Billie Eilish :: Your Power

"Your Power", het relaas van een uiterst destructieve relatie, is het mooiste en breekbaarste dat Eilish tot dusver heeft uitgebracht. Op dat niveau wordt de plaat van het jaar de Plaat Van Het Jaar.

Een post op Instagram met een foto waarop Eilish haar zwart-groen haar blond geverfd had, veroorzaakt meer stampij dan de aankondiging van haar nieuwe plaat. Maar toch zal het van die muziek afhangen of Eilish haar eigen hype overleeft. Als Happier Than Ever het niveau haalt van nieuwe single “Your Power” is het antwoord al gekend.

Het betreft eigenlijk al het derde vooruitgeschoven nummer, na het buitenbeentje “My Future” en “Therefore I Am” die reeds vorig jaar verschenen. Van het bloedmooie “Everything I Wanted” en het al even krachtige Bond-thema “No Time To Die” is helaas geen spoor te bekennen in de zestien songs tellende tracklist. Al zullen die laatste twee nummers toch een overgangsritueel blijken te zijn naar dat tweede album.

Die kondigt zich aan als een soort coming of age-plaat. De schaduwzijde van de puberteit waar Eilish duchtig inspiratie uit puurde, ruimt baan voor een toenemende ingetogenheid en contemplatie. De clip waarin de geblondeerde Eilish opgaat in een weidse, rotsachtig berglandschap contrasteert met de claustrofobie van haar debuut. Spinnen, tranen van inkt en injectiespuiten zijn vervangen door een haar traag verstikkende slang.

Bovendien tapt ook de thematiek uit een heel ander vaatje. “Your Power” verwijst naar een opvallende passage in Eilish’ documentaire “The World’s a little blurry”, waarin haar relatie met rapper 7:AMP (Brandon Adams) als uiterst destructief werd geopenbaard – op een bepaald moment in de documentaire belandt Adams op de spoed omdat hij zijn vuist te hard tegen een muur had gebonkt.

Op “Your Power” verwerkt Eilish haar eigen ervaring tot een nummer dat iedereen die in een toxische relatie zit recht in de ogen kijkt. “Try not to abuse your power” klinkt het. “You made me feel like it was my fault you were the devil” is een rechtstreekse verwijzing naar de beschuldiging van 7:AMP aan Eilish’ adres voor zijn destructief gedrag. Na de documentaire kreeg hij het halve fanleger van Eilish over zich.

“Your Power” is na “Everything I Wanted” misschien wel het mooiste, maar sowieso het breekbaarste nummer dat Eilish tot dusver gemaakt heeft. Het nummer is grotendeels akoestisch, maar Finneas strooit er wat van zijn glitterstof over waardoor wederom heerlijk subtiele laagjes het nummer naar een ontzettend hoog en bloedmooi niveau tillen.

De fanbase van Eilish zal van “Your Power” overal ter wereld een luidkeelse meezinger maken die het au fond niet is. De muziekwereld maakt van Eilish zijn ultieme Messias of redder, iets wat ze helemaal niet is. Happier Than Ever is qua buzz echter nu al de release van het jaar, maar als de songs het niveau van “Your Power” halen, is dat louter muzikaal al meer dan terecht.

recent

Einstürzende Neubauten :: Rampen (apm: alien pop music)

Vijftien probeersels. Vijftien live-improvisaties die in de studio opnieuw...

Masters Of The Air

Toen begin deze eeuw Band Of Brothers verscheen, sloeg...

Fontaines D.C. :: Starburster

Fontaines D.C. for the bigger and bolder: vierde album...

Manu Chao

16 april 2024Het Bau-Huis, Sint-Niklaas

Morrissey wilde op de Lokerse Feesten geen paardenworst, Manu...

Civil War

Nog voordat iemand de film gezien had, veroorzaakte Alex...

verwant

PUKKELPOP 2023: Smeltende tenten in sonisch cinemascope

Wat is dit; Best Kept Secret? Yup, net als...

FINNEAS :: Optimist

Finneas O’Connell, beter bekend als de broer van puberaal...

Billie Elish & Rosalía :: Lo Vas A Olvidar

Reeds in 2019 aangekondigd, maar net als uw en...

Billie Eilish :: Therefore I Am

“I think therefore I am” citeert Billie Eilish René...

Eindejaarslijstjes 2019

In 2019 hadden we over van alles te klagen...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in