Black Mountain :: Wilderness Heart

In 2008 verbaasde Black Mountain jong en oud met In The Future, een onwaarschijnlijk boeiende muzikale trip naar de ruige jaren zestig en zeventig. Ook Wilderness Heart keert veertig jaar terug in de tijd, maar langs een gemakkelijker parcours.

Je hoort veel jonge muziekverslaafden klagen dat ze te laat geboren zijn, na het snuffelen in vaders platencollectie. Ze dromen hardop over de tijd dat Pink Floyd, Deep Purple en Black Sabbath nog wildebrassen waren, of over de periode dat Miek en Roel als folkduo Vlaanderen veroverden. Gelukkig voor de nostalgici huppelen de Canadezen van Black Mountain al enkele jaren rond in het rockcircuit. De hardrockriff-machine van opperhoofd Stephen McBean deed je meteen terugkeren naar Black Sabbaths woeste Birmingham terwijl zijn betoverende duetten met nachtegaal Amber Webber je gedachten deden verzinken naar de weide van Woodstock. Ook live klonk Black Mountain traditiegewijs opwindend en magisch tegelijk.

Waarom was In The Future, Black Mountains tweede langspeler, zo boeiend? Tijdens de ruwe epische passages waande je je in een betoverend hooggebergte. Het was alsof je na een moeizame bergtocht verrast werd door een prachtig panorama. In de eerste nummers van Wilderness Heart moet je echter niet veel avontuur zoeken. Met "The Hair Song" — merk wel de zeer knappe harmonie op tussen McBean en Webber — en het indiegeoriënteerde "Old Fangs" bewandelt Black Mountain makkelijke paden. Vooral de toetsen van Jeremy Schmidt verhogen het popgehalte van Black Mountains folky hardrock. Ook producer Dave Sardy, die meewerkte aan Oasis’ laatste wapenfeit, zal hierin een bepalende rol gespeeld hebben.

Ook het zwaardere materiaal van Black Mountain lijkt tegenwoordig makkelijk te verteren. De psychedelica, zware baslijn en scheurende riff in "Rollercoaster" zijn zo efficiënt in elkaar geknutseld dat het nummer een groot publiek zal aanspreken. "Let Spirits Ride" tovert resoluut Black Sabbath terug en zal ongetwijfeld de oude rockers hun wilde haren laten losschudden. Het orgeltje maakt het nummer compleet. Black Mountain klinkt opnieuw verre van origineel maar wel dodelijk efficiënt.

Voor de rest doet Stephen McBean (te) veel hetzelfde kunstje over als met Pink Mountaintops en Lightning Dust, namelijk met warme folk de luisteraar bedwelmen. In "Radiant Hearts" en "Buried By The Blues" zal vooral de bloedmooie samenzang de hartjes van folkliefhebbers opnieuw doen openbloeien. Ook "The Way To Gone" is bijzonder akoestisch getint. Op het einde van Wilderness Heart is de magie echter bijna volledig verdwenen. "The Space Of Your Mind" mag dan wel ontroerend zijn en na "Sadie" ontwaak je moeilijk uit een aangename zachte roes, toch zit je al na de eerste luisterbeurt met een wrang gevoel. Waarom klinkt Black Mountain zo braafjes?

Tot onze grote opluchting trekken McBean en zijn kornuiten met "Wilderness Heart" nog eens alle retroregisters open. Met stevige drums en een metalriff — horen we daar Iron Maiden? — transformeren de softe hippies plots in ruige bikers. Maar na een bombastisch drumintermezzo trekt Webber de song volledig naar zich toe. Ze vervult haar hoofdrol met glans. "Take me to electric fortress" zingt ze, en wij zijn meteen mee.

Neen, op Wilderness Heart moet je je niet aan uitgebreide avonturen als "Tyrants" en "Bright Lights" verwachten. Black Mountain klinkt poppier en folkier dan ooit. Commerciële bedoelingen of niet, Black Mountain heeft zeker geen slecht album geschreven. De grootste verdienste van de Canadezen blijft dat ze de muzikale jaren zeventig hip(pie) maken.

http://www.myspace.com/blackmountain
http://www.myspace.com/blackmountain
JagJaguwar

verwant

Cactusfestival :: Adult Contemporary

Bekentenis: ik word hier stilaan te oud voor. De...

Cactusfestival compleet met Black Mountain en Eefje De Visser

De affiche van Cactusfestival in Brugge is compleet. De...

Black Mountain :: IV

Na zes jaar stilte zijn ze terug, de heren...

Black Mountain :: Black Mountain Tenth Anniversary Deluxe Edition

In 2005 verscheen het met superlatieven overladen gelijknamige debuut...

Black Mountain + Spindrift

De Zwerver, Leffinge, 30 maart 2011 Laten we het vooral...

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Roncha :: Fleecedekentje Thuglife

Berichtje aan alle rappers van België: goed bezig. Onze...

The Gentlemen – Seizoen 1

De serie The Gentlemen was een paar jaar geleden...

Louise van den Heuvel :: Sonic Hug

Op Sonic Hug neemt Louise van den Heuvel de...

Adania Shibli :: Een klein detail

Deining op de Frankfurter Buchmesse afgelopen editie. Kort voor...

Maria Montessori

Tegelijk een feminist én een moeder zijn was geen...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in