John Zorn :: The Goddess :: Music For The Ancient Of Days

Na een rauwe improvisatieplaat met Fred Frith, een Book of Angels-uitstapje met Ben Goldberg en de pure avant-garde van Dictée/Liber Novus is het opnieuw tijd voor een esthetisch pleziertje. The Goddess parkeert zich in de vrije plaats tussen het zalvende In Search Of The Miraculous en de bezwerende soundtracks.

2010, #7.Er valt opnieuw veel schoon volk te horen op deze nieuwe Zorn: pianist Rob Burger, drummer Ben Perowsky en vibrafonist Kenny Wollesen traden ook aan op In Search Of The Miraculous en worden vergezeld door bassist Trevor Dunn, harpiste Carol Emanuel (vorig jaar nog in een glansrol op Femina) en gitarist Marc Ribot, die hier aan zowat z’n honderdste Zorn-opname zit. Wat de muziek betreft: “Odes in celebration of Women in Myth, Magick and Ritual throughout the Ages.”

Er moet en er zal schone muziek gemaakt worden en dit is dan ook een album van hypnotiserende vervoering, vol variaties op vertrouwd aanvoelende thema’s, gespeeld door muzikanten die met haast mysterieuze verfijning inspelen op elkaar en motieven aanreiken. Ondanks het virtuoze spel en de complexiteit van sommige stukken zijn dat elementen die vaak voorbij zullen gaan aan de luisteraar, want alles klinkt hier zo juist en zo vanzelfsprekend dat het dominante effect er een is van trance.

Daarbij wordt dikwijls de aanpak gehanteerd die al vanaf "Enchantress" uit de doeken wordt gedaan: de introductie van een thema, verpakt door twee muzikanten (piano/harp), het ontstaan van een solomoment, een aanpassing ervan, en vervolgens een aaneenschakeling van solo’s en verdiepingsstukken. Herhaling is daarbij een constante, en het lijkt zelfs alsof dat niet binnen de song zo blijft, maar alsof je doorheen het hele album een teruggrijpen naar motieven, wisselwerkingen en harmonieën hoort.

"Ishtar" zet die aanpak meteen verder, met een mooie intro van Emanuel die speelt met figuurtjes om het tempo uiteindelijk wat op te krikken met een herhaald stukje van vier noten waarover de anderen hun spel kunnen draperen. Het heeft hier een popgevoeligheid en iets van een classy cocktailbar waar de jurken, de juwelen en de drankkaart allemaal dezelfde ambitie hebben: een nonchalante verfijning uitstralen die gekocht noch aangeleerd kan worden.

Hier en daar wordt wel eens afgeweken van die zalvende aanpak (zo mag Ribot even z’n stekels laten zien in "Heptameron" en "Drawing Down The Moon"), maar meer nog dan op In Search Of The Miraculous wordt hier geteerd op een ultrahomogene, dromerige klankenwereld. Het verschil is dat het hier net iets beter lijkt te werken. De songs vallen dan wel moeilijker van elkaar te onderscheiden; tegelijkertijd valt minder op dat ze eigenlijk een artificiële verzameling van structuren zijn. The Goddess mist dan wel de diepgang die de andere plaat ook ontbeerde, maar hier pretendeert die ook niet aanwezig te zijn.

Als er dan toch een uitschieter moet zijn, dan is dat "Beyond The Infinite", dat twaalf minuten lang transformeert met een schijnbaar eindeloze opeenvolging van variaties, vervormingen en herhalingen van korte thematische blokken. Het is de basisaanpak doorgevoerd tot z’n uiterste vorm. Virtuoos spel van de zes, en dan vooral van Burger en Wollesen in het bijzonder, die laten horen hoe ze in deze bijzonder strakke composities toch een meeslepende inventiviteit kunnen laten horen.

Hoewel de plaat naar voren wordt geschoven als een van de meest ambitieuze van Zorns projecten, valt The Goddess bezwaarlijk te beschouwen als de componist op z’n avontuurlijkst. De muziek voelt vanaf de eerste noot vertrouwd aan, heeft veel gemeen met enkele eerdere albums en volumes uit de Filmworks-reeks, en lijkt nergens onbekend territorium te verkennen. Het is bijgevolg ook geen plaat om een band mee op te bouwen— de schoonheid is ook nu soms van een eerder oppervlakkige soort die diepe vervoering in de weg staat —, maar dat heeft het gemeen met het bewonderen van objecten die haast te perfect zijn. Geen essentiële Zorn, maar wel een hele mooie. Eentje om schoonmoeders cadeau te doen. Het is een begin.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vier × vier =