Coho Lips :: Coho Lips

82812446

Arne Van Petegem (Styrofoam) en Chantal Acda (Isbells, Sleepingdog) startten deze samenwerking enkele jaren geleden met de intentie een soort van rare discoplaat te maken. Met Disco Synthesizers & Daily Tranquilizers nog vers in het geheugen lijkt dat voor Van Petegem een logische stap verder weg van de indietronica waarmee hij als Styrofoam naam maakte. Fans van Isbells zullen misschien wél wat vreemd opkijken van deze plotse zijstap, maar wees gerust: Abba it ain’t.

Integendeel, om Travoltagewijs loos te gaan op de dansvloer kan je maar beter lijden aan een vergevorderde vorm van het syndroom van Tourette of, beter nog, kiezen voor het verzamelde werk van The Bee Gees als soundtrack in plaats van deze Coho Lips. Wie zich toch aan enkele danspasjes wil wagen legt dan best “Benin Shuffle” op. Het nummer zet je met z’n lawaaierige intro aanvankelijk nog op het verkeerde been, maar beukt vervolgens stevig rechtdoor. Van Petegem bouwt wel een hoop stoorzendertjes in en ook Acda’s zweverige stem vindt een plaats in deze opzwepende song, toch blijft de dansbare beat tot aan het einde centraal staan. Knap staaltje klankgetover, iets waar Van Petegem met de jaren alleen maar beter in lijkt te worden.

Deze nummers zitten stuk voor stuk erg vernuftig in elkaar. Na een tiental luisterbeurten kan je nog steeds met verwondering zitten luisteren naar nieuwe elementen die je voorheen niet had opgemerkt. in “Everyday Was A Chance” zijn het de zang van Acda en een synth-break hier en daar die ervoor zorgen dat je niet verdwaalt in het arsenaal aan beats en bliepjes dat op je afgevuurd wordt. Afsluiter “Polynoise Cotonou” gaat nog een stapje verder en eindigt in een ware draaikolk van klanken die onderweg zijn meegesleurd door een steeds hermetischer wordende geluidsbrij. Weerom een knap staaltje van technisch kunnen, maar evenzeer een zware beproeving voor ongeoefende oortjes.

De radiovriendelijke pop van Disco Synthesizers & Daily Tranquilizers is dus heel ver weg en met de Duystere sfeer van Isbells en Sleepingdog heeft dit al helemaal niks te maken. Coho Lips is het resultaat van twee muzikanten die elkaars achtergronden laten samenvloeien tot een heel eigen geluid waarin de invloeden hier en daar subtiel doorschemeren. Van Arthur Russel en afrobeat tot de Nederlandse hardcore acid scene, voor niks werd de neus opgehaald. Een statement tegen elke vorm van muzikaal snobisme, lijkt het wel.

Over snobisme gesproken: ”Broken, Every Record”, de titel van het openingsnummer, verwijst net zoals de groepsnaam en de platenhoes naar de “Disco Demolition Night”. Op die bewuste avond in juli 1979 trachtte shock jock Steve Dahl het verguisde genre de doodsteek te geven door een grote berg discoplaten te laten ontploffen in een baseball stadion. Zijn volgelingen noemden zich de Coho Lips en zorgden ervoor dat het evenement uitgroeide tot een massaal bijgewoond spektakel. Tussen de brokken en splinters van verguisd vinyl diepten Van Petegem en Acda ondertussen de parels op en maakten er een eigentijdse collage van, hun versie van disco.

8
http://www.circleintosquare.com/item/coho-lips
Circle Into Square

verwant

Styrofoam + Sleepingdog = Coho Lips

Arne Van Petegem steekt Styrofoam in de koelkast, maar...

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

The Jesus and Mary Chain

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Hoe moeilijk kan het zijn om een geluidsman eens...

James Brandon Lewis Quartet

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Back to Black

De titel van Sam Taylor-Johnsons jongste film verwijst naar...

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

Stake :: ”Ik zie ons nog wel doorgaan tot we baarden hebben als ZZ Top”

We hebben het met de manager gecheckt: bedoelde hij...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in