FINNEAS :: Optimist

Finneas O'Connell

Finneas O’Connell, beter bekend als de broer van puberaal succesverhaal Billie Eilish, brengt zijn eigen debuutplaat uit. Wij zijn optimistisch: met Optimist is zijn naam als soloartiest gevestigd. 

First things first: Optimist is een lockdownplaat. Finneas keerde in 2020 terug naar zijn thuisbasis LA en ging er eens goed voor zitten. Het resultaat: een erg prettig debuut. Finneas geeft ons swingende beats en dansbare deuntjes in noemenswaardige nummers als “Medieval”, het zinderende “Around My Neck” en de smaakt-naar-meer afsluiter van de plaat: “How It Ends.” 

Optimist is van begin tot eind innemend. In dertien nummers weet hij een groot deel van het emotionele spectrum  te vangen en geloofwaardig over te brengen met een gezonde dosis zelfspot en situationele ironie. Dat is inderdaad een mondvol. Laat het ons opdelen in hapklare brokken, een menu van menselijke ervaringen. 

Optimist gaat akoestisch van start met “A Concert Six Months From Now”. Het doet wat denken aan het soort band waar we geen genoeg van kregen in de late nillies en die allemaal dezelfde succesformule volgden: gevoelige mannelijke zanger met een akoestische gitaar die zachtjes begint, even knalt in het midden en ingetogen afsluit (denk aan “Hey There Delilah” (Plain White T’s) en “All I Want” (Kodaline)). De lyrics? Iets over verlangen naar een gezamenlijke toekomst met haar: I’ll wait for years but I won’t wait alone, And then someday you’ll wait for my face on your phone / And I’ll call and I’ll say I think you should come home, ‘Cause I’m tired of being your ex.”

In datzelfde straatje, maar vervang de akoestische gitaar door een piano, past “Love is Pain”. Het klinkt simpel, maar het is juist die eenvoud die zo goed werkt. Het is authentiek: geen poespas, geen uitsloverij, gewoon een liedje met een goede muzikale opbouw en sterke lyrics. 

Write what you know, schreef Mark Twain een goede eeuw geleden. Doen we, dacht Finneas anno 2021. Dus schrijft hij over: de duistere kant van beroemd zijn (zie “Happy Now” en “Medieval”), over goed van bil gaan (zie “Around My Neck”), over de charme van vroeger (“The 90s”) en natuurlijk over de liefde. Laten we een kat een kat noemen, het zijn stuk voor stuk first world problems. En Finneas weet dat maar al te goed. Sterker nog, hij gooit er een gezonde dosis zelfspot in. Als een succesvolle (lees: stinkend rijke), blanke cisman is dat niet evident om te doen en er mee weg te komen. Ook de wokecultuur heeft duistere kantjes: er blijkt vaak weinig ruimte te zijn voor nuances, voor een grijze zone waarin debat kan ontstaan

In “The Kids Are All Dying” legt Finneas de satirische vinger op de zere plek. En het klinkt nog lekker ook. Ondersteund door een ironisch pianodeuntje dat bij het refrein overgaat in energieke akkoorden vocaliseert hij het vaak gehoorde riedeltje van de ‘verlichte’ geesten: “How can you sing about love when the kids are all dying? / How can you sing about drugs? Politicians are lying”. Dat Finneas met zichzelf kan lachen, ook al ontkent hij dat in eerste instantie wanneer hij zingt dat hij nergens meer mee kan lachen (“I was supposed to be happy now / there’s nothing left for me to laugh about”), horen we duidelijk in “Happy Now”. Dat het ironisch bedoeld is komen we al snel te weten wanneer hij zingt: “So take a drive around town in my douchebag car / Like the superstar that I pretend to be”. Ook muzikaal legt hij het er vingerdik op. Het serieus klinkende refrein wisselt hij af met luchtige swingende strofes en, mocht u het dan nog niet door hebben, een vrolijk fluitmelodie voordat hij het laatste deel van het nummer inzet. 

De boodschap, in zijn eigen woorden: Even if we are living through a time of chaos and uncertainty, the human experience is never going to exclude love, sex, fun, leisure, and adventure. If you’re in love, you’re going to write a love song. It’s how the brain works”. Het voelt wel een beetje alsof hij zich bij voorbaat wil indekken. White man’s guilt and all that jazz. Maar laat dit de pret niet bederven. Finneas heeft een goede, lekker toegankelijke popplaat gemaakt. Optimist is een feestmaal. Go get your cake and eat it.

Beeld:
Glenn Francis

verwant

PUKKELPOP 2023: Smeltende tenten in sonisch cinemascope

Wat is dit; Best Kept Secret? Yup, net als...

Billie Eilish :: Your Power

Een post op Instagram met een foto waarop Eilish...

Billie Elish & Rosalía :: Lo Vas A Olvidar

Reeds in 2019 aangekondigd, maar net als uw en...

Billie Eilish :: Therefore I Am

“I think therefore I am” citeert Billie Eilish René...

Eindejaarslijstjes 2019

In 2019 hadden we over van alles te klagen...

aanraders

Bolis Pupul :: Letter To Yu

Bolis Pupul is al lang niet meer ‘de zoon...

Porcelain id :: Bibi:1

Ook wij moeten er soms aan herinnerd worden dat...

Coeur :: SHOW

Meer pompende beats. Meer duizelingwekkend Frans. Meer pure, feestelijke...

Talk Show :: Effigy

Het leven is een club waar al eens klappen...

Whispering Sons :: The Great Calm

Wat het Belgisch leger steeds meer nalaat, weten de...

recent

Zimmerman

17 maart 2024Rotown, Rotterdam

Zondagavond spelen Ivy Falls en Zimmerman in Rotown in...

Coeur :: SHOW

Meer pompende beats. Meer duizelingwekkend Frans. Meer pure, feestelijke...

The Smile

15 maart 2024Vorst Nationaal, Brussel

Er zit een goeroe verborgen diep in Thom Yorke....

Benni :: Make Me Blind

Vanuit het land van de eeuwige herfst bracht de...

Miek Zwamborn :: Onderling – Langs de kustlijn van Mull

Hoe maak je als auteur het landschap tot hoofdpersonage...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in