde van haalt de schaarse geloofwaardigheid van het nummer helemaal onderuit. De verhoopte climax kan het niet waarmaken.

Het is spijtig dat die mindere nummers zo verspreid staan op het album. Hadden ze de plaat afgesloten, dan hadden we tenminste kunnen doen alsof ze niet bestonden. Nu mist Screen Violence de samenhang die goed van fantastisch onderscheidt. Het contrast is te groot, de betovering wordt verbroken en op het einde blijf je als luisteraar wat verward achter. Keuzes maken blijkt dus wederom moeilijk voor het Schotse trio, maar ach, dat is geen grote zonde. Laat hen maar experimenteren, het was moeilijk voor iedereen. Over een paar jaar weer klamme oortjes. Tot die tijd? Lekker zwetend heupwiegen op die wei. Handjes omhoog. Middelvingertje naar het patriarchaat.

7.5
Universal Music Belgium
Virgin Records
Beeld:
Julie Van Den Bergh

verwant

Death Cab For Cutie :: Arrow In The Wall (CHVRCHES remix)

Op een zucht van de droomtour waar wij niet...

Chvrches & BBC Scottish Symphony Orchestra :: Miracle

Schotland heeft er een televisiekanaal bij. Dat zou ons...

Let’s Eat Grandma + Chvrches :: 5 november 2018, AB

Chvrches probeert te hard, Let's Eat Grandma doet het...

CHVRCHES

8 juni 2018Best Kept Secret, Hilvarenbeek

CHVRCHES :: Love Is Dead

Kent u de term “chasse patate”? Een wielerterm die...

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Einstürzende Neubauten :: Rampen (apm: alien pop music)

Vijftien probeersels. Vijftien live-improvisaties die in de studio opnieuw...

Masters Of The Air

Toen begin deze eeuw Band Of Brothers verscheen, sloeg...

Fontaines D.C. :: Starburster

Fontaines D.C. for the bigger and bolder: vierde album...

Manu Chao

16 april 2024Het Bau-Huis, Sint-Niklaas

Morrissey wilde op de Lokerse Feesten geen paardenworst, Manu...

Civil War

Nog voordat iemand de film gezien had, veroorzaakte Alex...
Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in