Vandal X :: 13 Basic Hate Tracks

Limburg lijkt al enkele jaren een patent te hebben op bands die snedigheid en een snufje waanzin niet schuwen. Evil Superstars zaliger, Perverted (by Desire) en Geschmäcksverstarker zijn geen onbekende namen bij zij die wel eens wat Limburgse herrie plegen te degusteren. Eveneens getrokken uit de zanderige bodem van ’s lands oostelijke provincie zijn herriemakers par excéllence Vandal X.

Vandal X kan intussen gerekend worden tot een van de oudere Limburgse bands en hun cv is navenant. De band stond reeds op zomerfestivals als Dour en Pukkelpop en fungeerde ook als voorprogramma van buitenlandse acts als Fugazi.

Een optreden van het duo is een energiek gebeuren. De gitarist en drummer — een bassist werd blijkbaar niet nodig geacht — werken zich zwetend door hun set van felle geluidsbommen heen, slechts even tot rust komend tussen de nummers. Intussen blijft de tape met vreemde gespreksflarden stug verder lopen.

Het nieuwe album 13 Basic Hate Tracks — in feite vijftien songs — roept het geluid van de Vandal X live ervaring opnieuw op: een scherpe schuurpapieren sound en veel energie. De gitaren kregen een dikke wollige laag distortion mee, de drums mokeren er aangenaam op los en de vocalen variëren van desperado zang en gefluister tot een door de mallemolen gehaald geschreeuw. Na de eerste verdovende luisterbeurt blijft de geluidsmuur vrij ontoegankelijk en het is pas na enkele rondjes draaien dat de variatie in het album zich ontplooit.

Opener "Fuck ’m All" raakt met de snelle en dikke hakpartijen aan smerige hardcore regionen, terwijl de staccato ritmiek van "Prepare" dan weer lijkt te verwijzen naar het repetitieve geluid van een band als Shellac. "She’s Killing Me" is au fond catchy gitaarrock en in afsluiter "Homesick Bleus" (sic) gaat Vandal X helemaal mesjoche in een heerlijke freak-out van bakken feedback en slepende riffs die uit een zompig moeras lijken te zijn gezogen.

Maar toch is dit album net niet helemaal geslaagd. Het wordt soms allemaal een beetje tè — teveel vervormde gitaren en zang, enkele déjà entendu riffs die de aandacht niet volledig kunnen vasthouden en eenvormige structuren. Dan verliest de frontale aanpak van het duo aan impact en dreigt de verveling de kop op te steken. Een striktere selectie van de songs had wellicht een sterker album opgeleverd. 13 Basic Hate Tracks is goed, maar er zat toch net iets meer in.

Labelman

verwant

Vandal X :: “Wie zat er op nog een plaat van ons te wachten?”

Vandal X grossiert na twintig jaar nog altijd in...

Vandal X :: Vandal X

Er zijn nog zekerheden in het leven. Reacties op...

Vandal X :: ”Het zegt veel dat in de auto meestal Radio Nostalgie opstaat”

Het is even heel stil geweest rond Vandal X,...

Vandal X :: God Knows

In een muziekwereld waarin de verpakking belangrijker is dan...

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Back to Black

De titel van Sam Taylor-Woods jongste film verwijst naar...

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

Stake :: ”Ik zie ons nog wel doorgaan tot we baarden hebben als ZZ Top”

We hebben het met de manager gecheckt: bedoelde hij...

Roncha :: Fleecedekentje Thuglife

Berichtje aan alle rappers van België: goed bezig. Onze...

The Gentlemen – Seizoen 1

De serie The Gentlemen was een paar jaar geleden...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in