Lorde :: Melodrama

82798534

Op haar zestiende leverde Lorde met Pure Heroine een visitekaartje af dat van meer karakter getuigde dan reguliere leeftijdsgenoten. Het was een goede popplaat die de trends van de indiepop eerde maar ze ook naar eigen hand zette. Een sterke plaat zelfs, rekening houdende met de jonge leeftijd van de artieste erachter. Die aanvulling vervalt bij de opvolger, gewoonweg een steengoede popplaat.

Het getuigt van karakter om als kersverse Pitchfork pop princess vier jaar te wachten om je doorbraaksucces op te volgen. De lead single “Green Light” liet eerst een toenadering tot commercie veronderstellen: ondanks de nogal ongelukkige prosodie van de strofen, gezegend met een kanjer van een refrein, maar tegelijkertijd ook van minder persoonlijkheid getuigend dan de hits van haar puberdebuut. Gelukkig is het eerder een gemakkelijke entree tot Lorde 2.0 dan een blauwdruk van de hele plaat.

Waar de hits de duidelijke toppers van het debuut waren, ligt de ware schat hier dieper verborgen. “Sober” leunt duidelijk aan bij het geluid van “Pure Heroine” — net als “Team” heeft het een moordend aanstekelijk midtempo ritme — maar is veel rijker ingekleurd met sterk gekozen vocal loops en enkele koperaccenten. Samen met de sequel “Sober II (Melodrama)”, een met strijkers opgeluisterde elektronische ballade, vormt het de onbetwiste top van een sowieso puike plaat.

De eerste helft van Melodrama zet een sterke toon met een kwartet popparels gepeperd met een ton karakter. “Homemade Dynamite” dost cheerleader R’n’B uit met purperen patronen; “The Louvre” doet het iets trager aan en knipoogt naar de jaren tachtig — hallo Kim Wilde — met een Chromatics-bril op. Een bleker “Hard Feelings” volgt, maar krijgt in de staart alsnog intrigerende stuiptrekkingen, die tot de eerder experimentele coda (en sterkere songhelft) “Loveless” leiden.

Waar Pure Heroine middenin een dip nam en gradueel de eenheidsworst indraaide, begint de opvolger net nog bonter over de genregrenzen heen te kleuren, zowel aan de commerciëlere (“Supercut”) als de alternatieve (“Liablity II”) pool. In “Writer In The Dark” flikt Lorde zelfs wat velen probeerden, maar faliekant in faalden: zich als de millennial Kate Bush reïncarneren. De song is theatraal zonder Broadway te worden en komt in de kopstempartijen van het refrein akelig dicht in de buurt van het heliumbereik van de oorspronkelijke Babooshka.

Melodrama blijft grossieren in de overduidelijke sterkte van Lorde: tegelijkertijd alle tienerclichés omzeilen en een verfrissende jeugdigheid etaleren. Ze is duidelijk niet overhaast te werk gegaan voor haar tweede plaat, die diverser en rijker klinkt dan de voorganger, een opmerkelijk groter vocaal bereik vertoont en haar status als favoriete popsnoepje van de indieliefhebbers des te meer verdiend maakt.

Lorde staat op donderdag 29 juni in de Werchterse Barn en op 6 oktober in Lotto Arena.

8
Release:
2017
http://lorde.co.nz
Universal

verwant

Eindejaarslijstje 2021 Matthieu Van Steenkiste

Alweer geen jaar om vrolijk van te worden, alweer...

Lorde :: Solar Power

Met het indrukwekkende Melodrama hees Lorde zich stevig op...

Lorde :: 6 oktober 2017, Lotto Arena

Lorde kan een Lotto Arena op haar conto schrijven,...

Lorde

6 oktober 2017Lotto Arena, Antwerpen

Lorde

29 juni 2017Rock Werchter

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Back to Black

De titel van Sam Taylor-Johnsons jongste film verwijst naar...

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

Stake :: ”Ik zie ons nog wel doorgaan tot we baarden hebben als ZZ Top”

We hebben het met de manager gecheckt: bedoelde hij...

Roncha :: Fleecedekentje Thuglife

Berichtje aan alle rappers van België: goed bezig. Onze...

The Gentlemen – Seizoen 1

De serie The Gentlemen was een paar jaar geleden...
Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in