Truckfighters :: Universe

82827561

Wordt 2014 het jaar van het Zweedse Truckfighters? Op basis van Universe kunnen we zeggen dat de drie fuzzrockers alvast op de goede weg zijn.

De Zweden zijn al een hele tijd superhot in Scandinaviƫ. Nu is het hoog tijd dat de rest van stoner minded Europa voor de energieke Truckfighters valt. Dat moet ook de programmator van de AB gedacht hebben. Vorig jaar stonden ze er nog in het kielzog van hun Noorse collega-feestvarkens van Kvelertak, maar dit jaar kan de cultgroep, die zelfs al een docu getiteld Fuzzomentary uitbracht, in navolging van Mastodon, Baroness en Red Fang misschien wel een doorbraak forceren bij een meer indiegezind publiek.

Die gedachte spookte meteen door het hoofd bij de kennismaking met de eerste, aanstekelijke single “Prophet”, die op de een of andere manier iets weg heeft van Baroness’ “Take My Bones Away” en op media als YouTube bij luttele die-hardfans kritische reacties ontlokte wegens “te poppy“. De indie-stonercombinatie levert wel een beest van een nummer op, zeker wanneer de fuzzgitaren zich vastzetten in de buis van Eustachius.

Zij die denken dat Truckfighters plots de commerciĆ«le weg inslaat, moeten maar eens debuutplaat Gravity X door de boxen laten schallen. Een nummer als het Red Fang-achtige “Desert Cruiser” staat voor zowel brute kracht als toegankelijkheid. En een (metal)band moet toch niet tien dezelfde albums maken?

“Prophet” is nog niet eens het sterkste nummer op de plaat. Met “The Chairman” weten we nu zeker dat de band meer dan een Zweedse kloon van Kyuss, Fu Manchy of Dozer is. Geen nood: je wordt nog altijd omver geblazen door woeste stonergitaren die helemaal uit de Palm Desert lijken te komen. Gitarist Niklas KƤllgren (aka Dango) komt nu, meer dan ooit tevoren, op het gepaste moment lichtvoetig uit de hoek met dromerige gitaarklanken, terwijl de ritmesectie heerlijk groovy uithaalt. Groove, fuzz, en ja, zelfs funk: het nummer (of liever: de band) heeft het allemaal.

De bikkelharde opener “Mindcontrol” laat misschien nog het meest vertrouwde geluid horen. Samen met het met een brommende bas en drummokerslagen verstevigde “Convention” is dat het meest in-your-face nummer van de plaat. Daartegenover staan het acht minuten durende “Get Lifted” en — voor de liefhebbers — het veertien (!) minuten lange “Mastodont”. Het eerste nummer is, zoals we van Truckfighers gewoon zijn, uitermate krachtig en spacey. In “Mastodont” wordt gewoonweg een indrukwekkende geluidsmuur opgezet.

Dango, zanger-bassist Ozo (Oskar Cedermalm) en drummer Poncho (AndrĆ© Kvarnstrƶm) maken geen dertien-in-een-dozijnstoner. Dat is duidelijk na het beluisteren van Universe, ondanks het feit dat hun invloeden er vingerdik blijven opliggen. Josh Homme zei ooit — waarschijnlijk in een nostalgische bui met heimwee naar de goeie ouwe Kyuss-jaren — dat Truckfighters “probably the best band in the world” is. We geloven steeds meer dat hij niet boven zijn theewater was toen hij die woorden eruit flapte.

Truckfighters speelt op vrijdag 7 maart in de AB Club.

7
http://www.truckfighters.com/
https://www.facebook.com/truckfighters/
Fuzzoramarecords

verwant

Leffingeleuren lanceert eerste namen

Na de geslaagde make-over van vorig jaar wordt het...

Affiche Putrock compleet met o.a. Truckfighters, John Coffey

Op 6 en 7 mei zal de Beringse ondergrond...

Truckfighters en Your Highness naar Roadkill Festival

Op 31 juli en 1 augustus blazen fans van...

Truckfighters :: 7 maart 2014, AB Club

"We spelen de best mogelijke shows want we zijn...

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Gaye su Akyol

24 april 2024De Roma, Borgerhout

The Jesus and Mary Chain

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Hoe moeilijk kan het zijn om een geluidsman eens...

James Brandon Lewis Quartet

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Back to Black

De titel van Sam Taylor-Johnsons jongste film verwijst naar...

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in