Jordi Lafebre & Zidrou :: La Mondaine (deel 2)

Deel twee van de strip rond de Franse zedenpolitie tijdens de Tweede Wereldoorlog, La Mondaine, is geen noodzakelijke aanvulling op deel een geworden. Integendeel, de gebeurtenissen die in de rand worden verteld, blijken boeiender dan het uiteindelijke verhaal van het hoofdpersonage Louzeau.

Het tweede deel van La Mondaine begint en eindigt, net als deel een, opnieuw in de schuilkelder in Parijs, waarin Louzeau nog steeds verscholen zit tijdens een bomalarm. Deze keer worden de overpeinzingen van Louzeau overschaduwd door de dadendrang van een Frans-Duitse soldaat, die enkelen uitdaagt om elk met een fles champagne in de hand toch naar buiten te gaan en te feesten op straat. Die inleiding zou al bijna een verhaal op zich kunnen zijn, en misschien zou dat de strip nog sterker gemaakt hebben omdat de zwarte gaten die na deel een overbleven niet de opheldering krijgen die ze verdienen.

De opheldering rond het verhaal van Louzeau lijkt minder interessant dan de gebeurtenissen die in de rand gebeuren. Louzeau blijkt nog steeds wel de verpersoonlijking van twijfel — hij vraagt eerst een prostituee ten huwelijk, trouwt daarna bijna met zijn conciërge om dan toch met de mysterieuze pantervrouw naar huis te gaan. Zidrou lijkt te zinspelen op een karakterontwikkeling van Louzeau, als “goede slechterik”, maar dat komt nergens echt van de grond. Integendeel, op het einde lijkt er wat wrevel te ontstaan omdat Louzeau zijn fetisj — een tippelaarster die als act een panter is — op wel heel toevallige wijze opnieuw tegenkomt. Net zoals de eindtekeningen, opnieuw rond de panterachtige, wat onaards aandoen.

In deel twee lijkt de intrige dan ook meer uit te gaan van gebeurtenissen in de rand van het verhaal, eerder dan van “La Mondaine”, de Parijse zedenpolitie, zelf. Zo wordt er een wielerwedstrijd georganiseerd in hetzelfde stadion waar ettelijke dagen later meer dan 12 000 Joden werden opgevorderd, waarbij het stripverhaal heel knap de (on)macht van de betrokkenen toont. Ook Louzeau’s priester-vader die zich Beëlzebub waant en zich besmeert met het bloed van de gevilde huiskat is een veel boeiender element in dit verhaal.

Wie ten volle wil genieten van het duo Lafebre en Zidrou, mag het zeker bij het eerste deel houden. Deel twee van La Mondaine lijkt namelijk geen grote meerwaarde voor het verhaal an sich te zijn, hoewel het wel duidelijk nieuwe gebeurtenissen in de rand verhaalt. Zidrou lijkt de losse eindjes van het verhaal in ieder geval wel aan íets te hebben geknoopt, maar niet aan elkaar zodat een sterk verhaal zou ontstaan.

6.5
Jordi Lafebre
Dargaud

recent

Emperors of Nothing

De wandaden die binnen de muren van onze gevangenissen...

St. Vincent :: All Born Screaming

St. Vincents zevende slaat je flink op je donder,...

Adrian & Regis Hautiere :: Het Weeskind van Perdide: 1. Claudi & 2. Silbad

Uitgeverij Lauwert waagt zich naast vaak gesmaakte graphic novels...

The Zutons :: The Big Decider

Who Killed … The Zutons is ondertussen twintig jaar...

Hinds :: Boom Boom Back

Kijk, we hebben geprobeerd ons te verzetten. Met een...

aanraders

Mark Schaevers :: De levens van Claus

De recent verschenen lijvige biografie De levens van Claus...

Tommy Wieringa :: Nirwana

Joe Speedboot, Caesarion, Dit zijn de namen en De...

Ton Lemaire :: Bomen en bossen – Bondgenoten voor een leefbare aarde

Wat doe je als je de tachtig voorbij bent,...

Adania Shibli :: Een klein detail

Deining op de Frankfurter Buchmesse afgelopen editie. Kort voor...

verwant

Jordi Lafebre :: Ik ben hun stilte

Jordi Lafebre zet zijn solotocht van lichtvoetige, maar onderhoudende...

Jordi Lafebre :: Ondanks alles

Jordi Lafebre, die we vooral kennen van zijn samenwerkingen...

Frank Pé & Zidrou :: Het Beest 1

Het Beest is het langverwachte droomproject van toptekenaar Frank...

Zidrou & Eric Maltaite :: Eén seconde later

Dit is eentje om voor te gaan zitten. Zidrou...

Bosschaert & Zidrou :: Horizontaal – Dagboek van een uitgestrekte zwangerschap

Met de namen Jan Bosschaert en Zidrou op één...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in