Vista Chino :: Peace

82831310

Het klinkt als Kyuss, ziet eruit als Kyuss en doet bewegen als Kyuss, dus dat moet wel Kyuss zijn? Nou neen. Vista Chino mag dan wel een heel rechtstreekse opvolger zijn van de meest legendarische aller woestijnbands, debuutplaat Peace doet iets te formuleachtig aan om van de sokken geblazen te worden.

Wat moet je met een plaat van deze band? Behandelen als eender welk debuut dat verschijnt? Of toch rekening houden met de voorgeschiedenis van Vista Chino? En verwijzen naar zowel Kyuss, Garcia Play Kyuss als Kyuss Lives!, de projecten waaruit Vista Chino ontstaan is? Werd enkele maanden geleden niet de boodschap de wereld ingestuurd dat Kyuss Lives! vanaf nu als Vista Chino door het leven gaat?

Negeer je dat bericht en beschouw je Peace als een debuutplaat als een andere, dan kom je echter onvermijdelijk evengoed bij Kyuss uit. Zanger John Garcia en drummer Brant Bjork doen op dit album namelijk geen enkele moeite hun gezamenlijke voorgeschiedenis te verbergen. Meer zelfs, Bruno Fevery bespeelt zijn gitaar schijnbaar exact zoals Josh Homme dat twee decennia geleden deed.

Misschien zit daar wel de sleutel tot deze band: hoe nieuw Vista Chino op papier ook mag zijn, de band brengt een geluid uit het verleden. En ja, dat klinkt lekker, laat daar geen twijfel over bestaan. Maar het klinkt eveneens geforceerd, niet spontaan, formuleachtig.

Zo drijft “As You Wish” op een heerlijk swingende gitaarrif die subtiel aangedreven wordt door rijkelijk met cimbalen gelardeerde drumpartijen, om vervolgens te ontploffen in een withete climax, om daarna opnieuw in zijn slome, hypnotiserende ritme te zakken. Ja, hoe ze het publiek moeten bezweren, hebben deze jongens zeer goed onder de knie.

Wat dat betreft is “Planet 1 & 2” het prijsbeest van Peace. Loodzware, aan oude Black Sabbath verwante gitaren gaan in duel met hoge noten en bouwen een sfeertje op dat zo afkomstig lijkt uit een nachtelijk Palm Springs, de ietwat bevreemdende thuisbasis van de band in de Californische woestijn.

Die aanpak maakt van Peace een plaat waar weinig of niks op af te dingen valt. Vista Chino pakt uit met muzikaal vakwerk: een echt slecht nummer is op het debuut van dit viertal niet te bespeuren. Maar tegelijk lijkt de plaat enigszins overbodig. Er zal wel iemand zijn die vindt dat het niet fair is om dit te vergelijken met stilaan tijdloze kleppers als Welcome to Sky Valley of Blues for the Red Sun, maar voor een band die enkele jaren lang louter met Kyuss-nummers getourd heeft, gelden andere regels. Dan volstaat het niet om een Kyuss-plaat te maken, maar wordt vooral een overrompelend album verwacht.

Het is een fantasie, zeker nu deze heren voornamelijk via de rechtbank communiceren, maar waarom lijft Josh Homme deze muzikanten niet in bij zijn Queens of the Stone Age? Het zou niet de eerste keer zijn dat die band volledig uit voormalige Kyuss-leden bestaat. En dan komt al dat talent nog eens samen in plaats van zoals nu, versnipperd over enkele bands, goede, maar niet echt overweldigende platen af te leveren.

Vista Chino draait de versterkers op 22 november open in De Mast in Torhout, een dag later gebeurt dat op Speedfest Klokgebouw in Eindhoven.

5
Release:
2013
http://www.vistachinomusic.com/
Rough Trade
Napalm Records

verwant

Queens Of The Stone Age :: In Times New Roman

Vijf albums en een gesmaakte liveplaat bracht Queens Of...

Drums ‘n’ Guns :: Inanna

Inanna is de Soemerische godin van de oorlog én...

Kyuss Lives! is dood. Lang leve Vista Chino!

Het (gerechtelijk) dispuut tussen de voormalige Kyuss-leden over het...

DOUR 2011 :: Kyuss Lives!, donderdag 14 juli, The Last Arena

Dansen op vergane gloriën, het lijkt wel de rode...

Kyuss Lives! :: 27 maart 2011, AB

Sinds in 1995 het doek viel over Kyuss, wordt...

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Gaye su Akyol

24 april 2024De Roma, Borgerhout

The Jesus and Mary Chain

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Hoe moeilijk kan het zijn om een geluidsman eens...

James Brandon Lewis Quartet

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Back to Black

De titel van Sam Taylor-Johnsons jongste film verwijst naar...

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in