R.E.M. :: At the BBC

82809761

Opgedoekt en productiever dan ooit, zo lijkt het wel: R.E.M. De band gooide bijna tien jaar geleden (ja, zo lang al!) de handdoek, waarna de stroom aan her- en andere bijzondere uitgaven op gang kwam. Wie dacht dat 2018 – pal tussen de jubilea van Automatic for the People en Monster in – een kalm jaar zou worden, is eraan voor de moeite.

De band liet zopas immers At the BBC los, mooi op tijd voor de aankomende feestdagen. Wie op z’n budget moet letten, kan terecht bij een twee schijfjes tellende compilatie. Voor de diehards, ook bekend als rock-‘n-rolls pensioenfonds, is er de versie van acht cd’s en een dvd waarop elke noot van R.E.M. te vinden is die de BBC ooit de ether ingestuurd heeft.
Dat gaat van de obligate John Peel Session – in dit geval daterend uit 1998 – waar de band in zijn meest fragiele periode te horen is, over de uitzending van een concert uit 1984 tot liveregistraties van de Monster Tour (1995), Glastonbury in ’99 en een showcase uit 2004.

Bij het beluisteren kunnen we mooi de evolutie van de groep volgen, van het ietwat rare cultsnoepje uit de vroege jaren tachtig tot de wereldband in de nineties. Om er vervolgens getuige van te zijn hoe een groep die het niet echt meer weet toch stand tracht te houden. Daarbij valt de consistente sterkte van het songmateriaal op, iets wat vanaf het einde van de vorige eeuw helaas niet meer geldt, al hoor je hoe de band dat compenseert door er live twee keer zo hard voor te gaan.

At the BBC is een koffer vol songs gebundeld in een handige verpakking, met relatief weinig kaf dat van het koren gescheiden moet worden. Natuurlijk kan je je afvragen of je “Everybody Hurts” nog niet genoeg gehoord hebt, maar daar staat tegenover dat je “Man on the Moon” hoort uitgroeien tot een anthem. Idem voor “So Fast, So Numb”, een van de onderbelichte R.E.M.-songs die hier eindelijk de kans krijgen te schitteren. Zie ook “Walk Unafraid” en “I Took Your Name”. Met vijftien studioplaten op zijn conto, had R.E.M. dan ook een oeuvre dat uitgebreid genoeg was om avond na avond een duizelingwekkende setlist uit te puren.

R.E.M. mag dit decennium dan vooral een fabriekje geworden zijn dat moet blijven draaien, voor dertigers en veertigers die ooit – mogelijk in een ander leven – de band in het hart droegen, is het bijna onmogelijk al dat lekkers links te laten liggen. Al was het maar omdat een plaat als deze het dichtste is dat een mens ooit nog bij een livemoment van R.E.M. zal komen. Hoe jammer dat is, blijkt bij zowat elke song die op volle kracht voorbijkomt.

8
http://www.remhq.com
Craft Recordings

verwant

De staylist van (ep)

…Nog een geluk dat er zoiets bestaat als muziek. ’t...

R.E.M. :: Automatic for the People (1992)

Net wanneer de grunge met zijn vunzige gitaren harten...

R.E.M. :: Mike’s Pop Song

R.E.M. is terug! Hoera! Helaas. R.E.M. blijft even gesplit als...

Monster :: R.E.M. verpakt dood en verlies in een neonglans

Als het over de klassieke platen van R.E.M. gaat,...

R.E.M. :: Unplugged: The Complete 1991 And 2001 Sessions

Eindelijk. Na jaren kan de van ruis uit elkaar...

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

Stake :: ”Ik zie ons nog wel doorgaan tot we baarden hebben als ZZ Top”

We hebben het met de manager gecheckt: bedoelde hij...

Roncha :: Fleecedekentje Thuglife

Berichtje aan alle rappers van België: goed bezig. Onze...

The Gentlemen – Seizoen 1

De serie The Gentlemen was een paar jaar geleden...

Louise van den Heuvel :: Sonic Hug

Op Sonic Hug neemt Louise van den Heuvel de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in