Nationale feestdag (Bastien Vivès & Martin Quenehen)

Bastièn Vives brengt een Frankrijk dat gebukt gaat onder terreurdreiging en hoe dat een invloed heeft op zijn inwoners.

Nog niet zo lang geleden, voor een epidemie vanuit het niets de levens van de zowat de ganse wereldbevolking in een nieuwe plooi legde, was terrorisme het thema dat, terecht of onterecht, de grootste impact had op het dagelijks leven. Bastien Vivès maakt met Nationale feestdag een indrukwekkend werk over hoe de dreiging de Franse gemeenschap in zijn greep heeft.

Bastien Vivès is een van de meest productieve tekenaars uit Frankrijk. De man, 36, heeft meer boeken op zijn conto dan jaren op de teller. Niet al zijn werk, dat verspreid over verschillende uitgeverijen wordt uitgebracht, is in het Nederlands beschikbaar. Gelukkig vertaalt Castermans vlotjes de boeken die bij hen verschijnen. Daardoor liet Een zus eerder al een diepe indruk na. Nationale feestdag, een samenwerking met auteur Martin Quenehen is de nieuwste uitgave die zijn weg vindt naar het Nederlandstalige publiek.

Het verhaal neemt de lezer mee naar het semi-landelijke Saint-Jean-Le-Monestier, waar politie-agent Jimmy zijn best doet om het tot officier te schoppen. Hij komt in contact met de net aangekomen Vincent Louyet en diens tienerdochter Lisa. Zij zoeken in het dorp rust om het overlijden van Vincents vrouw, die om het leven kwam bij een terreuraanslag, te verwerken.

Ook in hun nieuwe verblijfplaats is de dreiging echter nooit helemaal weg. Jimmy, die zijn vak zeer ernstig neemt, wordt aangevuurd door een kleine dosis paranoia en trekt op eigen houtje op onderzoek uit. In belang van de natie en zijn inwoners, uiteraard, maar toch zadelt het je met een ongemakkelijk gevoel op. Net zoals de reactie van enkele goedbedoelende burgers die oom agent voor een inbreker houden en, vermoedelijk eveneens in naam van het belang van ieders veiligheid, het recht in eigen handen nemen.

Nationale feestdag is een verhaal van weinig woorden, maar des te meer daden. De hoofdfiguren zijn stuk voor stuk mensen zoals je die werkelijk kan tegenkomen, zeker in verwarrende tijden: ze ondergaan wat hen overkomt en zoeken een manier om daar mee om te gaan en die is vaak emotioneel en niet rationeel gemotiveerd. Dat zorgt er voor dat de klassieke opdeling tussen goeien en slechten in Nationale feestdag niet te maken valt.

Eerder dan helden te benoemen, roept Nationale feestdag vragen op. Wat maakt iemand immers tot een held? Het terugvinden van een verloren dochter? Het verijdelen van een potentiële aanslag? En wat maakt iemand tot terrorist? Een witte bestelwagen en een koran? Of een thuis zelf in elkaar geknutselde bom? Ben je pas een terrorist vanaf het moment dat de bom geplaatst is of het gaspedaal ingedrukt wordt? Nationale feestdag heeft niet de pretentie antwoorden te willen bieden, maar zadelt de lezer met enkele vragen op die niet altijd even makkelijk te beantwoorden zijn.

Hoewel Vivès een beetje door de actualiteit ingehaald is, is Nationale feestdag nog steeds een heel erg urgent boek, en vermoedelijk zal het dat nog wel een tijdje blijven. Het toont een momentopname van de Franse samenleving, maar het had net zo goed een ander locatie op een ander moment kunnen zijn. Vivès heeft met dit werk een cruciaal element aan zijn reeds indrukwekkende oeuvre toegevoegd en een boek afgeleverd dat ons doet stilstaan bij de wereld waarin we leven en hoe die in elkaar zit.

8

recent

Hozier

8 december 2023Vorst Nationaal, Brussel

The Last Dinner Party

8 december 2023Vorst Nationaal, Brussel

Pauline de Bok :: De Poel

Ja, het klimaat verandert. En ja, dat zien we...

Go_A

Trix, Antwerpen

Stick To Your Guns

6 december 2023Vooruit, Gent

aanraders

David Van Reybrouck :: Revolusi

Wat nog schrijven na Congo. Een geschiedenis? Die studie,...

Juli Zeh en Simon Urban :: Tussen werelden

Sinds de Duitse successchrijfster en voormalig rechter Juli Zeh...

verwant

Bastien Vivès & Martin Quenehen :: Corto Maltese – La Reine de Babylone

Corto Maltese wordt opnieuw naar het heden gebracht in...

De beste strips van 2020

Deze strips heeft onze redactie het voorbije jaar het...

Vives :: Zie Mij

Met Zie Mij wordt er dan toch nog eens...

BLAUDZUN :: “Ik had deze trilogie nodig, want ik was op zoek naar een ander kleurenpalet”

Dat een mens al eens van gedacht mag veranderen,...

Bastien Vivès :: Een zus

Twee tieners, een vakantie met weinig omhanden. Een drama...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in