Bright Eyes :: Cassadaga

Na twee opvulreleases, met een contract bij een major onder de arm, is het tijd voor Bright Eyes-frontman Conor Oberst om al het goeds van doorbraakplaat I’m Wide Awake It’s Morning te bevestigen. Nieuwe Dylan of overroepen indiekid? Cassadaga kijkt tegen grote verwachtingen aan.

Met drie albums op zijn curriculum was Oberst op zijn 24ste al een behoorlijk ervaren rot in het indiewereldje, toen hij twee jaar geleden doorbrak met Digital Ash In A Digital Urn en vooral I’m Wide Awake It’s Morning. Toch lijkt het alsof er voor Oberst daarmee veel veranderd is. Met een plaat genoemd naar een spiritualistenkamp in Florida lijkt hij op zijn zevenentwintigste te snakken naar een zekere rust.

Cassadaga gaat niet over mijn ervaringen in dat kamp — ik verbleef er maar een paar dagen — maar over hoe vredig ik me voelde toen ik er buiten kwam”, zo vertelt de songsmid. Op het album klinkt dat als "I buried my ballast / I made my peace” of “Everything it must belong somewhere / I know that now, that is why I'm staying here”. Het emokantje dat Bright Eyes-haters altijd meer dan afdoende munitie gaf, houdt Oberst goed onder controle. Er zijn immers belangrijker zaken om te bespreken. Dat wordt al meteen duidelijk vanaf opener “Clairaudients (Kill Or Be Killed)”, een noisy geluidscollage waar een akoestisch nummer uit komt gedruppeld.

”Future Markets, Holy Wars / Been tried ten thousand times before / If you think that God is keeping score, Hooray! / For the freedom-fighting simulcast (Victory! A defeat! Victory!) / The imminent and the aftermath / Draw another bloody bath to drain / Like the polar icecaps centrifuge (Oh Allah! Oh Jesus please!) / First snowman built at the end of June / He slicks his hair for the interview, his fifteen-minute fame / Would you agree times have changed?”

Oberst is niet geneigd dat laatste te bevestigen. Er is nog niets veranderd sinds Dylan het anders beloofde: in de Verenigde Staten houdt religie de politiek nog steeds (en meer dan ooit tevoren) in een wurggreep en er is een oorlog gaande waar niemand om heeft gevraagd. Op het randje van het al te evidente af raast hij in de straffe single “Four Winds”: “The Bible's blind, the Torah's deaf, the Qur'an's mute / If you burned them all together you'd get close to the truth still”.

Die single zet ook de muzikale toon. Cassadaga gaat verder waar I’m Wide Awake… ophield: een eigentijdse variant van oertraditionele country die toch nooit belegen klinkt. In tegenstelling tot zijn voorganger mogen de arrangementen echter breder en grootser en met veel meer strijkers, een klaaglijke pedal steel en hier en daar een achtergrondkoortje.

Geen wonder dus dat “Make A Plan To Love Me” wel erg zoetsappig klinkt. In ware smartlappenstijl ontvouwt zich de pakkende klaagzang van een vrouw aan haar eeuwig plannen makende man: “plan je nou ook eens om mij graag te zien?” Net niet té melig, is het één van de mooiste liefdesliedjes die Oberst al aan de band toevertrouwde.

“No One Would Riot For Less” is een hoogtepunt: kaal begonnen vult het zich met het geluid van verre drumroffels en zuchtende vrouwen tot het grote gebaar in het laatste kwart toch wordt toegestaan. Meteen erna wordt het ietwat elektronische geluid van Digital Ash In A Digital Urn één keertje heropgevist in “Coat Check Dream Song”, dat ook een atmosferische oosterse vibe meekrijgt. Nog zo’n prachtsong is het op een bluesorgeltje drijvende “If The Brakeman Turns My Way”, waarin een escapistische Oberst de zwervers achterna gaat, lukraak met de treinen mee reizend.

Cassadaga is niet de klassieker die I’m Wide Awake, It’s Morning was, daarvoor prijkt er te veel vulsel als “Lime Tree” of “Cleanse Song” op. Wel is het de plaat waarvan Oberst niet anders kon dan hem maken. Omdat het nu is: zowel voor de wereld als in zijn persoonlijke ontwikkeling. Er is geen verschil tussen Oberst en Dylan, behalve dan dat die laatste er nu eenmaal het eerst was en in een andere tijd floreerde: ook Oberst echter is een groot songschrijver, en zelfs een iets mindere (“slechts” een zeven op tien) plaat als deze toont dat in overvloed.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

13 − vier =