Whip :: Atheist Lovesongs To God

Niet elk nummer dat de genaamde Whip — Jason Merritt voor de vrienden — schrijft, is geschikt voor zijn groepje Timesbold. En dus was een soloplaat onvermijdelijk. Het bizar getitelde Atheist Lovesongs To God is het resultaat en best te pruimen.

Nog steeds slingert Meritts muziek tussen de tristesse en de introspectie van Will Oldham en de occasionele folkuitbarsting zoals we die al eens bij Sixteen Horsepower tegenkomen. Maar het is vooral het eerste dat de hoofdmoot van Atheist Lovesongs To God uitmaakt. Toen Merritt thuiskwam na de laatste Europese tour met Timesbold, viel hij namelijk in een inktzwart gat. Een lethargie overviel hem en pas op het moment dat een bandlid hem een viersporenrecorder gaf en hij langzamerhand weer songs begon te schrijven, raakte hij er weer bovenop.

Wie Timesbold kent, weet wat hij van Merritt mag verwachten: Americana-by-numbers, maar van perfecte kwaliteit. Het is een genre waarbinnen de eenvormigheid soms sterk op de loer ligt, en zeker met een stem als die van Meritt — ze ligt akelig dicht bij die van Bonnie ’Prince’ Billy — is het niet gemakkelijk het verschil te maken. Sterk dus dat het hem dankzij zijn songs lukt.

Jaren geleden was er een post-grungegroepje, For Squirrels, dat met “Mighty K.C.” een rechtstreekse hommage aan Kurt Cobain bracht, Merritt doet het nog explicieter in de “Ballad Of Cobain”. “I slept where Cobain slept/I dreamt where Cobain dreamt/One year I married Cobain”. Voorwaar een vreemde tekst en een onvermoede invloed voor iemand die country lijkt te zweten.

Ideeën haalde Merritt soms wel elders, zo geeft hij grootmoedig toe in het cdboekje. “All songs written by Whip with parts respectfully borrowed from Tom Rapp, Leadbelly, Neil Young, Mick Jagger, John Lennon and several others less obviously”, laat hij optekenen. Hij heeft geluk: ofwel valt het echt niet op, ofwel kennen we gewoon nog niet genoeg van al die vermelde mensen.

Banjogepluk en een gong maken van “Crows” in elk geval een memorabel nummer, en ook opener “One For Fire” mag er zijn. Toch is dit geen plaat waar de afzonderlijke nummers snel een eigen gezicht krijgen. Ze gaan eerder op in een sfeervol geheel, van waaruit een detail je af en toe iets meer opvalt. Zo is de kermisdeun “16th Mission” een buitenbeentje in een cd die voor de rest diepe treurnis uitwasemt.

“Reckless Goodness” zegt op dat gebied alles met zijn Bijbelse metaforiek, maar eigenlijk volstaat de titel al. Goedheid is een riskante zwakheid, waar je zwaar voor betaalt. “Crow” klinkt hierna gek genoeg bijna vrolijk, hoewel Merritts stem geen greintje aan vreugde heeft gewonnen. Dit is een fijn plaatje om enkele winterse uren mee op te warmen.

http://www.timesbold.net/whip
Zeal Records

verwant

Timesbold :: 28 februari 2024, Trix

Alles komt terug, vooral wat je niet verwacht. Oorlog....

Timesbold + Sleepingdog

Uit het mooie najaarsprogramma van Cactus pikten we er...

Timesbold :: “Ik overweeg elke dag om over te schakelen van muziek naar poëzie”

Aan interessante ontmoetingen geen gebrek voor de medewerkers van enola....

Timesbold :: Ill Seen Ill Sung

In een wereld vol miskende talenten is het niet...

Timesbold :: ”Af en toe moet ik de dictator kunnen spelen”

Het gaat traag bij Timesbold. Pas vier jaar na...

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Masters Of The Air

Toen begin deze eeuw Band Of Brothers verscheen, sloeg...

Fontaines D.C. :: Starburster

Fontaines D.C. for the bigger and bolder: vierde album...

Manu Chao

16 april 2024Het Bau-Huis, Sint-Niklaas

Morrissey wilde op de Lokerse Feesten geen paardenworst, Manu...

Civil War

Nog voordat iemand de film gezien had, veroorzaakte Alex...

Animalia

Het MOOOV-filmfestival biedt een staalkaart van het beste uit...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in