Russian Circles :: Empros

Russian Circles heeft een vierde plaat uit en dat zullen de fans van postmetal geweten hebben. De instrumentale rockband uit Chicago klinkt donkerder en zwaarder dan ooit.

Toch klonk Empros aanvankelijk niet zo bijzonder, uitgezonderd de vocalen in “Praise Be Man”, wat epische postrock (“Schiphol”) en een paar extreem duistere riffs (in “309” en “Mlàdek”). De eerste luisterbeurten deden vermoeden dat de mathrockers weer trouw bleven aan de herfstige sound van voorganger Geneva. Vooral in “Mlàdek” en “Atackla” zijn de vertrouwde afwisseling tussen ziedend gitaargeweld en duistere gitaarlijntjes, de slaande drums en de brommende bas heel herkenbaar aanwezig. Technische postrock, melancholische mathrock: noem het zoals je wil, maar we misten meteen al beresterke nummers als “When The Mountain Comes To Muhammed” of “Harper Lewis” (uit het keiharde Station).

Maar met wat geduld en oplettendheid konden we enkele nieuwigheden vinden. Zo kan je in de treurige albumopener tussen al dat overvloedig gitaargetap meer groovy gitaarbridges en lekker donderende riffs onderscheiden. Dat Russian Circles een band is die uitnodigt om te headbangen, zal aan de lijve ondervonden worden. Wederom zware kost dus, alleen jammer dat de laaggestemde gitaren in het slotoffensief van “Atackla” veel te geforceerd overkomen. In “Batu” bieden dikke keylagen gelukkig wat tegenwicht voor het gitaargeweld.

In twee pareltjes steken vooral de experimentele gitaren van Mike Sullivan er bovenuit. Het zijn nummers waarin de band meer durft af te wijken van zijn stereotiepe, verzengende mathrock. “Schiphol” is het meest imposante nummer op het album. De gitaren zwellen aan, de temperatuur blijft stijgen. Het nummer blinkt uit in epische schoonheid en emotionele oerkracht. Ook “Praise Be Man” is een erg fraaie compositie: een experimenteel nummertje waarin we bassist Brian Cook horen zingen — misschien wel blasfemie voor de die-hardfans van het oudere werk — en waarin een zweverig sfeertje overheerst. Kippenvel is ons deel wanneer de vette baslijn en vlijmscherpe gitaren verschijnen. Een catharsis om u tegen te zeggen.

Zijn de topnummers op Empros de laatste creatieve stuiptrekkingen van Russian Circles of zit er nog toekomst in de band? Wij hopen met u het tweede. Russian Circles is alvast niet in hetzelfde bedje ziek als zo veel postrock/postmetalbands. In het overigens overgewaardeerde post-hokje, waarin de band willens nillens nog steeds thuishoort, maakt Empros zelfs een kans om langer dan de gemiddelde nieuwe plaat te blijven nazinderen. Wij sluiten dan ook af met de woorden “zeker het proberen waard!”

http://russiancirclestheband.com
http://russiancirclestheband.com
Sargent House

verwant

De staylist van (ml)

Emoties volgen van het ritme van de dag, en...

Dunk! Festival 2020 gecanceld

Slecht nieuws voor fans van postrock en aanverwante genres:...

Russian Circles + Red Fang + Mastodon :: 15 november 2017, AB

Drie serieuze metalkleppers op één avond in de AB?...

Russian Circles :: Guidance

Hoe kan je als instrumentaal trio blijven boeien op...

Russian Circles :: 26 april 2015, AB Box

We moeten toegeven: we hadden Russian Circles een klein...

aanraders

Bolis Pupul :: Letter To Yu

Bolis Pupul is al lang niet meer ‘de zoon...

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

recent

Julian Lage Trio

14 april 2024De Roma, Borgerhout

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Tommy Wieringa :: Nirwana

Joe Speedboot, Caesarion, Dit zijn de namen en De...

Bad Nerves

31 maart 2024Paaspop, Schijndel

Chase & Status

31 maart 2024Paaspop, Schijndel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in