De beste strips van 2020

Deze strips heeft onze redactie het voorbije jaar het liefst gelezen, in willekeurige volgorde. 

Deze strips heeft onze redactie het voorbije jaar het liefst gelezen.

10. Wide Vercnocke :: Drieman

In zijn vierde strip gaat Wide Vercnocke op een geheel eigen manier de dialoog aan met zijn overleden grootvader. Diens literaire collaboratie komt aan bod in de strip, maar toch staat de zoektocht van de auteur naar een man die hij nooit gekend heeft centraal en hoe die tot zijn beslissingen en keuzes is gekomen. Wide Vercnocke geeft in Drieman de gevolgen van de Belgische collaboratie een humaan gezicht. Hij biedt een reflectie die verder gaat dan vastgeroeste veronderstellingen en maakte met Drieman zijn sterkste werk tot nu toe.

9. Dido Drachman :: Zwanendrifters

Een nieuw talent is opgestaan. Dido Drachman vertelt over een van zorgen overlopende kindertijd, maar doet dat met oogstrelende tekeningen. De evenwichtsoefening tussen mooi en lelijk wordt door het jonge talent met verve volbracht. In een visuele taal die raakpunten vertoont met het werk van Brecht Evens en Cyril Pedrosa, maar bovenal haar eigen talenten etaleert, brengt Drachman een werk dat het beste belooft voor de toekomt.

8. Bastien Vivès / Martin Quenehen :: Nationale feestdag

Bastien Vivès, het talent dat de wereld onder meer Een zus schonk, sloeg de handen in elkaar met Martin Quenehen. Samen fileren ze de terreurdreiging die Frankrijk in zijn greep heeft. Hoe gaan de inwoners, en meer bepaald ambitieuze politiemensen, om met het vaak onzichtbare gevaar? Wat gebeurt er wanneer burgers het recht in eigen handen nemen? Nationale feestdag roept tijdens het lezen vragen op zonder antwoorden op te dringen. 

7. Derf Backderf :: Kent State – Vier doden in Ohio

“Four dead In Ohio” zong Neil Young al met Crosby, Stills, Nash & Young, luttele weken na het drama in kwestie. Wie meer in detail wil weten hoe het zover kon komen dat op een meidag in 1970 gardisten vreedzame demonstranten doodschoten op een universiteitscampus in Ohio, kan dat in het meest recente boekwerk van Derf. De tekenaar laat zijn licht schijnen op de jongeren die de Vietnamoorlog op de korrel namen, maar belicht evengoed de machtigen aan de overkant. Het indrukwekkende resultaat blijkt bij momenten net zo goed over 2020 als over 1970 te gaan.

6. Christophe Blain / Joann Sfar :: Luitenant Blueberry: Apache Rancune

Het viel te verwachten dat twee Franse eigenzinnigaards geen typische Blueberry-hommage zouden brengen. Toch valt in Apache Rancune op dat Christophe Blain en Joann Sfar een fijnmazige analyse gemaakt hebben van de oorspronkelijke verhalen en het zogenaamde DNA van Blueberry helemaal in de vingers hebben. Sowieso is het genieten dat het werk van Blain nog eens vertaald raakt en ook in zijn scenario toont Sfar zich weer zijn spitante zelf. Wellicht volgt het slot van dit tweeluik in 2021.

5. Paco Roca / Guillermo Corral :: De Schat van de Black Swan

Wat meeslepende verhalen betreft, stond De Schat van de Black Swan dit jaar zeker in de topcategorie. De vrije bewerking van een waargebeurd verhaal over een gezonken galjoen toonde opnieuw de meestervertaller Paco Roca, dit keer in een samenwerking met Guillermo Corral. Uitgeverij Soul Food Comics maakte nog maar eens duidelijk dat het oeuvre van Paco Roca aan mekaar hangt van de vergeten parels. Stap voor stap maken zij dit euvel goed en zorgen ze voor een groeiend succes voor deze Spaanse auteur in ons taalgebied.

4. Ben Gijsemans :: Aaron

In Aaron overrompelt Ben Gijsemans de lezer. Na zijn indrukwekkende debuut schakelde hij dit jaar nog enkele versnellingen hoger met de opvolger. De complexe thematiek van ongewenste gevoelens die zich aan je opdringen en de worstelingen daarmee lieten al vele lezers verward achter. Tegelijk bewijst Gijsemans zich ook als een straf stilist in dit nieuwe boek.

3. Alcante / Bollée / Rodier :: De bom

Met elke nieuwe generatie die zich aandient, lijkt de angst voor De bom ietwat meer naar de achtergrond te verdwijnen. Deze overweldigende klepper – het boek – doet de ontwikkeling van die andere klepper tot in detail uit de doeken. De mensheid heeft iets afschuwelijk gecreëerd en dat onding hangt nog steeds als een zwaard van Damocles boven onze hoofden. Een uitputtende, maar intense en onmisbare leeservaring.

2. Didier Cassegrain / Fred Duval / Michel Bussi :: Zwarte waterlelies

Met dit visuele festijn bewijst Didier Cassegrain op een uitbundige manier eer aan het werk van Claude Monet. Monet staat centraal in dit verhaal dat een bewerking is van een succesvolle Franse thriller van Michel Bussi. Cassegrain en ervaren rot Fred Duval maakten van Zwarte waterlelies echter meer dan een hommage en een bewerking. Deze strip is de sterkste Vrije vlucht in lange tijd en een aanrader voor alle liefhebbers van een stevig mysterieverhaal.

1. AJ Dungo :: In golven

Wat als je de romantiek van Craig Thompsons Blankets kruist met de surfpassie die van William Finnegans Barbarian Days spat? Dan kom je vermoedelijk in de buurt van In golven uit, het veelbelovende debuut van A.J. Dungo. De auteur verweeft een persoonlijk relaas met een surfgeschiedenis tot een bijzonder fraai weergegeven geheel dat hopelijk het startschot betekent van een rijkgevuld oeuvre.

recent

Hozier

8 december 2023Vorst Nationaal, Brussel

The Last Dinner Party

8 december 2023Vorst Nationaal, Brussel

Pauline de Bok :: De Poel

Ja, het klimaat verandert. En ja, dat zien we...

Go_A

Trix, Antwerpen

Stick To Your Guns

6 december 2023Vooruit, Gent

aanraders

David Van Reybrouck :: Revolusi

Wat nog schrijven na Congo. Een geschiedenis? Die studie,...

Juli Zeh en Simon Urban :: Tussen werelden

Sinds de Duitse successchrijfster en voormalig rechter Juli Zeh...

verwant

Bastien Vivès & Martin Quenehen :: Corto Maltese – La Reine de Babylone

Corto Maltese wordt opnieuw naar het heden gebracht in...

Derf Backderf :: Waar gebeurd

Weinig tekenaars hebben op tegelijk zo treffende en groteske...

Alcante / Bollée / Rodier :: De bom

De bom. Er is er maar eentje die op...

Dido Drachman: “Ik heb een wand met stripplaatjes en verbindende lijnen. Net een crimi-muur”

De toekomst van het beeldverhaal in de Lage Landen...

Dido Drachman :: Zwanendrifters

Nieuw talent komt piepen. Dido Drachman debuteert sterk met...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in