Tame Impala :: Innerspeaker

Wie Pukkelpop niet (louter) als een veredeld scoutskamp met livemuziek beschouwt, noch als een goedkoop alternatief om enkele van de furore makende bands aan het werk te zien, behoorde ongetwijfeld tot de kleine groep gelukkigen die de buzz van het festival aan het werk zag: Tame Impala.

De Australiƫrs mochten dan wel het ongeluk hebben om donderdag weggestopt te zijn in De Club, hun set maakte wel degelijk indruk op wie er bij was. De nodige mond-tot-mondreclame zorgde bovendien voor een vernieuwde interesse in hun debuutalbum dat enkele maanden na de release in het thuisland nu ook in onze contreien verkrijgbaar is. En hoewel Innerspeaker vooralsnog niet de stempel baanbrekend zal krijgen, valt er weinig af te dingen op de psychedelische pop/rock met enkele Beatles-invloeden.

Tame Impala weet immers niet alleen treffend in te spelen op de psychedelische trend die al enkele jaren onderhuids broeit, maar deze ook te koppelen aan het betere popgevoel. Hierdoor slaagt de band erin om veel meer dan het gelijkaardige Zweedse Dungen de brug te slaan naar indiepopliefhebbers en zo een breder publiek te bereiken. Al mag dat laatste wel met een flinke korrel zout genomen worden, want Innerspeaker is vooralsnog te niche gericht om uit te groeien tot een publiekslieveling.

Toch blijft het moeilijk om niet spontaan enkele wolken te beklimmen in het sfeervolle ā€œItā€™s Not Meant To Beā€ dat net zoals het meer rockende ā€œDesire Be Desire Goā€ vooral in de zangpartijen duidelijk hint naar The Beatles. De subtiele hardrocktoets (in de drumpatronen) wordt in ā€œAlter Egoā€ ingeruild voor een meer trancegerichte aanpak maar het resultaat blijft hetzelfde: een meanderende track die middels enkele kleine maar goed geplaatste ankerpunten nooit in de eigen song verdwaalt. Het zijn subtiele nuanceverschillen die ook in de andere songs opduiken.

Zo kiest ā€œRunaway, Houses, Cities, Cloudsā€ voor een breed uitwaaierend tapijt geleend bij Pink Floyd, terwijl ā€œSolitude Is Blissā€ voor een ingehouden rockpose kiest. In ā€œExpectationā€ worden pastorale sfeerscheppingen gekoppeld aan occasionele uitbarstingen waar ā€œWhy Wonā€™t You Make Up Your Mindā€ dankzij een kleine electro-injectie net veeleer stedelijk klinkt. In het instrumentale ā€œJeremyā€™s Stormā€ bepaalt een dominante baslijn, samen met enkele ā€œstormeffectenā€ voor een prachtig orkaangevoel, dat versterkt wordt door enkele subtiele, versnellende tempowisselingen.

ā€œLucidityā€ gaat met enkele elementen van het nummer aan de haal, maar plaatst deze binnen een geheel andere context, net zoals ā€œThe Bold Arrow Of Timeā€ de geest van Jimi Hendrix gevraagd heeft een gitaarpartij in te spelen zonder diens overheersende scheurende geluid volledig over te nemen. Het nummer vertaalt perfect hoe Tame Impala weet in te pikken op een traditie zonder deze kritiekloos na te spelen. Veel liever gaat de band met de geschiedenis aan de haal om zo een eigen verhaal te schrijven. De garagerock met tienerpop-allures ā€œDonā€™t Really Mindā€ vormt daar een laatste bewijs van, iets wat het onverwachte keyboardintermezzo treffend onderlijnt.

Ondanks de verschillende toetsen in de nummers is het vooral opvallend hoe gelijkaardig de songs uiteindelijk klinken en hoezeer ze een geheel vormen. Innerspeaker is dan ook in de eerste plaats een album dat in zijn geheel ondergaan moet worden, waarbij de psychedelische trip door kleine kleurschakeringen in de songs een plaat lang weet te boeien. Tame Impala weet net als Dungen de jaren zestig opnieuw op te roepen zonder in de val van goedkope imitatie te vallen. Het belangrijkste verschil met de Zweden is dat de Australiƫrs net dat ietsje cleaner klinken.

Tame Impala speelt op 3 november in de Botanique, Brussel. Het concert is uitverkocht.

http://www.tameimpala.com
http://www.tameimpala.com
Modular

verwant

Tame Impala

20 augustus 2022Pukkelpop, Hasselt

Pukkelpop lost affiche met Slipknot, Arctic Monkeys, Tame Impala en Cypress Hill

Het Pukkelpopfestival, dat plaatsvindt van 18 augustus tot en...

Roadburn Redux :: Online

15 april 2021

Wat kan een online festival nog bijdragen na een...

Tame Impala :: The Slow Rush

Toen tien jaar geleden Innerspeaker verscheen kon het Australische...

enola’s vijftig beste platen van de jaren ’10

Dit is het allerbeste wat het decennium heeft voortgebracht. Video...

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Roncha :: Fleecedekentje Thuglife

Berichtje aan alle rappers van Belgiƫ: goed bezig. Onze...

The Gentlemen – Seizoen 1

De serie The Gentlemen was een paar jaar geleden...

Louise van den Heuvel :: Sonic Hug

Op Sonic Hug neemt Louise van den Heuvel de...

Adania Shibli :: Een klein detail

Deining op de Frankfurter Buchmesse afgelopen editie. Kort voor...

Maria Montessori

Tegelijk een feminist Ć©n een moeder zijn was geen...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in