Evangelista :: Prince Of Truth

Hoeveel demonen kan een mens in zich bergen? Een legioen als we de Bijbel mogen geloven (Marcus 5:9), minimaal drie als we naar het recente werk van Carla Bozulich kijken. Want sinds de voormalige zangeres van The Geraldine Fibers zich de identiteit van Evangelista aanmat, heeft haar werk een niet te miskennen ritualistische inslag gekregen.

In 2006 trad Bozulich nog onder de eigen naam naar buiten, maar hield ze ook het album Evangelista boven de doopvont. Die plaat was niet alleen de blauwdruk voor het in 2008 uitgebrachte Hello, Voyager maar vormde ook de nieuwe identiteit waaronder Bozulich zou opereren. Vanuit die optiek is het niet meer dan logisch om Prince Of Truth als het derde Evangelista-album te beschouwen, waarbij Bozulich, samen met enkele kompanen, het op Evangelista vastgelegde geluid nog verder uitdiept en exploreert.

Met “The Slayer” verklaart Evangelista meteen de oorlog. Aanvankelijk kraakt, kreunt en zwoegt het nummer als een radio in het niemandsland, terwijl op de achtergrond bekende en onbestemde geluiden over elkaar heen tuimelen met de belofte van een nakend en gruwelijk onheil alvorens Bozulich de microfoon ter hand neemt en de song omtovert tot een avant-gardistische versie van de oude Sunn O))). De densiteit en zwaarte van in het bijzonder de eerste platen wordt door Bozulich opgeslokt en uitgespuwd.

Het amalgaam aan geluiden en klanken klinkt als een geïndustrialiseerde metaldrone voorgedragen door de occulte poëet. “Tremble Dragonfly” draagt de sporen van zijn voorganger in zich maar net zoals een orkaan een leeg landschap achter zich laat, kiest ook deze song voornamelijk voor echo’s en artefacten, overblijfsels die eenzelfde verhaal vertellen maar nergens allesvernietigende groeven door de aarde trekken.

“I Lay There In Front Of Me Covered In Ice” gaat zelfs nog enkele stappen verder door als een demente wals, inclusief harmonium, over de laatste resten heen te dansen. Naar Evangelistanormen is het bijna een normaal nummer, ware het niet dat Bozulich in haar zanglijn voldoende onbehangen weet te smokkelen om de song finaal van weerhaken te voorzien. In “You Are A Jaguar” kiest ze voor een omgekeerde aanpak: het nummer heeft enerzijds een klassiek aandoende opbouw en zang terwijl de manier waarop zowel de gitaren als de drum scheuren en bulderen veeleer aritmisch en noisy is. Evangelista doopt zichzelf om tot een avant-garde punkband die net zo goed in bed gelegen heeft met Patti Smith en Sonic Youth als pure noise-adepten genre Melt Banana.

Op “Iris Didn’t Spell” wordt voor een soepele jazzinsteek gekozen, waardoor de song net als “I Lay There In Front Of Me Covered In Ice” verraderlijk toegankelijk en eenduidig klinkt, althans tot de strijkers het na de derde minuut overnemen. In minder dan een tel van loungejazz overschakelen naar een zwaarmoedig kamerorkest vormt voor Evangelista duidelijk geen hinderpaal. Meer nog: het nummer schakelt in de laatste anderhalve minuut zelfs opnieuw over naar een jazz-feel, zij het eentje met een onduidelijker profiel.

De tikkende klok bij de start niet te na gelaten, domineert ook in “Crack Teeth” een jazzy toets, al wordt deze ditmaal geen enkele maal onderbroken of verstoord door plotse invallen of vreemde kronkels. De song zou een prachtige afsluiter vormen, al gaat die eer niet onterecht naar “On The Captain’s Side”, dat net zo goed voor een omlijnd parcours kiest. Een accordeon geeft de toon aan maar finaal is het een broeiende soundscape die Bozulichs laatste declamatie van de nodige sfeerschepping voorziet.

Prince Of Truth ligt mijlenver verwijderd van Evangelista maar vertoont er tal van gelijkenissen mee. Niet in het minst omdat het een album is dat getuigt van lef en visie, van een wil om buiten de lijnen te kleuren en het eigen idioom te laten domineren. Carla Bozulich heeft op Prince Of Truth zichzelf niet zozeer heruitgevonden als wel haar Evangelista-identiteit verder vorm gegeven.

http://www.evangelistasounds.com
http://carlabozulich.com/
http://www.evangelistasounds.com
Constellation

verwant

Krakow + Carla Bozulich + Marissa Nadler, 03 juni 2009, Botanique

Uitverkocht kan de Rotonde niet genoemd worden, maar een...

Evangelista :: Hello, Voyager

Hoe vaak gebeurt het niet dat een artiest of...

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

Stake :: ”Ik zie ons nog wel doorgaan tot we baarden hebben als ZZ Top”

We hebben het met de manager gecheckt: bedoelde hij...

Roncha :: Fleecedekentje Thuglife

Berichtje aan alle rappers van België: goed bezig. Onze...

The Gentlemen – Seizoen 1

De serie The Gentlemen was een paar jaar geleden...

Louise van den Heuvel :: Sonic Hug

Op Sonic Hug neemt Louise van den Heuvel de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in